Broj: Piše: Foto:

Moderni ples na tradicionalnom podijumu

Da neki novi vetrovi duvaju Ćemovskim poljem nadomak Podgorice bilo je jasno već u prvih pola sata posete vinariji 13. Jul – Plantaže. Osim jednoglasja po pitanju tradicionalne gostoprimljivosti i besprekorne organizacije, koje su odavno standard ove kuće, teško da bi se od dvadesetak beogradskih gostiju, vinskih profesionalaca, mogao dobiti jedinstven odgovor po pitanju najjače impresije – da li su to bili nepregledni vinogradi, stari ili novi podrum Šipčanik ili možda i ono najvažnije, serija premijum vina Stari podrum prezentovanih i serviranih u jednom novom, modernom maniru.

Najveći vinograd u Evropi goste poziva na „kačenje“ storija, selfije, panoramske filmiće i društvene mreže počinju da bivaju zatrpavane tagovima Ćemovsko polje, Podgorica, Plantaže 13. jul… Lako se po blagoj neverici i zbunjenošću impozantnim prizorom moglo zaključiti ko je ovde došao prvi put; oni malo iskusniji, samo su još jednom u miru uživali u jedinstvenom prizoru. Somelijer Dijana Boljević, glavni promoter Plantaža, neobično zanimljivim, stručnim ali krajnje ležernim brifingom dovoljno nas je informisala ali i ostavila prostora da možemo da uživamo u pogledu na 2.310 hektara vinograda koji se razležu u kotlini omeđenoj planinskim vrhovima. Šetajući kroz vinograde i probajući grožđe, zaključili smo da nije baš i neko čudo da se na tako specifičnoj lokaciji, u zaleđu mora, pod dahom mediteranske klime i na zemljištu bogatom krečnjakom stvaraju vrhunska vina. Za novu dozu impresivnosti bili su zaduženi proizvodni pogoni, mesto u kojem se svake godine stvara preko osamnaestmiliona litara vina, od čega je značajna količina onih vrhunskih. Gigantski tankovi od inoksa za fermentaciju i odležavanje vina, savremene prese i muljače ogromnih kapaciteta, nepregledni nizovi barik burića i bačvi za odležavanje vrhunskih vina bili su prizor koji teško može da ne impresionira i one ozbiljne poznavaoce vina. Kroz ovaj tehnološko-vinski lavirint goste je na stručan način proveo glavni enolog Plantaža Bojan Gašović.

Sledeća destinacija, moderan i ekskluzivan restoran u centru Podgorice, još jedan od toponima pod kapom Plantaža, bio je poligon za demonstraciju novog talasa koji već zapljuskuje ovu vinariju. Najpre novitet – premijum maslinovo ulje, koje stilski podseća na istarska, a po kvalitetu slobodno može „na crtu“ onim najboljim, u šta će uskoro imati priliku da se uveri i srpsko tržište. A onda, uz selekciju sireva, vrhunsku ribu i ostale morske đakonije, stizali su nepravedno zapostavjeni, ali vrlo pitki i osvežavajući penušavac Val, jedan karakterni pino blanc Pro anima, pa voćna Malvazija i na kraju jedna prilično ambiciozna Kratošija.

Iz ove zanimljive gastro-vinske avanture krenulo se u obilazak starog podruma, svojevrsnog vinskog muzeja, netaknutog više od šezdeset godina, koji osim starih presa, fotografija… čuva i kolekciju arhivskih vina, nekih starih i po pedeset godina. Ujedno, bilo je to i mesto gde su Plantaže 13. jul pokazale da imaju više nego dovoljno razloga da u budućnosti mirno spavaju– jednu potentnu, istovremeno i moćnu i mekanu, neobičnu kompleksnu kupažu vranca i pti verdoa iz 2018. godine, kao i konjaka iz 2006, koji bi bez bez ikakvih problema mogao da se nađe i u bocama svetski renomiranih kolega. Na našu radost, usledila je informacija da će ovaj ubojiti tandem, uz još dva vrhunska vina-noviteta, uskoro ugledati tržište.

U Beogradu se moglo pretpostaviti da će poprište velikog finala biti čuveni Šipčanik – jedan od najvećih vinskih podruma u Evropi, ukopan duboko pod zemljom na mestu nekadašnjeg vojnog hangara, jedan besprekorno uređen tunel sa svom neophodnom tehničkom podrškom koja obezbeđuje savršene uslove za sazrevanje i čuvanje najboljih vina. I tu, u jednom autentičnom ambijentu, Plantaže su zadale završni udarac. Uz fantastična jela moderne slow food kuhinje, stizali su šampioni – najpre legendarni Vranac reserve iz 2013. i 2015, a onda ultrapremijum serija Stari podrum – Vranac iz 2013, Cabernet sauvignon iz 2012. i Cuve Merlot-Marselan-Petit Verdot iz 2013. Vrtele su se čaše, upoređivale sorte, godine… tražile se one najfinije nijanse različitosti među ovim vinskim gigantima, ali lajtmotiv koji je provejavao podrumom bio je utisak da su Plantaže u svom burnom dnevniku otvorile još neispisane stranice u poglavlju „vrhunska vina“ za neke moderne, velike i uzbudljive vinske priče.