Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGETOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

PODRUMI MANASTIRA TVRDOŠ

Trebinje, Hercegovina

„Vino spokoja, manastirske tišine i  blagosti monaha koji ga neguju.“

Moderna vinarija u okviru hercegovačkog manastira Tvrdoš, u obliku u kakvom je vidimo danas, rezultat je napora monaha da viševekovnu tradiciju proizvodnje vina u ovom manastiru sačuvaju od zaborava. Radeći dugo sa vrancem i autohtonom sortom žilavka, i etablirajući se sa Tvrdoškim crnim vinom, u poslednje vreme podižu i velike zasade internacionalnih sorti, čime pokazuju da su spremni i da prate savremene tržišne trendove.

 

Proizvodnja vina neraskidivi je deo tradicije srpskih manastira vekovima unazad, a monasi manastira Tvrdoš, predvođeni igumaom Savom, rešili su da manastirsko vinarstvo predstave široj publici i u drugačijem svetlu. Žilavka i vranac, odnosno Tvrdoško crno,  rezultat su posvećenosti i umerenosti u spoju bogate tradicije, savremene tehnologije i blagodeti podneblja koje nose Trebinjsko i Popovo polje.

Pri obilasku manastira Tvrdoš, smeštenog podno planina uz samu Trebišnjicu, monasi će vas provesti kroz stari, kameni podrum, ispunjen stoletnim hrastovim bačvama u kojima sazrevaju bogata vina od vranca. Tu ćete uočiti i tragove podruma u kojima je tvrdoško vino čuvano još u XV veku. Na desetak metara dalje, ukopan je novi podrum, opremljen najmodernijim tehnološkim rešenjima za proizvodnju vina najvišeg kvaliteta, ali sa savršenom merom uklopljen u postojeći kompleks. Visinska razlika postojećih nivoa omogućuje i gravitacioni transport vina u procesu prerade, što proizvodni koncept Tvrdoša čini kompletnim.

Vinogradi iz kojih dolazi grožđe smešteni su u dva kraška polja nadomak Trebinja. U Trebinjskom polju nalazi se sedamdeset hektara starih zasada vranca, dok su monasi podigli šezdeset hektara novih vinograda u Popovom polju. Premda izrazita submediteranska klima i kamenito tlo posebno pogoduju autohtonoj žilavki i vrancu za koji mnogi tvrde da potiče baš iz ovih krajeva, u novim vinogradima posađeni su i šardone, merlo, kaberne i sira. Ovakav sortiment dokazuje opredeljenje da se već i u samim vinogradima ostvari spoj autohtonog i internacionalnog, tradicije i modernog, a ta simbioza daje Tvrdošu dodatni kvalitet.

godina osnivanja 2006.
adresa  Republike Srpske 37, 89101 Trebinje
+ 387 59 273 910
www.tvrdos.com
info@tvrdos.com
posete vinariji  uz zakazivanje
vlasnik  manastir Tvrdoš
vinar  iguman Sava Mirić
površina vinograda  60 ha vlastitih i 70 ha u kooperaciji
sorte  žilavka, chardonnay,vranac, merlot, cabernet sauvignon, syrah
godišnja proizvodnja  100.000 boca
komercijalni proizvodi bela vinaŽILAVKA (chardonnay, žilavka)crvena vina

TVRDOŠKO CRNO (vranac),

HUM (cabernet sauvignon), IZBA (merlot)

 

Karakteristike vina

 

Za sada jedino belo vino iz manastira Tvrdoš proizvedeno je od autohtone sorte žilavke i oslikava spoj tradicije i umerene tehnološke inovativnosti. Vino je aromatično, karakterno, sa razvojem arome u naknadnom ukusu, a alkohol je uklopljen u strukturu vina i povećava utisak ekstraktivnosti. Kaberne je pravi mediteranski, karakteristične arome zrelog voća i začina, mek i zaokružen, dobre taninske strukture. Međutim, najkompletniji utisak ostavlja „Tvrdoško crno“, vino od vranca iz starih vinograda. Tamna boja purpura najavljuje  ovo moćno vino juga, ekstraktivno i bogato, sa vibrantnim kiselinama koje mu obezbeđuju dug razvoj u boci. Aroma asocira na onu kod zrelih višanja i trešanja, što je i karakteristika najboljih vranaca. Vino koje za koje su Vam potrebni mir i strpljenje.