Broj: Piše: Foto:

Kad je luksuz sreo stil

Ekipa magazina Wine Style imala je veliko zadovoljstvo da prisustvuje premijernom krstarenju na brodu Celebrity Reflection, najnovijem članu flote kompanije Celebrity Cruises. Ova kompanija inače je poznata po luksuznim krstarenjima, ali sa novim brodom čini se kao da je otišla korak dalje, pridodavši ovoj raskoši i finu dozu modernog stila i artizma. Dva dana plovidbe Severnim morem na ovom luksuznom brodu ostavila su takav utisak da još uvek rašmišljamo o tome kako da se ponovo vratimo na „mesto zločina“

 

Celebrity Reflection je peti, ujedno i najnoviji brod kompanije Celebrity Cruises u okviru njene više puta nagrađivane Solstice klase. Ovaj potpuno novi brod čak i najzahtevnijim, da ne kažemo najrazmaženijim gostima, zagarantovano će obezbediti niz fantastičnih i neponovljivih iskustava, jer se u odnosu na prethodnike iz iste klase pojavljuju tri potpuno nove vrste apartmana. Između ostalog tu su i 34 prostrana  Aqua Class apartmana, pa Reflection apartmani sa po dve spavaće sobe, zatim nove palube, više ležaljki na bazenu, više sedišta u pozorištu… Ukratko, kažu nam da je svega više i da je sve još bolje nego ranije. Ne znamo kako je bilo ranije, ali ovo sada je apsolutno fascinirajuće.

Ali krenimo redom. Za ljubitelje statistike i brojki, na Celebrity Reflection može udobno da se smesti 3.030 osoba, u ukupno 1.523 apartmana; čak 85% kabina ima terasu, dok 90 procenata ima pogled na more; brod je dugačak 320 metara, a širina mu je preko 37; posada broda broji 1.255 članova, iz preko šezdeset zemalja sveta (skoro kao da ste u UN, uz malu razliku da ovde sve savršeno funkcioniše); gostima je na raspolaganju trinaest paluba. Nakon ove „inspirativne“, ali i neophodne matematike, sa velikim zadovoljstvom povešćemo vas u istraživanje broda koje započinjemo obilaskom apartmana – Aqua Class Suites, Reflection Suites i Signature Suites.

Reflection Suite su dvosobni apartmani i nalaze se u posebnom prostoru dostupnom samo gostima koji poseduju SeaPass kartice. U njima ćete spavati na  premijum Reverie Dream Sleep System dušeku koji možete prilagoditi svojim željama. Služiće vas batleri evropskog „kova“, a  tuširaćete se u kabini sa spektakularnim pogledom na more.

Signature Suite apartmani takođe su smešteni u privatnom prostoru dostupnom samo gostima sa SeaPass karticom. U ovim vrlo prostranim apartmanima uživaćete u izuzetno svetlim prostorijama, zahvaljujući vratima i prozorima koji su kompletno izrađeni od stakla, što u kombinaciji sa pogledom na okean predstavlja jedinstven ugođaj. Takođe, možete se opustiti i na terasi u udobnim foteljama.

AquaClass Suite su novi apartmani, ima ih 34, i bez većih problema ispuniće sve vaše spa snove. Poseduju gotovo sve poznate spa sadržaje, a boravkom u ovim apartmanima imaćete prioritetet u pristupu ekskluzivnom restoranu Blu, poznatom po aromatičnoj kuhinji. Takođe, u ovim apartmanima na raspolaganju će vam biti i prostrane terase.

Po obilasku apartmana svratili smo i do naše AquaClass kabine; prostrana, osvetljena, sa terasom i predivnim pogledom na Severno more. Na stočiću nas je čekao šampanjac, a pored njega i tanjir sa selekcijom francuskih sireva.

Ljubitelji šopinga takođe će imati svojih pet minuta, jer ih čeka odabrano društvo – Bulgari, Michael Kors, Eileen Fisher, Calypso from St. Barts, Tommy Bahama… naravno, ukoliko prethodno budu imali sreće da „pojačaju“ svoj budžet u kazinu. Oni koji više vole zabavu „utehu“ će pronaći u „vodenom svetu“. Na četrnaestom spratu broda nalazi se veliki bazen sa ležaljkama, a tu je i AquaSpa ,  gde bezbrižno možete kombinovati vruće, hladno, mokro i suvo. Sauna, aromatična parna soba, hladna soba i tradicionalni hamam…

Iako boravak u apartmanima, spa centru i brojnim buticima ovog broda može biti veoma udoban i relaksirajući, nikako ne bi trebalo da zapostavite ostale sadržaje Celebrity Reflectiona. Vrlo je verovatno da ćete, bez obzira na sfere interesovanja, gotovo na svakom od spratova broda naći kutak koji će vas oduševiti. Zato je savet ekipe magazina Wine Style da na krstarenjima ovim brodom maksimalno iskoristite sve što vam on nudi. A sve ono što ćete doživeti može se opisati sintagmom „moderan luksuz“ – u ovom slučaju nije reč ni o kakvom korporativnom sloganu ili frazi, već je to odraz stvarnog stanja stvari na Celebrity Reflectionu.

