Broj: Piše:

Temet

Jedna od prvih srpskih vinarija izgrađenа u duhu moderne arhtekture, smeštena u idiličnom pejzažu Jagodinskog vinogorja, prvi popularniji pino griđo u Srbiji, zavidan kvalitet vina uz veoma pristupačne cene, kreativne, avangardne etikete i kompletan vizuelni identitet – to su atributi koji su vinariju Temet nadomak Jagodine praktično preko noći vinuli u srpsku vinsku orbitu, a konstantni noviteti, zaokret u organsku proizvodnju i održavanje nivoa kvaliteta govore da ova kuća nema nameru da napusti društvo najboljih.

 

ERGO BELO

(chardonnay 70%, morava 30%)
Berba: 2018.
Procenat alkohola: 12.5%.

 

Intenzivne limunžute boje, vino koje najavljuje komleksnost već na prvom mirisu, a u kojem dominiraju cvetne i arome kore limuna, breskve, jabuke, dinje, ananasa, vanile, pečenog lešnika i kroasana. Punijeg tela, sočno i umirenih kiselina, koje kroz kremastu strukturu ovog vina vode note manga, vinogradarske breskve i zrelih citrusa do intenzivne završnice. Dakle, pohvala za enologa, za način na koji je održao svežinu i primarne note u kombinaciji sa uticajem odležavanja vina u hrastovim burićima. Vino ozbiljnijeg karaktera od prethodnog, malo zahtevnije za za razumevanje i konzumiranje, ali može i više toga da ponudi.

Preporuka za konzumiranje: idealno uz važnije teme koje traže koncentraciju, poslovne ručkove ili uz neki dobar R&B, soul… uz punomasne sireve, belu morsku ribu, teletinu ispod sača… servirano na temperaturi 10-13 stepeni C.

Optimalan period za konzumiranje: u naredne 2 godine.

ROZE

(pinot noir 70%, shiraz 30%)
Berba: 2021.
Procenat alkohola: 13.5%.

Nešto punijeg tela za jedan rose, danas popularne svetle losos boje.  Delikatnog mirisa sa nežnim voćnim notama (trešnja, malina, kora narandže, kupina) uz ton crnog bibera, dok se na ukusu pojavljuju i osvežavajuće note višnje, jagode i crvenog grejpfruta. Vrlo elegantno, dobro izbalansirano, osvežavajuće vino prilično intenzivne završnice voćnog karaktera, a koje bi moglo da zadovolji ukuse i ljubitelja onih malo jačih rosea.

Preporuka za konzumiranje: U predvečerje, uz neku knjigu laganijeg sadržaja, probajte sa nečim iz opusa Bila Brajsona, i neki fini instrumentalni, lagani džez ili rege. U gastronomskom scenariju, uz voćne salate, pečenu prasetinu, pačetinu… na temperaturi 7–10 stepeni C.

Optimalan period za konzumiranje: u narednih godinu dana.

ERGO CRVENO

(merlot 40 %, cabernet sauvignon 30%, prokupac 30%)
Berba: 2017.
Procenat alkohola: 15%.

Duboke garnet boje, vrlo kompleksnog i intenzivnog mirisa u kojem se prepliću zrele voćne note (crna trešnja, malina, suva šljiva, brusnica, kupina) sa aromama crnog bibera, duvana, tosta, vanile i marcipana. Punog tela, čvrste strukture i zrelog voćnog ukusa koji je oplemenjen herbalnim i zemljanim tonom. Odlično izbalansirano vino, sa nešto višim procentom alkohola, vrlo živim kiselinama i višim sadržajem vrlo zrelih i dobro integrisanih tanina. Intenzivan ukus je postojan i u završnici ovog vina, koje traži malo više pažnje i razumevanja.

Preporuka za konzumiranje: servirano na 16–18 stepeni C, uz bifteke, ramsteke, gulaš i razne malo „jače“ mesne đakonije, zrele sireve, ali i uz neku dobru kubansku cigaru srednje jačine. Uz ozbiljne razgovore, ali sa pozitivnim tonom. Neki dobar bi-bap ili swing džez dobro bi legao uz ovo vino, ali i nešto poput Franza Ferdinanda, Moloka i sve ostalo sa malo više artističke energije. Ako ste na nekoj proslavi sa živom muzikom, onda sačekajte da dođe red na Zdravka Čolića.

Optimalan period za konzumiranje: u naredne 2–3 godine.

TRI MORAVE CRVENO

(prokupac)
Berba: 2019.
Procenat alkohola: 14.5%.

Srednje intenzivne rubincrvene boje, sa vrlo primamljivim aromama  maline, brusnice, trešnje, crvenog duda, karanfilića, karamele i kože. Malo ozbiljnija izvedba prokupca, punijeg tela i sa nešto više alkohola, vrlo mekanih tanina i umirenih kiselina, odlično izbalansirano i, tipično za prokupac, vrlo pitko vino. Tonovi crvene ribizle, trešnje, crvenog grejpfruta i crnog bibera dominiraju ukusom i produžavaju se kroz sočnu završnicu voćnog karaktera. Vrlo prijemčivo i lagano za konzumiranje, vino koje zadovoljava izuzetno široku lepezu ukusa. Školski doterano vino.

Preporuka za konzumiranje: ako treba da vodite neke neprijatne razgovore, ovo vino će lepo opustiti i raznežiti atmosferu, ali je podjednako adekvatno i za početne randevu sastanke, jer je mogućnost greške minimalna, a utisak će biti više nego zadovoljavajući. Recimo, ovo nije vino koje će da impresionira, ali teško da će ikome ovde nešto da zasmeta (servirano na temperaturi 14–16 stepeni C).

Ako ste ljubitelj džeza, onda neki smooth, a ako vam je bliskija atmosfera laganijih nota, onda Balašević iz rane faze, Oliver Dragojević… ili, probajte ovako – napravite plato italijanske pršutice i srednjezrelih sireva, pride jedan cheese cake sa malinom ili jagodom i izbindžujte nekoliko epizoda serije Succession.

Optimalan period za konzumiranje: u naredne 2 godine.

TRI MORAVE PENUŠAVO

(tamjanika)
Tradicionalni champagne metod proizvodnje.
Odležavanje na kvascima u boci 9 meseci.
Berba: 2021.
Procenat alkohola: 12%.

Svetložute boje, nežnih aroma jabuke, kruške, dinje, breskve, zove i limuna, na koje se suptilno nadovezuje aroma korice pečenog hleba. Suvo, vrlo osvežavajuće i pitko vino laganog tela. Ukusom dominiraju sveže citrusne note, a vrlo žive kiseline vode ukus u pitku završnicu koja takođe obiluje svežinom i tonovima citrusa i žutog voća.

Preporuka za konzumiranje: u redu je i sada, ali za pravi gušt, sačekajte one prave vrućine, pa noge na tabure ili na susednu stolicu ako ste u dvorištu, pogled u daljinu i pripremite tanjir sa sirevima brie, camembert ili parmesan, malo žutog ili zelenog voća i pečenog badema/lešnika. Dobro rashlađeno, na 8–10 stepeni C, u uskim champagne čašama. Ako ste u društvu, onda podelite lepe vesti, nije ovo vino za jadanje i teške teme. Ako ste sa voljenom osobom, eto prilike da još jednom izjavite ljubav, neće da škodi a i uklapa se u atmosferu.

Optimalan period za konzumiranje: u naredne 3–4 godine.