Sudeći po potrošnji i broju restorana koji je imaju na meniju, reklo bi se da jako slabo poznajemo, odnosno koristimo ovu vrstu namirnice. Iako je po bogatstvu hranljivih materija nemerljivo u odnosu na meso svojih srodnika, meso divljači, prava „bomba“ sačinjena od proteina i belančevina, još uvek retko nalazi put do naše trpeze.
Ne smemo zanemariti činjenicu da se vekovima unazad divljač koristila u svakodnevnoj ishrani i da nam je njen ukus jednostavno u genima. Zbog večitog traganja za hranom i neprestanim pokretom u borbi za opstanak u prirodi, meso divljači je protkano mišićnim vlaknima sa malim procentom masti. Tako je i uloga ove namirnice u ljudskoj ishrani veoma bitna. Meso divljači je žilavo i oštrog je, kiselkastog ukusa, tako da je za pripremu ove vrste namirnica potrebno i odležavanje od po nekoliko dana. Postoje razni načini pacovanja mesa divljači, tako da se neki standardni pac za pernatu divljač sastoji od korenastog povrća, bibera u zrnu, lovorovog lista, vode i vina. Vino se stavlja u pac zbog prirodnih kiselina koje pomažu pri razbijanju mišićnih vlakana i samim tim čine meso mekšim i ukusnijim. Za krznenu divljač koristi se slani pac. Utrljavanjem soli i senfa u meso i potapanjem u ulje dobijamo takođe željenu mekoću mesa, spremnu za dalju pripremu. Kad je u pitanju sušenje ili priprema kobasica, to se odvija u suvoj salamuri koja se sastoji od soli, začinskog bilja i belog luka. Meso bi trebalo da sazreva u ovakvim pacevima najmanje sedam dana i nakon toga spremno je za dalju preradu i upotrebu. Priprema se na razne načine, a obično slično kao kod crvenih mesa. Od pernate divljači (patka, fazan, jarebica…) obično se pripremaju supe, čorbe, paštete, musevi, terini… a retko se koristi za gulaše i složence. Od krupne divljači (divlja svinja, jelen, srndać…) pripremaju se razne đakonije – od čorbi, gulaša i šnicli, do raznih kombinacija sačeva. U svakoj kombinaciji i kuvanju nešto slatko, poput slatkog od borovnica ili kockice crne čokolade uvek je dobrodošla. Ove smele kombinacije će samo neutralisati jak i kiselkast ukus, a sa dodatkom dobrog crvenog vina dobijamo odličan balans i harmoniju ukusa.
Što se tiče vina, iako meso divljači spada u grupu crvenih mesa ne bi trebalo bežati od belog vina, što se kosi sa nekim opšteprihvaćenim pravilima. Naravno, jača barikirana vina, kao što su Kovačevićev Chardonnay, Aleksandrovićev Trijumf  Barrique, Jelićeva Morava ili Vukojeva  Selekcija, odlično će prijati uz terin od fazana ili uz pačju paštetu. Za ljubitelje slađih vina, tu je i nadaleko poznati Kišov Bermet. Chablis Gran Cru je nešto što svakako ne bi trebalo izostaviti, kao ni sicilijansku Planetu. Kad su crvena vina u pitanju tu bi trebalo pratiti buke, tako da bih za početak preporučio  merlot Tapoš, Aleksandrovićev Rodoslov ili manastirsko vino Tvrdoš. Kako ulazimo u dublji gastronomski užitak, tako je poželjniji i odabir vina koja imaju izraženije voćne, pre svega arome bobičastog voća, kao što su Matuškov ili neki drugi Dingač, Radovanovićev Cabernet sauvignon reserve, Amarone Santi, Brunello di Montalcino ili Chateauneuf du Pape. Uz ove etikete, specijaliteti od mesa divljači biće istinski hedonistički doživljaj.

Recepti

Hladno predjelo:
Selekcija narezaka sa rolovanim tikvicama, pršutom od muflona i sjeničkim sirom
-rolovane tikvice
-tikvice 100 grama
-pršuta od muflona 50 grama
-sjenički sir 50 grama
-maslinovo ulje 20 ml

Pršutu naseći i naslagati, tikvice iseći tanko, izgrilovati, pa na njih staviti prepečenu pršutu i sjenički sir i sve to zajedno urolovati.

Kobasice od divljači u crvenom vinu
-kobasice 300 grama
-crveni luk 100 grama
-slanina od divlje svinje 100 grama
-suvi vrganj 30 grama
-crveno vino 2 dl
-med jedna kašika
-so, biber, ruzmarin- prstohvat

Luk iseći na rebarca i propržiti sa slaninom, dodati vrganje i izdinstati. Dodati kobasice i naliti sa vinom i medom. Krčkati 20 minuta na laganoj vatri.

Jelenski file u testu
-jelenski file 300 grama
-lisnato testo 250 grama
-lisičarke 50 grama
-pileća džigerica 100 grama
-crni luk 50 grama
-slanina 50 grama
-jaja dva komada

File opeći na puteru sa svih strana i ostaviti ga da se malo prohladi. U istom tiganju propržiti luk, slaninu, lisičarke i džigericu ispasirati i dodati jedno jaje. Ovu masu premazati preko lisnatog testa, pa na nju položiti file. Sve to urolovati u veknu, premazati jajetom i peći u rerni 20 min