Broj: Piše: Foto:

Iako je jedva prošlo šest meseci otkako je po treći put postala mama,  glumica Mina Lazarević radi punom parom.

U Slavija teatru trenutno igra u predstavama Ko se boji Virdžinije Vulf  i Menjamo žene, a krajem marta u Madlenijanumu je imala premijeru predstave Doručak kod Tifanija, gde je sredinom aprila, zajedno sa nekoliko kolega, održala i koncert Veče filmske muzike. Na televiziji je gledamo u novoj sezoni serije Bela lađa, a ponosna je i na svoj angažman u animiranim filmovima. Osim šezdesetak epizoda čuvenog crtaća Štrumpfovi, sinhronizovala je i animiranu seriju Veliki, veliki svet, iza kojeg stoji čuvena produkcijska kuća Džim Henson.

HRANA

Obožavam spanać i sarmu, a inače, moja kuma pravi najbolju sarmu na svetu – onu pikantnu, jaku, pravu južnjačku! Verovali ili ne, znajući koliko volim njenu sarmu, jednom mi je za moj rođendan, koji pada usred leta, napravila ovaj neprevaziđeni specijalitet.

Najslađe jedem sa porodicom kod kuće. Volim da kuvam i moram da istaknem da sam pravi  majstor za pite. Inače, u mojoj kuhinji se dosta oseća austro-ugarski uticaj. Obožavam, na primer, da pravim paprikaš sa noklicama… Ako bih morala da opišem idealan porodični ručak, to bi otprilike izgledalo ovako: počeli bismo sa gustom pilećom krem supom, onda bi na red došlo neko jelo „na kašiku“ – na primer, kelj i boranija sa teletinom, ili ono što deca najviše vole – pire krompir uz pohovanu piletinu. Obavezna je i zelena salata sa čeri paradajzom, balzamikom i sečenim parmezanom. Za desert najčešće pravim palačinke, a omiljene su nam i vanilice sa bademom.

 

VINO

Volim crvena vina, a najviše ona slatka, jer ništa nije ravno onom slatkastom ukusu voća koji osetim kada popijem čašu kvalitetnog vina. Osim klasike, u kojoj po mom mišljenju primat drže italijanska vina, sve više mi se sviđaju i takozvana vina Novog sveta, naročito ona koja dolaze iz Južne Amerike. Trenutno su mi favoriti čileanske etikete Undurraga i Casillero del Diablo. Ukus se, naravno, menja sa godinama i zato ističem da mi pomenute etikete trenutno prijaju. To ne znači da mislim da nema domaćih proizvođača koji mogu da pariraju svetskim. Štaviše, ima jedan čije vino prosto obožavam! Reč je o predivnom rozeu Mina, koje mi je specijalno, u nekoliko navrata poslao proizvođač i vlasnik te etikete, jer sam mu omiljena glumica. Inače, nazvao ga je po svojoj ćerki… Žao mi je samo što ovaj predivni roze ne može da se naruči u svakom restoranu.

Vino najradije pijem u društvu bliskih osoba, u intimnoj atmosferi nekog restorana koji mi se sviđa. Na primer, u dorćolskom restoranu Casa Nova, u kojem služe fantastična domaća vina u bokalima… Još ako uz dobru etiketu gustiram pršut i sir u kombinaciji sa maslinkama! To je onda pravi užitak! Kada su vina u pitanju, imam jedan dobar savet. Za sve one koji nisu sigurni kakva im se vina dopadaju najbolje je da se drže one dobre stare – kvalitet određuje cenu. Primetila sam da se tim pravilom rukovode mnogi ljudi koje poznajem.

IZLAZAK

U Bloku 45 najradije sa porodicom skoknem do restorana Sveti Nikola. Osim što kod njih može da se naruči sjajan roštilj, imaju i lepu baštu u kojoj leti možete da uživate u predivnom pogledu. Volim reku, jer sam odrasla pored nje, a najčešće sam tamo sa decom u šetnji. Kada imam vremena, sa drugaricama najradije skoknem do restorana Gaston u Uzun Mirkovoj. Prijaju mi intimna, ušuškana mesta, sa srednje-prigušenim svetlom, u kojima se mnogo pažnje posvećuje aranžiranju. Zaista mi je bitan vizuelni momenat, i još nešto – da je u restoranu nenametljiva muzika. Još ako su na repertoaru kubanski zvuci ili džez, eto pravog užitka! Čim ugrabim slobodan trenutak planiram da odem do  restorana Sveti Đorđe, čula sam da je tamo sjajna atmosfera. Idealan izlazak po mom mišljenju mora da ispunjava još dva uslova – na stolu mora da bude dobra salata i veče ne može da prođe bez slatkiša.