Posebno nas je impresionirala sjajna galerija slika sa radovima nekih od najznačajnijih umetnika 20. veka, kao što su Picasso, Miro, Peter Max, Yaacov Agam, Picot, Linda Le Kinff… Za večernju zabavu tu su i diskoteka, casino i mnoštvo drugih barova, a atmosfera u casinu je gotovo karnevalska, vrlo vesela i živa, prilično drugačija od one kakvu smo očekivali na ovako luksuznom brodu. Takođe, dobar deo zabave na brodu dešava se u pušačkim zonama, na palubi petog i jedanestog deka.

Našu pažnju privukao je i Michael’s Club – intimni, stilizovani bar, sa laganom živom uglavnom jazz muzikom, prigušenim svetlom i barmenom koji kao da je do juče služio Hemfrija Bogarta u nekom od filmova – mesto savršeno za razgovor i uživanje u preko 50 vrsta piva, viskija, konjaka i burbona.

U nastavku, proverili smo kako stoje stvari sa vinom i hranom na ovom sjajnom brodu…

 

Celebrity Reflection Food

 

Ono što će vam boravak na ovom brodu dodatno ulepšati jeste i vrhunska gastronomska ponuda, sa čak sedam potpuno različitih restorana na ukupno dvanaest lokacija za ručavanje, u kojima se mogu probati fantastično pripremljeni specijaliteti iz gotovo svih krajeva sveta.

Opus je prostrani glavni restoran broda u okviru kojeg dominira visoki stakleni vinski toranj sa preko 2.500 boca vina. Murano ima meni koji predstavlja idealnu kombinaciju klasične i moderne kuhinje. Zatim fantastični restoran Blu, koji nas je svojom kuhinjom bukvalno fascinirao. Kao predjelo poslužen nam je kozji sir, uvaljan u orahe i parmezan a zatim propržen i serviran u sosu od crvene paprike i bibera. U nastavku je usledila meksička hikava salata sa hrskavim krompirom, krastavcem, klicama bogatim mineralima i mojito koktelom. Za glavno jelo izabrali smo školjke, koje su prethodno marinirane i zatim grilovane. Za desert nam je poslužena čokoladna torta sa čak 80 procenata čokolade i sladoledom od vanile. Bio je to savršen kraj jedne savršene večere.

Qsine će vas svakako iznenaditi jedinstvenim, prilično originalnim stilom pripremanja hrane. Tuscan grille neguje italijanski način pripreme bifteka i ostalih specijaliteta od mesa, dok je Lawn Club Grill interaktivni gril restoran na otvorenom, u kojem možete sami ispeći svoj komad mesa, onako kako želite.

Koliko je teško uskladiti rad svih restorana i organizovati osoblje, a pritom ispuniti visoke standarde kompanije i zahteve gostiju, razgovarali smo sa master chefom Johnom Suleyiem, direktorom svih kuhinja broda Celebrity Reflection, ali i ostalih brodova kompanije Celebrity Cruises. Činilo nam se kao da ovaj komplikovan posao vodi rutinski, što i ne čudi, s obzirom na veliko iskustvo koje je stekao radeći u nekoliko restorana sa Mišelinovom zvezdicom, uglavnom u Njujorku i Las Vegasu, ali i u Evropi.

„Nije lako, ali uspevamo, uz pomoć sjajne ekipe kuvara koju čini gotovo 180 članova. Na brodu se radi naporno, najčešće oko deset sati dnevno. Dobavljači namirnica su pažljivo izabrani i obavezni su da ispoštuju najviše standarde kvaliteta, rokove… Za krstarenja od sedam dana, meso, povrće i ostale namirnice  dopremaju se prvog dana, dok za duža radimo „dopunu“ tokom krstaranja. Uglavnom povrće i voće, kako bi svi sastojci bili sveži. Reč je o zaista velikim količinama. Na primer, potrošimo više od 72.000 jaja samo na jednom krstarenju od devet dana. Za kvalitet i količine svih sastojaka zadužen je provision master, čiji zadatak nije nimalo lak, pošto treba napraviti kalkulaciju da nijedne namirnice ne nestane, ali i da ne bude velikih viškova. Za brod kapaciteta preko 3.000 gostiju to je veliki izazov“, ispričao nam je John u jednoj od retkih pauza koje ima tokom dana.

