Broj:

Ako se odlučite da posetite Provansu, verovatno će vam najveća dilema biti kako da organizujete put kroz ovu prilično veliku oblast, a da u njoj vidite sve ono što je vredno pažnje. Jedno je sigurno – preambiciozan plan da obiđete veliki broj lokaliteta za kratko vreme neće biti najbolja odluka, jer šarm ove južne francuske regije najbolje možete da osetite ako se opredelite za lagani tempo. A lepotu ćete otkrivati u svemu – dok doručkujete kroasane uz belu kafu u dvorištu pansiona na autentičnim provansalskim imanjima, u šetnji vijugavim stazama kroz žitna polja, u degustaciji odličnih vina u nekom od šatoa, u obilasku malih slikovitih mesta u kojima vreme kao da je stalo, u zalasku sunca nad zatalasanim poljima lavande…

Kada jednom posetite Provansu, u nju ćete moći još mnogo puta da se vraćate a da pri tom uvek otkrijete neku novu dimenziju njene lepote ili da u njoj uživate na neki novi način!

 

Čemu su se divili Sezan i Van Gog

Proleće je, verovatno, nabolje vreme da otputujete na jug Francuske. Leta su prilično topla, mada je to period kada cveta lavanda, po kojoj je regija inače poznata i tada je sva u lila tonovima. A Provansa je preostalim delom godine izuzetno koloritna – pejzaž je satkan od pastelnih i jarkih tonova – zlatnih polja pod žitom i ovsom, žutih polja uljane repice i suncokreta, tu i tamo prošaranih krvcrvenim poljima maka, te zelenih tonova brežuljkastih vinograda.

Boje prirode kao da su se prenele i na arhitekturu, pa su ulice gradova i sela obojene nežnim tonovima, sa obaveznim intenzivnim akcentima – marinskoplavim, bledoljubičastim ili trava-zelenim šalonima na prozorima i vratima kuća. Tome treba dodati izlokane kamene ulice, bokore cveća na prozorskim daskama, i devojku u dugoj cvetnoj haljini nežnih tonova koja gura bicikl sa korpom na volanu – i imate ambijent kao sa neke arhaične reklame, ali i istinsku sliku koju ćete često zaticati na ulicama ovdašnjih gradova.

Mnogi svetski poznati slikari ovde su nalazili svoju inspiraciju; Gogen, Sezan, Van Gog, Pikaso, Matis proslavili su provansalski pejzaž na svojim platnima, a mit o jedinstvenom blistavom svetlu i nebu specifične prozračnoplave boje učinili su da ova regija postane sanjano mesto za stvaranje mnogim slikarima i fotografima iz celog sveta.

Gradovi

Svi gradovi u Provansi, bez obzira na veličinu, odišu istinskom patinom koja izbija iz mnogobrojnih auteničnih građevina starih po nekoliko vekova.

Aix-an-Provence je univerzitetski, kulturni i turistički centar Provanse, pa zato i ne čudi što vrvi od života. Sav u malim skverovima sa fontanama, trgovima sa prepunim baštama kafića, zvonicima katedrala… grad je jedinstvena simbioza urbanog duha i istorijskog ambijenta. Široki bulevar Mirabeau u centralnoj zoni, sa dvostrukim drvoredom i brojnim lokalima sa obe strane, uvek prepun šetača, po mnogo čemu podseća na čuveni  ChampsÉlysées, pa Aix mnogi smatraju Parizom južne Francuske.

 

U Aixu su svoju inspiraciju tražili Stendal i Zola, a najčuveniji je po Polu Sezanu koji je okolinu ovog grada preneo na mnoga platna. U obilasku grada možete pratiti oznake „C“, koje ukazuju da lokalitet upućuje na Sezanov život i rad.

Poznat kao istorijsko sedište Rimljana, obližnji gradić Arl mesto je gde ćete naći mnoštvo građevina pod oznakom Uneska, od kojih je najčuvenija Arena nastala u I veku n.e, u kojoj su održavane tradicionalne borbe gladijatora, a danas popularne borbe bikova. Vredan pažnje u ovom gradu je i antički teatar, nekropola kao i Konstatinova termalna kupatila. Grad je takođe poznat kao mesto u kojem je živeo Vinsent van Gog i ovde naslikao neka od svojih najpoznatijih platna, između ostalih i sliku Suncokreti. Posebno preporučujemo posetu kafeu Terrace na Place du Forum, koji je bio inspiracija za jedno od njegovih najčuvenijih dela Café Terrace at Night.

