Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

ZLATAN OTOK – PLENKOVIĆ

Jelsa, Hvar

„Vina smo stvorili na tradiciji, a sazrela su sa našim idejama.“

Do savršenstva se stiže pojednostavljivanjem stvari.

U vinarstvu je to bar lako, ili se tako čini: iz starih, zrelih zasada sa minimalnom primenom agrotehnike izaberete najbolje grožđe; pravovremenom preradom sa što manje „enoloških poduhvata“ proizvedete vino i omogućite mu potrebno vreme za sljubljivanje sa najkvalitetnijom hrastovinom.

I uspeh je neminovan! Bar se tako čini kada pogledate kako je Zlatan Plenković postao vodeći vinar Hrvatske.

Više puta proglašavan je za vinara godine u Hrvatskoj, njegova vina obišla su svet i nagrađivana su na svim značajnim međunarodnim izložbama. Zlatan Plenković je „samo“ malo modifikovao pristup i nastavio tradiciju predaka da snagu plavca malog čuva u boci. Porodično gazdinstvo Plenković osnovano je 1986, vina su se od 1991. pojavljivala pod imenom Vitis da bi vinarija finalno ima Zlatan Otok dobila 1993. godine. Sa imenom je, dakle, sve rešeno, ali se sa vinogradima i dalje eksperimentiše. I to fantastično.

Na južnim padinama ostrva Hvar, na strmim liticama nagnutim ka moru, a zbog jedinstvenog mezoklimata sa stalnim kruženjem vazdušnih masa sa mora, nalaze se najbolji vinogradi plavca. Plenković i kooperanti tu sprovode organsku proizvodnju grožđa, koja je verifikovana oznakom „ekološkog vina“ za Zlatan plavac. Veliki inovator u hrvatskom vinarstvu i vinogradarstvu, Plenković je izazvao različite komentare javnosti posadivši 75 hektara vinograda u makarskom vinogorju; na mlevenom kamenu posadio je 650 hiljada loza i „usudio“ se da tradicionalno gajene autohtone sorte podigne u moderan vinograd sa armaturom. Mnogi su taj poduhvat pripisali njegovoj „ludosti“, kojom i on sam često opisuje i „opravdava“ sopstveno bavljenje vinarstvom. Ali i ambicije.“

Dugoročni plan je proizvodnja milion boca pod firmom Zlatan otok. Želimo da održimo kvalitet i stil proizvodnje snažnih, strukturalnih vina koji su potrošači prihvatili. Predstoji nam veliki rad da ublažimo razlike u vinima uslovljene berbom, a danas smo na dobrom putu.“

[table id=2 /]

Karakteristike vina

Zlatan otoku Hvar barrique krasi dominacija hrastovine, ali se vremenom aroma razvija te herbalni tonovi izbijaju u prvi plan. Na pravoj temperaturi, primetićete i note citrusa. Vino je snažno, umereno aromatično na ukusu, ali očuvane svežine. Zlatan plavac barrique je veoma reaktivno vino, osetljivo prema vazduhu. U startu začinsko, kasnije sa prepoznatljivim notama zrelih višanja i trešanja, a na kraju su izraženi mirisi suvih šljiva i duvana. Na ukusu puno, snažno, sa dosta tanina, a u naknadnom ukusu ostaje utisak slasti. Od najboljeg grožđa sa najboljih položaja, Zlatan plavac grand cru je kruna Plenkovićevih vina. Vrlo koncentrisano, a u višeslojnoj aromi prepliću se note dima, čokolade i zrelog crnog bobičastog voća. Ukusom dominiraju tanini, visok alkohol i hrastovina prividno povećavaju utisak slatkoće, a perzistencija je izuzetna. Izuzetnog naknadnog ukusa, ovo vino može ostati u boci dugi niz godina.