Broj:

Sazrevanje porodičnog vinskog sna

Porodična vinarija u pravom značenju te konstrukcije, Valduero je ujedno i jedna od prvih osnovanih u španskoj regiji Ribera del Duero. Osnovao ju je još 1984. Gregorio García Álvarez u malom, šarmantnom selu Gumiel de Mercado u samom u srcu ove regije, u provinciji Burgos, a ono što se od tada u vinariji Valduero nije promenilo, to je autetntični seoski duh koji se s poštovanjem neguje, baš kao i prirodna proizvodnja, uz minimalnu intervenciju u samim vinogradima i uz izuzetnu brigu za svoje prirodno okruženje

 

PORODIČNI VINSKI POSAO

Vinariju Valduero vodi Georgio sa svoje dve ćerke. Njihov zajednički san o vinima visokog kvaliteta sa velikim potencijalom za odležavanje i očaranost tradicionalnim vinarstvom Yolande Garcíe Viadero, jedne od ćerki osnivača, kao i vera u sortu tempranillo, temelj su filozofije ali i uspeha vinarije Valduero. Yolanda, ako ne prva žena vinar, onda sa dvadeset jednom godinom, koliko je imala kada je došla u Riberu del Duero, svakako je bila najmlađi vinar u regiji. Treba imati u vidu da je Ribera del Duero pre trideset šest godina bila jedan od najsiromašnijih regiona Evrope, sa vrlo surovom zemljom koju isključivo kontrolišu muškarci. Da bi  sebi napravila  mesto u ovom izuzetno konkurentnom svetu, kao mladoj ženi bila joj je neophodna dobra doza hrabrosti, motivacije i karaktera. Carolina, Jolandina mlađa sestra, priključuje se vinariji odmah nakon nje, i danas je zadužena za komercijanu stranu vinarije − razvoj brendova i međunarodnu ekspanziju Valduera, a što vrlo uspešno radi, prenoseći porodične ideje o vrhunskom kvalitetu i vinskoj izvrsnosti.

 

IZ DUBINE VINKOG PODRUMA

U Valdueru su od samog početka bili zainteresovani isključivo za velika vina. Zato vina odležavaju u podrumu sve dok ne postignu potpunu  harmoniju i ravnotežu, kakva inače krasi vina Valduero Crianza, Valduero Reserva i Valduero Gran Reserva. Yolanda je uverena da velikom grožđu, kakav je njihov tempranillo, treba vremena da bi pokazalo svoj pun potencijal. Zato i ne čudi što veliki deo vina odležava u hrastovim buradima u drevnim kamenim podrumima, u kući koja datira iz 15. veka u selu Gumiel de Mercado, prostirući se na gotovo hiljadu metara, na četrdeset metara ispod nivoa zemlje. Ovde se čuva samo 1.000 drvenih buradi, u optimalnim uslovima − na konstantnoj temperaturi od 14º C i vlažnosti od 75%. U proširenju ove vinske pećine, učestvovao je i tim stručnjaka iz Asturije  koji je probio kamene tunele, a danas ovu pećinu u vinariji Valduero čuvaju u znak sećanja na svoje  pretke.

 

VINSKE ETIKETE

Tokom svojevrsne pretrage reke Duero u Valladolidu, doneta je odluka da se učini sve što je moguće za pomalo zaboravljenu autohtonu belu sortu albillo; bilo je to trideset godina pre nego što je, upravo zahvaljujući i vinariji Valduero, ona ponovo prihvaćena. Iako Valduerov Albillo demonstrira ozbiljan potencijal ove sorte, zaštitni znak vinarije su crvena vina od sorte tempranillo, sa velikim potencijalom za odležavanje. Izgradnjom nove, ekološke vinarije u kojoj se vina čuvaju dugi niz godina u idealnim prirodnim uslovima, bez klimatizacije i grejanja, Valduero je započeo koncept svojevrsnog ekološkog, održivog vinskog razvoja, odgovornog za vinske velikane, kakvi su Finca Azaya, Crianza, Una Cepa, Premium Reserva 6 Anos i Gran Reserva. Na sreću domaćih ljubitelja, vina vinarije Valduero prisutna su i na tržištu Srbije, i to zahvaljujući uvozničkoj kući Dan Company (Chianti vinoteka).