Broj: Piše: Foto:

Pevačica i kompozitor

Ana Stanic

Iako je uložila mnogo truda oko poslednjeg albuma Sudar, kantautorka Ana Stanić ne misli na odmor. Ovih dana proprema beogradski  koncert koji je zakazan za proleće, a sve slobodno vreme koristi da otputuje negde ili da sa prijateljima uživa u nekom od beogradskih kutaka.

HRANA…

Ne volim brzu hranu. Volim da jedem kvalitetne sastojke, koji su pažljivo spremljeni. To važi i za slatkiše. Nikako ne volim one industrijske torte. Pošto sam stalno u nekoj žurbi, često uzmem hranu „za poneti“ u radnji Salumeria Italiana u Ulici Svetozara Markovića. Tamo imaju ubedljivo najbolje salate sa svežim povrćem, predivne italijanske pršute i sireve od kojih vam za nekoliko minuta naprave fantastični sendvič. Nekad skoknem i kod Ace pekara po pileću salatu sa krastavcem i mirođijom, a kad imam malo više vremena, ručam u restoranu Pane e vino.

Žao mi je što u Beogradu nema više restorana sa kvalitetnom i zdravom, brzo spremljenom hranom, gde bi moglo na brzinu da se ruča. Nedostaju i radnje sa gotovim jelima vrhunskog kvaliteta koja se mogu kupiti ako niste, na primer, stigli da spremite večeru. Takođe, nedostaju i kvalitetni tajlandski i restorani sa specijalitetima sa Srednjeg istoka. Ono što prosto obožavam, a nažalost nigde u Beogradu ne mogu da naručim, su foie gras chaud, guščija džigerica pržena na ulju sa kompotom sa strane, zatim tajlandska supa od raviola punjena škampima sa mnogo svežih aromatičnih trava i zelenom salatom. Volela bih i da neko sprema školjke saint jacques.

VINO…

Nisam baš veliki ljubitelj vina, ali postoji jedno koje sam nekoliko puta pila i uz koje sam sa prijateljima provela fenomenalne večeri uz puno, puno smeha. Reč je o roze  vinu Varijanta podruma Aleksandrović,  laganom i pitkom vinu sa aromom ruže.

IZLAZAK…

Uvek se lepo provedem u Absinthu, a u poslednje vreme često skoknem i do Karantina ili na neki letnji splav sa dobrim di-džejem. Kada smo kod splavova, uvek se rado setim tinejdžerskih dana, koje sam provela na splavu Džoker koji više ne postoji. Đuskanje uz pogled na reku i grad, i vetar koji mi prolazi kroz kosu. To bih nazvala savršenim osećajem! Danas bih samo dodala još petoro-šestoro dragih ljudi, koktel melon martini u čaši i eto idealne večeri po mom ukusu. Letnji splavovi poput Saunda ili Plastika prijaju mi, ako je na repertoaru dobra muzika. Ako mi je do dobrog zalogaja, onda odem do Iguane, mesta sa najlepšim ambijentom i pogledom u gradu. Za romantičnu večeru rezervisana je bašta restorana Langouste. Kako bi sve bilo savršeno, na meniju bi morali da budu rižoto od morskih plodova i nezaobilazni škampi na crvenoj buzari.