Broj: Piše:

Sredinom maja bili smo deo višečlane ekipe vinskih medija i profesionalaca iz Srbije koja je u dvodnevnom vinskom sprintu, a u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, obišla četiri dalmatinske vinarije. Idemo redom…

STINA

Lokacija: Bol, Brač

Vredi posetiti zbog:

  • Vinograda vinarije Stina, vrlo impresivnog vinskog prizora udaljenog desetak kilometara od vinarije u Bolu iznad naselja Murvica, u blizini samostana Stipančić iz 15. veka. Ovi obnovljeni vinogradi prostiru se na 32 hektara, na poziciji koja oduzima dah, s nagibom od 45 stepeni i direktnim pogledom na more.
  • Podrum Bol, u kojem se proizvodi vino Stina, izgrađen je 1903. godine za potrebe članova Prve dalmatinske vinarske zadruge. Vinarija je svoju prvu zlatnu medalju dobila još daleke 1909. godine na Međunarodnoj izložbi vina. Ovaj drevni podrum, smešten na svega desetak metara od mora, nosi u sebi vredan deo istorije bračkog vinarstva, a danas je ujedno i jedna savremena i moderna vinarija.
  • Čuvene plaže u Bolu.

Filozofija vinarije: Moderna, uparena s dalmatinskom tvrdoglavošću, a isključivo oslonjena na blagodeti prirode, vinograde i brački kamen.

Stil vina: Savremene interpretacije lokalnih sorti, veoma suva vina po svaku cenu uprkos velikoj količini šećera koja je u njihovom grožđu gotovo podrazumevajuća svake godine.

Ciljna grupa: Omiljena vina vinskih kritičara. Često su na kartama njujorških i londonskih restorana, neretko i onih s Mišlenovim zvezdicama. Vina jednako atraktivna za visnku elitu, ali i za sve ostale koji znaju da prepoznaju vinsku izvrsnost.

Wine Style preporuka : Stina Vugava – zbog svežine i hrskavosti, a i zato što sortu vugava verovatno niste probali. Pošip Majstor i Plavac Majstor – moderne izvedbe i plavca i pošipa koje krase svežina, elegancija, kompleksnost i snaga. Dobri primeri koliko daleko ove dve sorte mogu da odu.

Trivia: Vinarija Podrum Bol nalazi se na ne više od desetak metara od mora, ali i od benzinske pumpe. Obećao sam direktoru marketinga i prodaje Emilu Mehdinu da ću obližnju pumpu obavezno spomenuti u tekstu. Emil je, naravno, mislio da se šalim…

Citat: „Pravimo vina koja se nama sviđaju. Čak i da ne prodamo niti jednu bocu, ostaće nam mnogo vina koja se nama dopadaju“. Emil Mehdin, direktor marketinga i prodaje

 

GRABOVAC

Lokacija: Proložac, Imotski

Vredi posetiti zbog:

1) Autentičnog ambijenta ove porodične vinarije, smeštene u kući familije Grabovac, a koju Ante Grabovac vodi zajedno sa sinovima Milanom i Nikolom i rođakom Mislavom.

2) Ulaska u intimni svet jedne male vinarije koja je odavno iskoračila iz lokalnog vinskog pejzaža stilom i kvalitetom svojih vina koja bez problema mogu da pariraju ozbiljnim evropskim vinskim imenima.

3) Obližnjih atrakcija – Modro i Crveno jezero.

Filozofija vinarije: Grabovci su zaljubljenici u francuski stil ali neguju domaće sorte, zadržavajući najbolje elemente tradicije.

Stil vina: Iako u vinogradima ima čak 15 sorti grožđa a dvadesetak etiketa vina, stil vinarije jasno je izražen u većini vina. Izvesno je da su Grabovci ljubitelji duže maceracije i odležavanja vina u drvenim burićima, a ipak i svežine i preoznatljivosti sorti u vinima.

Ciljna grupa: Od vinskih početnika pa do vinskih znalaca prefinjenog ukusa. Vina su često na kartama uglednih restorana i jednako su prijemčiva i ljubiteljima lokanlih ukusa i onima koji preferiraju internacionalne sorte i kupaže.

Wine Style preporuka: Kujundžuša i trnjak, zato što je mala verovatnoća da ćete na svetu naći bolja vina od istoimenih sorti. Ako ste ljubitelj ozbiljne Burgundije, onda Chardonnay Riserva, a kupaže Draga i Modro jezero ukoliko želite da baš ugodite sebi.

