Broj: Foto:

Nakon višegodišnjih priprema i radova, u Valama kod Momjana puštena je u pogon nova vinarija porodice Kozlović. Inspirisani potragom za konačnim rešenjem koje bi omogućilo zatvaranje ciklusa tehnološkog razvoja i kapaciteta koji podržavaju kvalitetno višegodišnje odležavanje vina u fazi pripreme za tržište, Gianfranco i Antonella doneli su odluku o izgradnji nove vinarije. Zamišljena je da zadovolji sve prethodno navedene težnje, a da i dalje ostane u okvirima porodične vinarije.

Idejno i izvođački, za funkcionalnost i sinergiju sa okolinom, od početka do konačne realizacije projekta, odgovoran je Gianfranco Kozlović, dok za spoljni vizuelni identitet, dizajn i uređenje enterijera zasluge pripadaju studiju Fabrika Željka Burića iz Pule.

Glavni cilj prilikom izrade nove vinarije bio je generalno poboljšanje uslova proizvodnje sa ciljem postizanja višeg kvaliteta. U tehnološkom pogledu, novi podrum zadovoljava najsavremenije standarde, kao i dodatnu fleksibilnost i mogućnost uvođenja tehnoloških inovacija koje će se javiti kao potrebe u budućnosti. Čvrsta gradnja, sa odabirom moderne arhitekture i bezvremenskim materijalima – beton, staklo, kamen, čelik, aluminijum, zeleni krovovi i fasade, kvalitetni uslovi prostora u funkcionalnom i klimatskom pogledu, glavne su karakteristike nove vinarije. Organizacija tehnoloških procesa je na tri nivoa sa jasno raspoređenim funkcijama svakog prostora. Jedan od ciljeva bio je postavljanje novih viših standarda estetike sa kvalitetnim dizajnom, negovanje svakog detalja u enterijeru kao i pridavanje posebne pažnje pejzažnoj arhitekturi i ukupnom uticaju na okoliš, sve to po ugledu na najbolje svetske vinarije.

Tehnološki i funkcionalno, vinarija je dobro organizovan prostor. Oprema koja je instalirana je vrhunskog kvaliteta, kao i uslovi za proizvodnju vina. Površina novog podruma je 2.000 kvadrata, a maksimalni predviđeni kapacitet 300.000 boca godišnje.

Predstavljanje za medije nove vinarije održano je 10.11.2011. Gosti su dočekani sa mladim vinom Kozlović Mladuh. Potom je usledio obilazak celog podruma i degustacija nove berbe iz bačvi (Malvazija, Muškat i Santa Lucia). Po završetku obilaska održana je vertikalna degustacija Santa Lucie i Akacie Akacia 2009, Santa Lucia 2006, Akacia 2005, Santa Lucia 2001, Akacia 2001. Pet sledova hrane koja se sljubljivala s Kozlović vinima pripremila je Ana Ugarković.

 

Kozlović Santa Lucia 2001. proglašena je za najbolje belo vino na specijalnom ocenjivanju deset godina starih vina na International Wine Challangeu u Londonu.