Teško je govoriti o nekom univerzalnom stilu kuhinje broda, pošto svaki od restorana ima svoj sopstveni stili što se tiče ambijenta, enterijera, a naročito pripremanja hrane. Na primer, u Lawn Club Grillu je opuštena atmosfera, kao da ste kod kuće, u svom dvorištu, dok je Murano restoran fine hrane, sa prizvukom francuske kuhinje. Reč je o ekskluzivnom restoranu, u kojem je atmosfera malo glamoruroznija. Qsine je nesvakidašnji restoran, mislim da takvog nema nigde na svetu, i što se tiče ambijenta i hrane… Dakle, prilično je širok dijapazon, ali ako bih morao da izdvojim neku zajedničku crtu, onda je to trend, ujedno i naš cilj, da sastojci „govore sami za sebe“ – da naša jela budu jednostavna i da tokom procesa njihove pripreme sačuvamo sve ukuse. Nova stvar za nas, a ujedno i jako zanimljiva je novi meni restorana Opus, koji smo kreirali nakon istraživanja koje smo radili sa našim gostima. Ispitali smo ih šta je ono što oni vole, koja jela im se posebno sviđaju i onda napravili jedan obiman meni na kojem se sada nalaze sva njihova omiljena jela.“

 

Celebrity Reflection Wine

 

Vinskom segmentu na brodu Celebrity Reflection poklonjena je posebna pažnja. Vinska lista se često menja, prilagođava se novim trendovima, ali i ukusima gostiju. U restoranima je uglavnom formirana prema tipovima vina, a ne po sortama ili zemljama porekla. Vina su poređana od onih laganih ka srednjim, pa sve do moćnih i jakih vina punog tela. Na vinskoj karti broda je preko pet stotina etiketa, a postoji i posebna lista sa retkim, skupocenim vinima. Najskuplje vino na karti je kalifornijsko vino Screaming eagle – Cabernet sauvignon 2004.  Vrhunska vina ne služe se samo u salama za ručavanje, već i u wine baru. Inače, na brodu radi čak 23 sommeliera, plus cellar master, koji rukovodi celokupnim vinskim segmentom na brodu. On odlučuje o količinama vina koja će se nabaviti za krstarenje, pravi izbor vina za brojne vinske degustacije koje se organizuju na brodu, odgovoran je i za rad svih sommeliera, njihovu obuku, treninge… Poznato je da je rad na brodovima jedna od najviših lestvica u sommelierskom poslu, pa tako i svi zaposleni na brodu Celebrity Reflection imaju sertifikate, a u cilju daljeg usavršavanja često se za njih organizuju brojni seminari i edukacije.

Vina su smeštena u impresivnom vinskom tornju, koji se nalazi u restoranu Opus, ali i u podrumu na prvom deku, ispod površine vode, gde je pažljivo složeno čak oko 10.000 boca vina. Zvuči kao da je dovoljno za put oko sveta, ali to je količina koja se potroši tokom samo jednog ili maksimalno dva krstarenja. Loš uticaj plovidbe i okeana na vina sprečen je tako što se ista vina nikada ne nalaze duže od mesec dana na brodu. Izbor vina koja će se naći na vinskoj karti pravi poseban vinski tim, sastavljen od desetak vinskih stručnjaka i gastronoma, koji degustiraju veliki broj vina i zajednički biraju ona koja će se naći na listi. Prava poslastica za ljubitelje vina je potpuno novi vinski bar Cellar Masters, koji je opremljen brojnim enomaticima, tako da možete probati veliki broj vina iz svih krajeva sveta na čašu. Cene vina na čašu su od 1.75, pa do 25 $. U ovom prostranom, luksuzno opremljenom ali i intimnom vinskom baru, vreme je brzo prolazilo. Uz preporuke sommeliera imali smo priliku da kroz neformalnu degustaciju uživamo u nekim od najboljih vina sveta. Naš favorit, van svake konkurencije, bio je Opus One iz 2003.

U ovom baru često se organizuju i tematske degustacije, koje vode stručno obučeni sommelieri, što u potpunosti zaokružuje fantastičnu Celebrity Reflection vinsku, ali i mnoge druge priče.