Broj:

Vinarija Čoka

U srcu Potisja, u maloj varoši Čoka, ekstravagantni grof Artur Lederer zasadio je svoj prvi čokot, ispisavši ovim potezom prvo poglavlje priče koja je nakon 120 godina prerasla u legendu o vinu, a koju pažljivо neguje vinarija Čoka.

Priča o vinariji Čoka započinje 1903. godine, izgradnjom velelepnog vinskog podruma čuvene veleposedničke porodice Lederer. Nasledivši  od svog tasta, čuvenog grofa Marcipana titulu, dvorac Kaštel i jutra plodne severnobanatske zemlje, Artur Lederer postaje rodonačelnik vojvođanskog vinogradarstva kakvo danas poznajemo.

Boem i pasionirani ljubitelj kartaških susreta, koje je na početku dekadentnog XX veka priređivao u impresivnom vinskom buretu smeštenom u vinskom podrumu-riznici, grof Lederer је posvetio život težnji da svoj zavičaj pretvori u jednu od najznačajnijih vinskih regija Evrope.

Bogato, brižljivo čuvano nasleđe vinarije Lederer, danas vinarije Čoka, praćeno modernizacijom, usponom i razvojem vinskih brendova kao i njihovim osvajanjem tržišta od Kavkaza do San Franciska, potvrda je ispunjenja životnog sna čuvenog panonskog vlastelina.

Danas se ime vinarije Čoka prepoznaje po najvišim standardima proizvodnje i jasno izgrađenom portfoliju koji uvek karakteriše adekvatan odgovor na sve složenije zahteve potrošača. Ovaj uspeh u svakom delu dugogodišnjeg  poslovanja, vinarija u značajnoj meri duguje aktivnom kretanju ukorak sa tendencijama unutar industrije, kao i konstantnom osluškivanju tržišta i učešću na vodećim međunarodnim vinskim manifestacijama koje pružaju uvid u inovacije i aktuelne trendove.

Osim Ždrepčeve krvi, jednog od najprodavanijih domaćih vina koje pod ovim imenom traje više od pola veka, portfolio vinarije Čoka prepoznatljiv je po sofisticiranoj liniji sortnih vina Grof Lederer. S druge strane, pred ljubiteljima laganih vina sa niskim procentom alkohola, nalazi se izbor oličen u Di Luna Sangria i voćnim vinima, a nedavno lansirana premiјum paleta vina za radost Muštuluk, osim sortnih vina Rose i Tamjanika, donosi i dve pitke, idealno izbalansirane crvene i bele kupaže prilagođene različitim ukusima. Bilo bi nepravedno ne pomenuti sada već kultno poluslatko belo vino Kaštel, kao i Ždrebac paletu koja diverzitetom ukusa, kvalitetom i cenovnim rangom očigledno zadovoljava kriterijume i želje konzumenata u masovnijem, economy segmentu.

Vinarija Čoka danas je osnažena tehnološkim rešenjima po najsavremenijim standardima proizvodnje, što joj omogućava da odgovori na zahteve vodećih svetskih trgovinskih lanaca, istovremeno  čuvajući kvalitet i konstantno kreirajući konkurentnu ponudu koja odgovara kupcima različitih generacija i životnih stilova. Kako vole da kažu u Čoki: „Višedecenijski rast kroz neprekidno usavršavanje i osavremenjavanje nije ništa drugo do jedinstvena umetnost ‒ umetnost trajanja”.