Trivia: Vučja draga je položaj na brdu iznad Prološca, a u kojem se nalazi vinarija Grabovac. Na ovoj poziciji, gde su ujedno i najbolj vinogradi vinarije, nema vukova.

Citat: „Dan kada je moj omiljeni hobi postao i moj posao pamtim kao jedan od najlepših u životu“. Ante Grabovac, vlasnik vinarije

 

P.Z. Putniković

Lokacija: Putnikovići, Pelješac

Vredi posetiti zbog:

  • Zato što je gotovo sve isto kao i 1911. godine, kada je osnovana zadruga.
  • Zbog crkve Svete Ana iz 16. veka u okolini sela Putnikovići, okružene vinogradima i sagrađene kao zalog zaštite vinograda i vinove loze.
  • Zbog Doma vinarske tradicije Putnikovića, muzeja koji čuva etnološku zbirku predmeta nekada davno korišćenih u vinarstvu i vinogradarstvu Pelješca.

Filozofija vinarije: Negovanje viševekovne tradicije Pelješca, gde je vino mnogo više od načina življenja i zapravo je izvor egzistencije.

Stil vina: Stara škola maraštine, pošipa i plavca, na najbolji način usklađena sa savremenim vinskim tokovima.

Ciljna grupa: Svi zaljubljenici u izvorne ukuse maraštine i plavca.

Wine Style preporuka: Sveta Ana, od sorte maraština, uz malo pošipa i grka, a koje je dobilo ime po crkvici Svete Ane; ujedno i prvo vino koje je zadruga flaširala. Takođe i plavci Lirica i Libertas, zbog njihove elegancije i primamljivih nota bobičastog voća, suvih šljiva, čokolade…

Trivia: Vino Lirica ime je dobilo po ostvu Lirica koje ima oblik lirice, tradicionalnog muzičkog instrumenta ovog kraja, a na koje se prostire pogled iz vinograda vinarije.

Citat: „Kod nas u vinogradu se radi gotovo sve isto kao i pre stotinu godina“. Jozo Rabušić, direktor zadruge

 

SKARAMUČA

Lokacija: Pljavičino, Pelješac

Vredi posetiti zbog:

  • Da biste videli koliko daleko mogu da idu vina sa pozicije Dingač ako iza njih stoji potpis jedne vinarske familije koja tako dobro poznaje ovu lokaciju.
  • Da biste posetili vinsku vilu Skaramuča, opkoljenu vinogradima, s veličanstvenim vidikovcem i pogledom na more udaljeno svega dvadesetak metara.
  • Zbog Pelješca i druženja s porodicom Skaramuča – Igorom, njegovom sestrom Ivanom i njenim suprugom Branimirom Anđelićem.

Filozofija vinarije: 3 P – Pelješac, plavac i pošip, i jedno veliko D – Dingač.

Stil vina: Oslikavaju snažan poriv vinarije da kroz vina prenese sve specifičnosti i blagodeti tako slavne pozicije kakva je Dingač.

Ciljna grupa: Kako vreme prolazi, najboljih vina Skaramuča je sve više u restoranima a sve manje na policama, što je i dugoročno opredeljenje vinarije. To ipak ne znači da su u Skaramuči postali vinski elitisti, tako da će u njihovom podrumu uvek biti i onih pošipa i plavaca za ljubitelje tradicionalnijeg, svakodnevnog uživanja u vinu.

Wine Style preporuka: Linija Skaramuča ElegancePošip i Dingač Elegance, ekskluzivna serija kreirana u 25 godina postojanja vinarije Skaramuča. Nepatvorena vinska elegancija i raskoš. Dve čuvene dalmatinske sorte u svom najboljem izdanju.

Trivia:

Do 1974. godine, kada je probijen tunel, da bi se s druge strane brda stiglo do Dingača nekada je bilo potrebno sat i po, a neretko i dva sata pešačenja preko brda, zajedno s magarcima natovarenim alatom, vodom, hranom… Danas se ne koriste magarci i ne pešači se, ali je sve ostalo u vinogradima potpuno isto.

Citat: „Ne idete nikud još! Branimire, otvori još jednu bocu…“ Igor Skaramuča, vlasnik vinarije