Broj: Piše: Foto:

Dr. Filgud

Specijalista anesteziologije dr Saša Plećević osmislio je program za zdrav život, koji čine umerene vežbe i pravilna ishrana, i nazvao ga Filgud – osećaj se dobro! Ovaj, sada već poznati promoter koncepta zdravog života, ovih dana vredno promoviše svoj brend i najavljuje otvaranje franšiza Filgud širom Srbije.

HRANA…

Izbegavam preterano slanu hranu, jer ona zadržava vodu i izaziva povišen krvni pritisak, čije su posledice šlog i infarkt. Ovo ne znači da so treba potpuno izbaciti iz upotrebe. Treba je samo koristiti umereno i to po mogućstvu morsku. Izbegavam i masnu hranu, masna mesa, iznutrice, suhomesnate proizvode koji su puni hemije i raznih aditiva. Dan najradije započnem sa posnim mlečnim proizvodima, a idealan sendvič za dobro jutro izgledao bi ovako – integralna kifla sa parčetom nemasnog sira i belog pilećeg mesa prelivenog hladno ceđenim maslinovim uljem, uz, naravno, malo paradajza i krastavaca. Uz napomenu da je umerenost najvažnija, moram da priznam da od slatke hrane prosto obožavam tiramisu, koji najbolje na svetu pravi moja supruga. Uz njega, ne mogu da odolim dobrom sladoledu, ali ni domaćem sutlijašu, koji predstavlja jednostavnu, ali pre svega zdravu kombinaciju pirinča, fruktoze i preliva od borovnice. Žao mi je što u Beogradu ne postoji lanac restorana zdrave ishrane. Takođe nedostaje i ketering pravilne ishrane, zahvaljujući kome biste, recimo, na poslu mogli zdravo da se hranite. Nedostaju nam i takozvani ekspres-restorani i više indijskih restorana.

VINO…

Iako ne pijem, svima bih preporučio da uz zdrav obrok popiju jednu do dve čaše vina. Nije važno da li je u pitanju belo ili crveno vino. Najvažnije je da vodite računa o tome da konzumirate kvalitetne etikete, a takvih ima, kako u stranoj tako i u sve bogatijoj ponudi domaćih podruma. Ovog recepta pridržava se moj kum i mogu da vam kažem da se zaista pokazao funkcionalnim.

IZLAZAK…

Popodne volim da prošetam sa ženom, a uveče se viđam sa prijateljima. Često odlazim na Adu, gde moj kum ima splav, a svaki slobodan trenutak koristim da odem i do mog omiljenog restorana Pire. Ne samo da je veoma lepo uređen, u svega dve boje – crnoj i beloj, već se i na svakom detalju primećuje istančani ukus vlasnice, naše poznate modne kreatorke Dragane Ognjenović, koja je i sama pobornica zdrave hrane. Ako nisam u Pireu, možete me zateći u restoranu Pane e Vino u Dobračinoj ulici. Sa društvom najradije izlazim u Panta Rei, Pastis, Absinthe, Magacin – sve zavisi od dogovora. Inače, idealna romantična večera po mom ukusu bila bi u dvorištu moje kuće sa suprugom Tamarom i ćerkicom Tarom. Ribu list i svežu salatu od paradajza i krastavaca spremala bi nam naša Slađa, koja je brinula još o mojoj majci, a danas brine o zdravoj ishrani porodice Plećević. Atmosferu bismo dodatno upotpunili nekom prijatnom muzikom – na primer, hitovima domaćeg roka i popa iz 70-ih i 80-ih.