Broj: Piše: Foto:

Beogradska glumica Borka Tomović sa velikim nestrpljenjem očekuje mesec oktobar i dolazak u bioskope filma Jelena, Katarina, Marija; filma u kojem glumi jednu od glavnih uloga, a koji će se nakon četiri godine snimanja konačno pojaviti u bioskopima. U istom mesecu očekuje je i premijera predstave Boing Boing u Zvezdara teatru, urađenoj prema čuvenoj TV noveli švajcarskog pisca Marka Kamoletija. Osim toga uskoro ćemo imati priliku da je gledamo i u prvom domaćem dečjem 3D filmu Zmajovini pangalozi, u režiji Bobana Skerlića

 

Vino

Mogu da kažem da sam ljubitelj vina, ili tačnije, ljubitelj sam atmosfere koju vino stvara. Ne znam kako ni zbog čega, ali vino uvek inspiriše na razgovore o lepim stvarima… Kada pomislim na vina, setim se svog detinjstva i porodičnih ručkova koji su organizovali moji roditelji. Sećam se kako sam im zavidela posmatrajući ih kako uživaju u belom vinu koje su pili uz ribu. Maštala sam o danu kada ću i ja moći da im se pridružim. Možda sam konačnu satisfakciju za svoju detinjastu „patnju“ dobila nedavno u Portugaliji. Uživala sam u njihovim belim vinima, uz najrazličitije portugalske riblje specijalitete. Zbog načina ishrane bliža su mi bela vina, mada pamtim nekoliko sjajnih crvenih vina koja sam probala u Španiji, a koja su mi se veoma dopala. Reč je o vinima iz vinske regije Rioha, koja su moćna, jaka, po nekima baš muška vina. Nedavno sam bila u Sremskim Karlovcima i posetila sam sjajan vinski podrum Bajilo. Veoma su mi se dopala njihova bela vina, kao i bermet koji je izuzetno zanimljivog ukusa. Svesna sam da sam daleko od nekog velikog vinskog pozavaoca, ali u svakom slučaju jako dobro znam koje mi se vino sviđa, a koje ne. A kao što je slučaj i sa većinom drugih stvari u mom životu, za uživanje u vinu jako mi je važno s kim ga pijem, ambijent, povod… Smisao tog čina. Ako toga nema, ni najboljem vinu „nema pomoći“.

 

Hrana

Često putujem i kada sam na putovanjima volim da isprobavam različite lokalne, nacionalne kuhinje. Meksička kuhinja mi je jedna od omiljenih, tajlandska takođe. Iako me privlače nove kuhinje i ukusi nisam baš egzibicionista, tako da ne volim jela, tipa, krokodilski jezik i slične stvari. Naravno, ljubitelj sam i domaće kuhinje, naročito one „mamine“. Obožavam i ribu i morske plodove… U Fish & bar često svraćam zato što tu uvek mogu da za kratko vreme dobijem zdrav i ukusan riblji obrok. U poslednjih nekoliko godina značajno sam promenila način ishrane, zato što mi zdrav način ishrane zaista prija. Veoma mi se sviđaju jela koja su napravljena od mešavine mesa i voća, to je recimo kombinacija koja mi se jako dopada. Inače, zbog obaveza sam prinuđena da se relativno često hranim u restoranima. Beograd ima zaista veliki broj vrhunskih restorana, naročito kada uporedite cene i kvalitet usluge koju dobijete. Mislim da je to jedna od sjajnih odlika našeg glavnog grada. Za mene suština odlaska u restoran nije u unošenju određene količine hrane u organizam, za mene je to  jedan mali ritual. Jako mi je važan celokupan ambijent, atmosfera u restoranu… Restoran Public ispunjava sve ove uslove, Zapata takođe. Veliki sam ljubitelj i bifteka, a u restoranu Iguana spremaju ih baš onako kako ja volim, sa različitim sosovima, voćem, povrćem.

 

Izlazak

Što se tiče izlasaka, onih „klasičnih“ u klubove, oni su za mene  praktično deo istorije. U klubove izlazim isključivo kada sam na moru, ili kada sam prvi put u nekom gradu. Jedan od takvih bio je izlazak u poznati berlinski klub Berghain, to je bilo zaista nešto posebno. Možda jedini klub u Beogradu koji mi prija je Bitef, i „letnji“ i „zimski“. To je mesto u kojem sviraju bendovi, sviraju muziku koju ja volim i uz koju mogu da igram. Kada pomislim na noćni izlazak barovi su moj prvi, a možda i jedini izbor. Ne kafići, ne klubovi, već baš barovi. Volim mesta u kojima ima muzike, u kojima je živa atmosfera, ali da pri tom možete  da  pričate, pijete piće, ali i zaigrate ako poželite. To mi je jako važno. Neka od omiljenih mesta za izlazak su mi Informbiro, volim Iguanu, naročito petkom, zbog sjajne muzike. Za mene je  idelan izlazak provod sa mojim drugaricama. Drugi uslov je da nije unapred isplaniran. Uživam u spontanosti, tako da se izlazak koji započne kod neke drugarice u stanu pravljenjem mohita, često završi na nekom opuštenom mestu u gradu.