Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGETOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

VERUS

Ormož

„Iza Verus (pravih) vina stoji pravo prijateljstvo.“

Trojica dugogodišnjih prijatelja, svaki sa porodičnim vinogradarskim nasleđem i poslovnim iskustvom u vinskoj industriji, udružila su svoju strast prema vinu i slična poslovna interesovanja. Zahvaljujući neuobičajeno posvećenom pristupu samih vlasnika, vinarija Verus na tržištu se predstavila vrlo kvalitetnim vinima, sa izraženim sortnim karakteristikama i specifičnim odlikama Ormoža, male oblasti u Sloveniji. Posebno su bela vina ove kuće lako pronašla put do ljubitelja vina i izvan regiona, možda najviše zbog činjenice da se vlasnici vinarije ne opterećuju previše količinom proizvedenog vina.

 

Trojica prijatelja, diplomiranih agronoma, Rajko Žličar, Danilo Šnajder i Božidar Grabovac, potiču iz vinogradarskih porodica. Od rođenja čvrsto povezani sa vinogradarstvom, iskustva su sticali radeći u velikim vinarijama. Rajko već petnaest godina radi u marketingu i prodaji, Danilo je bio glavni enolog Ormoškog podruma, odgovoran za proizvodnju 5 miliona litara, a Božidar rukovodilac proizvodnje u istoj firmi, rukovodeći sa 500 hektara vinograda. Vođeni istom idejom da se potencijal ormoškog vinogorja na bolji način, krenuli su od početka, pod imenom Verus vinogradi.

„Velike razlike dnevnih i noćnih temperatura u toku jeseni, odnosno u vreme finalnog sazrevanja grožđa, u vinogradima između Ljutomera i Ormoža  omogućuju proizvodnju vina intenzivno izraženih sortnih karakteristika.“

Takvu predispoziciju terena, odnosno karakteristike podneblja, u Verusu su znalački uklopili u proizvodnju vina koja na najbolji mogući način oslikavaju sortu, godinu i geografsko poreklo. Vina čiste, jasno izražene sortne definicije, koja su istovremeno zrela, puna i harmonična, dopadljiva i lako prihvatljiva.

Ubrzo nakon osnivanja vinarije, vina iz prvih berbi Verus vinograda skrenula su na sebe pažnju i to na najprobirljivijim tržištima, kakva su Velika Britanija, SAD, Nemačka i Italija.

„Planovi su da se sličan efekat postigne i u zemljama u okruženju, a da povećanje proizvodnje prati napredak u kvalitetu.“

A vina su zaista pravi (verus) predstavnik ormoškog vinogorja, date berbe i velikog znanja ljudi koji stoje iza njih.

godina osnivanja  2007.
adresa  Hardek 34a, 2270 Ormož
+ 386 2 7415 440
www.veusvino.com
info@verusvino.com
posete vinariji  uz zakazivanje 
vlasnici  Rajko Žličar, Danilo Šnajder, Božidar Grabovac 
vinar  Danilo Šnajder 
površina vinograda 18 ha
sorte  sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, furmint, riesling, muskateller,pinot noir

 

godišnja proizvodnja   100.000 boca
etikete bela vinaSAUVIGNON, SIVI PINOT, CHARDONNAY,

ŠIPON, RENSKI RIZLING,

LAŠKI RIZLING (kasna berba)

ŽUTI MUŠKAT (poluslatko)

 

Karakteristike vina

Najveći utisak u Verusu ostavio je njihov vrlo jednostavan pristup – od najboljeg grožđa proizvesti karakterno vino u kome će se prepoznati sorta, regija, stil vinara. Sovinjon je izražene, čiste arome, odličnih kiselina ugrađenih u telo vina, dugotrajan i veoma svež. U pinou sivom prednjači aroma zrelog belog voća, a alkohol povećava utisak punoće i prijatne slasti. Rajinski rizling iz 2008. odličan je primer vina iz ove sorte. Miris je izražen, razvijen i veoma karakterističan za sortu, a zbog herbalnih nota najviše asocira na miris svežeg paradajza. Onaj iz 2007. ima zahtevniju, kompleksniju aromu petrolejskog karaktera sa primesama herbalnog. Odlično se razvio, a malo neprevrelog šećera dodatno uvećava utisak „mesnatosti“ i slasti. Iako je sovinjon startni favorit, posebnu pažnju treba obratiti na šipon ili furmint iz 2008, vino lokalne sorte koje karakteriše višeslojna koncentrisana terpenska aroma, uz prisutne note hrastovine. Umerene je punoće, u svakom slučaju, nesvakidašnje i interesantno.