Broj: Piše: Foto:

Irena GrahovacTek što je svečano zatvorila jubilarni 25. Belgrade fashion week u „Supermarketu“ pret-a-porter kolekcijom za jesen/zimu 2009/2010, dizajnerka Irena Grahovac uveliko planira da se oproba i u dizajnu obuće. Dobitnica Bazart nagrade za najbolju reviju na proslogodišnjoj nedelji mode i po oceni mnogih jedna od najznacajnijih domaćih dizajnera, kaze za „Wine Style“ da je sve spremno za novu liniju sa njenim potpisom. Biće to, verujemo, pravo osveženje na domaćoj modnoj sceni. U međuvremenu, voli da pije dobra bela vina.

HRANA…

Moram da priznam da nikada nemam hranu u kući, pa mi zato preostaje da se hranim napolju. I to ovako – doručak redovno preskačem, a ručam obavezno u gostionici „Gaston“, poznatoj po odličnoj kuhinji. Prednost je što se gostionica pri tom nalazi tik uz moj butik, u Uzun Mirkovoj, čime su svi moji kulinarski problemi rešeni. Za večeru imam nekoliko opcija – volim da pojedem neku kinesku klopu, salatu u „Hanteru“ ili biftek u „Verdiju“. Moram da istaknem da sam jako zavolela tursku kuhinju, jer sam dugo živela u Istanbulu. Često mi nedostaju njihovi specijaliteti, naročito sutlijas na turski način. A kad smo kod slatkiša, jedan sam od onih sladokusaca koji čvrsto veruju da nema dobre torte bez čokolade! Mada, dobrim knedlama sa šljivama teško mogu da odolim.

VINO…

Pijem isključivo bela vina. Za njihov ukus vezujem većinu lepih životnih trenutaka, jer ih naručujem gde god da izađem. O crvenim, na žalost, ne mogu baš ništa da kažem. Inače, verujem da je najbolje vino ono koje zadovoljava nekoliko uslova – prvo, mora da ima odličan dry ukus, zatim da bude lepe boje i naravno, jedan od najvaznijih uslova – da me od njega ne boli glava! Mislim da su domaća vina promenljivog kvaliteta i cene, što znači da nisu standardizovana. Ako gledamo odnos cena-kvalitet, strana vina su mnogo pristupačnija. Pa ipak, od domaćih bih kao aperitiv uvek predlozila Dušu Dunava. Takođe, Tamjaniku Spasić možete da naručite bukvalno uz sve, a Sardone Radovanović je idealan da se gustira uz ribu.

IZLAZAK…

Moji izlasci su vrlo skromni. Mislim da je vreme diskoteka, splavova i klubova davno proslo, te najviše volim da izađem sa prijateljima u neki simpatičan restoran. Ako izuzmemo kafe „Stih“ u mom komšiluku, gde svakodnevno pijem jutarnju kafu, omiljeni restorani su mi „Gaston“, „Frans“, „Verdi“ i „Madera“… Idealan izlazak uglavnom podrazumeva dobro drustvo, zanimljiv razgovor i kvalitetnu muziku. Ako bih morala da biram restoran u kom ću provesti romantično veče, to bi svakako bio splav „Zabar“. Ima jedan od najlepših pogleda na reku, odličan izbor predjela, glavnih jela i veliki izbor kvalitetnih domaćih i stranih vina. Kad god se nađem na ovom splavu, obavezno naručim specijalitet kuće – cuveno predjelo Zabar, pa onda, smuđa u sosu (na zabarski način) i adekvatno belo vino.