Smešten na obalama Rone, Avinjon je poznat kao istorijsko sedište katoličkih poglavara. Ovde je u 14. veku, na insistiranje fransuskog kralja Filipa IV, ustoličen novoizabrani papa Klement V. Avinjon je danas porodični grad koji nudi brojna dešavanja, zanimljive restorane, ali i živopisne fasade, kao i brojne znamenitosti od kojih je jedna ostaci mosta na Roni iz XII veka.

Topla preporuka je i obilazak Sen Remija, malog mesta u blizini Avinjona. Osim što je u njemu rođen Nostradamus, pa ćete ovde naći kuću iz XV veka u kojoj je rođen, Sen Remi neobično je mirno i šarmantno mesto u kojem možete provesti nekoliko prijatnih sati u šetnji ili uživanju u lokalnom restoranu.

Sela

Provansu je u svetu više od svega proslavio pejzaž i neobično šarmantna i poetična seoca. Smeštena najčešće na nekoj uzvisini, tako da do njih vodi krivudavi put kroz žitna polja, pružaju prizor kakvim se najčešće ilustruje ova regija.

Jedno od najfotografisanijih svakako je mesto Gordes, poznato još u vreme Kelta, čije neke od građevina potiču još iz XI veka, a savremene se grade isključivo od kamena, tako da ne odudaraju od nekadašnje arhitekture.

Selo Russillon poznato je po neobičnim crvenim stenama na kojima se nalazi i u čije se tonove uklapa i celokupna arhitektura mesta, sva u narandžastim i terakot tonovima.

Neobičan je i živopisan i L’Isle-s-la-Sorgue kroz koji protiče reka deleći ga na više ostrva, tako da je ono karakteristično po mostovima i nalik nekoj maloj francuskoj Veneciji. Ovo mesto je neobično po još nečemu – ovde se nalazi oko tri stotine antikvarnica u kojima možete naći rustični nameštaj karakterističan za Provansu. Za Uskrs i u avgustu ovde su sve ulice zakrčene jer se održava sajam antikviteta, jedan od najvećih u Evropi.

Hrana

Provansalska kuhinja ima odlike kao i sve mediteranske kuhinje, pa su i ovde riba i plodovi mora zastupljeni, ali posebno obeležje ovdašnje gastronomske prakse jeste upotreba obilja povrća, najviše plavog patlidžana, kao i lokalnih začina koji jelima daju posebnu aromu – ruzmarina, bosiljka, timijana, origana i morača. Provansa je poznata po proizvodnji maslinovog ulja, pa je ono nezaobilazni sastojak većine jela. Takođe, provansalski specijaliteti su domaći džemovi i marmelade, kao i sušeno i kandirano voće. Uz razne vrste sireva i peciva, kao i u celoj Francuskoj, to otprilike čini osnovu kuhinje ove regije, uz priličnu zastupljenost mesa divljači od kojeg se pripremaju brojni delikatesi.

Vina

Provansa je čuvena po crvenim i roze vinima. Veliki broj ozbiljnih i kvalitetenih vinarija Provanse nalazi se u dolini Rone, poznatijoj kao Côtes du Rhône, kao i u Bandolu, jednoj od najstarijih vinskih regija Francuske – bandol vina su karakteristične tamnocrvene boje, sa specifičnom mediteranskom aromom.

Jedna najpoznatijih apelacija je Chateauneuf du Pape, koja je u neposrednoj blizini Avinjona. Samo mesto Chateauneuf du Pape jedno je od najposećenijih u Provansi, upravo zbog vina, a naročito od kada su mnogi Amerikanci ovde kupili imanja. Kako to obično biva, domaćini su prilično komercijalizovali vinsku priču i time privlače veliki broj turista, što sa druge strane umanjuje važnost ove apelacije u smislu kvaliteta. Ipak, Chateauneuf du Pap je vrlo slikovit, sa brojnim vinotekama i restoranima, a sami predeli na putu do njega su idilični.

Ipak, s obzirom na to da se nalazi u blizini, poseta starom mestu Gigondas bila bi mnogo bolji izbor. Bez prevelike gužve, mnogo autentičniji, sa zanimljivijom arhitekturom, Gigondas daje manje poznata širokom auditorijumu, ali kvalitetnija vina. U lokalnoj vinoteci mogu se kupiti izuzetna vina ovog kraja za svega desetak evra po boci, a još lepše – pre nego što se odlučite za kupovinu, možete da probate baš svako uz malu napojnicu, čiji iznos ćete sami odrediti.