Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

13. JUL PLANTAŽE

Podgorica, Crna Gora

„Godinama sticano, poverenje potrošača širom sveta za njih je najvredniji imetak. Ali i najveća obaveza.“

Kada jedna vinarija uspe da realizuje sedamnaest miliona boca godišnje i to na tržištima širom sveta, onda je jasno da njen značaj i veličina prilično prevazilaze regoionalne okvire. Pri tom, sva ta vina dolaze sa 2.250 hektara dobro vodenih vinograda i ako se vranac negde dobro oseća, onda je to u vinariji 13. Jul Plantaže iz Podgorice. Osim što se može pohvaliti najvećim vinogradom „u mestu“ u Evropi, ova kuca decenijama tržištu nudi standardan kvalitet vina, a posetiocima od nedavno i obilazak Šipčanika, najatraktivnijeg i jednog od najvećih vinskih podruma u regionu.

Plantaze

Nesumnjivo je da je vinarija 13. Jul Plantaže najznačajnija i jedina velika vinogradarsko-vinarska kompanija u Crnog Gori. Ali, kada neko u sopstvenim zasadima proizvede više od dvadeset miliona kilograma grožđa, preradi ga u svojim podrumima i realizuje sedamnaest miliona boca vina na različitim tržištima širom sveta, onda slika o velićini ove kompanije i dimenzija uspeha prevazilaze regionalne okvire. Jedan od razloga za to jeste i više od četrdeset pet godina konstantnog razvoja, ali i specifičnost strategije bazirane na autohtonim vinskim sortama, vrancu i krstacu. Vinograd Plantaža, sa više od deset miliona čokota na 2.250 hektara, najveći je vinograd „u mestu“ u Evropi. Najveći, ali i odlično vođen, jer se svake godine površine uvećavaju, stari zasadi zamenjuju novim, uz najsavremeniju dostupnu tehnologiju uzgoja. Podrumi su opremljeni svime što je potrebno kako bi se potencijal grožđa sačuvao i preneo u vino, a kompleksnost i specifičnost vina gradi se odležavanjem u strogo biranim hrastovim buradima. Tržišna orjentacija vinarija takode je na zavidnom nivou, a svakom novom kupcu prilazi se sa velikim entuzijazmom, pod parolom „trendovi se smenjuju, a vina ostaju“.

Ako prošetate kroz barik podrume u Plantažama, a ima ih tri i svaki je spečificne namene, pogled će vam lutati po nepreglednim kolonadama savršeno poređanih buradi. Na njima nećete primetiti tragove vremena, ali ni tragove vina. Kada se na trenutak prisetite da zapravo u tim buradima sazrevaju oni ekstraktivni, veoma obojeni vranci, a da su burad i dalje kao nova, prepoznaćete posvecenost ovih vinara ideji stvaranja najboljeg. A za potpunu fascinaciju posetilaca zadužen je Šipčanik, novi podrum izgraden na sedam hiljada kvadratnih metara, u tunelu na 30 metara pod zemljom, dužine 356 metara, kapaciteta dva miliona litara vina i vinotekom u kojoj odležava 28.000 flaša, sa svim potrebnim tehnickim uslovima za vrhunsko negovanje vina. Takav da nešto slično zasigurno ne može da se vidi u bližem okruženju.

Karakteristike vina

PlantazeI pre nego je grupa eksperata milanskog Il mondoa početkom devedesetih godina svrstala vranac medu 100 najboljih crvenih vina Evrope, znalo se da je to sorta visokog potencijala. Plantaže proizvode više vranaca različitog profila i kompleksnosti; od izrazito voćnih vina, izražene sortne arome koja asocira na višnje i trešnje, pa do zrelih, razvijenih vina reduktivnog bukea, koji ce podsetiti na miris duvana, suvih šljiva, te jako zrelog crnog voća.

Vina su izrazito obojena, puna i ekstraktivna. To su karakteristična vina juga, izraženog potencijala za sazrevanje u boci, a ne bi li istakli sav potencijal vranca, u Plantažama su pre nekoliko godina izgradili tehnološki veoma kompleksan podrum sa drvenim sudovima. Više od 1.500 buradi od 225 i 500 litara, te velike bačve od 2.500, 5.000 i 10.000 litara izradene su od francuskog, američkog i slavonskog hrasta. Mnoštvo različitih zapremina buradi, poreklo hrastovine i više nivoa nagorevanja daju mogucnost za stalna kupažiranja i rad na povecanju kompleksnosti i perzistencije. U drvenim sudovima, posebno za to odabranim, u Plantažama neguju i šardone koji je veoma ekstraktivan i aromatičan. Zbog specifičnosti proizvodnje, odnosno fermentacije u bariku i negovanja na talogu, ovaj šardone proizvodi se u veoma ogranicenoj seriji, još uvek nedovoljnoj za zahteve tržišta.

Takode bismo izdvojili i extra brut penušavo vino Val, proizvedeno tradicionalnom metodom fermentacije u boci. Osnovu čini kupaža autohtonih sorti, a vino je razvijene arome, dobro izbalansirano i može se konzumirati samostalno ili kao odličan aperitiv.