Antinorijev supertoskanski ples u ritmu Tirenskog mora

 

Piero Antinori, jedna od najvećih živih legendi svetskog vinarstva, rešio je, izgleda, da svoj dar za kreiranje velikih supertoskanaca sada pokaže i na toskanskoj obali, u regiji Maremma. Sudeći prema trenutnom stanju, neće biti čudo ako vina iz njegove vinarije Le Mortelle uskoro dostignu slavu Tignanella i Solaie

Idući prema jugu, put duž obale Tirenskog mora vodi do regije Maremma na zapadu Toskane i gradića Castiglione della Pescaia, u čijoj blizini se nalazi živopisno imanje Le Mortelle; na 270 hektara, pored maslinjaka i voćnjaka crnog i crvenog bobičastog voća, prostire se impozantnih 170 hektara vinograda u kojima Piero Antinori ispisuje neka nova, velika poglavlja italijanskog vinarstva. Inače, mortella je naziv za jednu vrstu mirisnog žbunja koje ovde raste, a čiji miris podseća na ruzmarin, što uz dašak mora stvara jednu poetičnu dobrodošlicu na ovom imanju.

Mediteranska klima sa obiljem sunčanih sati i malom količinom padavina, kao i jezero Le Mortelle i obližnji rezervat prirode Diaccia Botrona, čine savršen klimatski koncept za proizvodnju grožđa vrhunskog kvaliteta. Znajući za veliki potencijal ove oblasti, porodica Antinori kupila je imanje La Mortella još 1999. godine, sa jasnom vizijom da revitalizuje vinograde i izgradi savremen podrum za proizvodnju vrhunskih vina, i to poput onog u Barginu, u oblasti Chianti Classico – pod zemljom.

Vinarija je dizajnirana tako da se uklapa u okolni pejzaž i izgleda kao da izranja iz malog brda. Ulaz u podrum je prilično neupadljiv, ali se onda sprilanim stepenicama stiže do impresivnog prostranog centralnog dela, izgrađenog od prirodnih materijala – kamena, drveta i stakla.

Cilindrična konstrukcija podruma organizovana je na tri nivoa i integriše sve faze vinarstva, od prijema grožđa do vinifikacije, skladištenja i odležavanja u barik sali na najdubljem nivou vinarije. Arhitektonski raspored omogućava efikasnu upotrebu najsavremenijih tehnologija proizvodnje vina, jer se čitav proizvodni ciklus dešava po principu gravitacionog protoka, bez upotrebe pumpi, što doprinosi velikoj uštedi energije i istovremeno omogućava „manje traumatično“ upravljanje grožđem.

Vino se lagano pomera sa gornjeg na donji nivo, bez upotrebe mehaničke sile. Proces započinje dolaskom grožđa na gornji nivo, nastavlja fermentacijom na srednjem nivou i završava prečišćavanjem u podzemnom podrumu. Rezervoari za proizvodnju vina, koje karakteriše jedinstveni oblik obrnutog konusa, dizajnirani su tako da podržavaju proizvodni proces.

Vinski podrum sledi koncept održivosti: izgrađen je od prirodnih materijala, a podzemni temelj obezbeđuje optimalnu, prirodnu temperaturu i vlažnost i ne zahteva unos energije.

Za Le Mortelle, ekološka održivost znači zdrav i ispravan pristup životnoj sredini, uz poštovanje najboljih poljoprivrednih tradicija, u kombinaciji sa istraživanjem i razvojem novih tehnologija. Principi ekološke održivosti primenjuju se u svakoj fazi u procesu proizvodnje vina, uključujući i izbor ekološke ambalaže – staklene boce manje težine i reciklažna ambalaža naglašavaju posvećenost vinarije Le Mortelle očuvanju dragocenih izvora ovog dragulja prirode, koji priobalni pojas Toskane boji jedinstvenim tonovima.

 

 

LE MORTELLE vina:

VIVIA

Sorte grožđa: vermentino, viognier i ansonica.

Vermentino i ansonica su sorte tipične za toskanske primorske zone. Viognier je, s druge strane, izabran i posađen nakon godina strpljivog eksperimentisanja. Vivia je elegantno belo vino i odražava boje i arome obale Maremme. Note zrelog belog voća stapaju se sa egzotičnim aromama ananasa i manga, praćene nežnim notama belog cveća i limuna. Izbalansirano i živopisno, sa postojanom završnicom i zavodljivim notama limunove trave.

Cena u maloprodaji: 2.090,00 dinara.

 

BOTROSECCO

Sorte grožđa: cabernet sauvignon i cabernet franc.

Raskošno i intenzivno na mirisu, a odlikuju ga arome džema od divlje kupine uz nagoveštaj nota karamele, balzamika, eukaliptusa i mente. Odležavao u hrastovim buradima 12 meseci. Na ukusu ga krasi izražena voćnost i obilje baršunastih tanina, dok je prijatna završniica obojena notama čokolade i kandiranih trešanja.

Cena u maloprodaji: 2.300,00 dinara.

 

POGGIO ALLE NANE

Sorte grožđa: cabernet sauvignon, cabernet franc i carmenere.

Prvo vino vinarije Le Mortelle i pravi predstavnik obale Maremme i njenog teroara. Odležavalo u buradima od francuskog hrasta 16 meseci.

Puno, moćno i elegantno, sa upečatljivim notama crne ribizle i zrelih kupina, koje su suptilno prožete začinskim i tonovima balzamika, eukaliptusa i sladića. Odlično izbalansirano, sofisticiranih tanina koji naglašavaju snažnu strukturu, postojane i duge završnice sa primamljivim aromama duvana i crne čokolade.

Cena u maloprodaji: 8.150,00 dinara.