Broj: Piše: Foto:

Lago di Garda 

Spektakularni predeli i mondenski gradići raspoređeni po samim obodima, čine jezera na severu Italije vrlo popularnim destinacijama u celom svetu. Veoma čista voda, prijatna klima, jedinstveni pejzaži okruženja u koje su savršeno uklopljeni mali šarmantni gradovi, brojni ekskluzivni hoteli, te idealni uslovi za razne aktivnosti i dobra povezanost sa većim okolnim gradovima, atributi su zahvaljujući kojima je Lago di Garda najposećenije jezero u celoj Italiji

 

 

Jezero Garda (Lago di Garda), dužine od oko 50 km, nalazi se nedaleko od Verone u podnožju Alpa i najveće je italijansko jezero. Ukoliko se odlučite da obiđete celo jezero, što je za svaku preporuku, suočićete se sa brojnim kontrastima – južni deo jezera je pitomiji, sa šljunčanim plažama i brdašcima obraslim maslinjacima i vinogradima, dok je severni deo znatno uži, okružen Alpima, sa dubokom vodom i često pod udarom jakih vetrova. Turizam na jezeru Garda počeo je da se razvija još početkom 20. veka, kada su najčešći turisti ovde bili Holanđani. Danas ih takođe ima u priličnom broju, ali definitivno su primat preuzeli Nemci, kojima je ovo mesto jedna od omiljenih destinacija za odmor.

Garda se nalazi na samom severu Italije između tri pokrajine: Veneta na jugoistoku, Lombardije na jugozapadu i Trentina Južnog Tirola na severu. Lako je pristupačno sa svih strana, auto-putem možete doći do većine gradova na jezeru, a ukoliko se odlučite za avion možete izabrati aerodrom u Veroni, Breši, Veneciji ili Milanu. Za obilaske po jezeru svakako su najatraktivniji brodići koji saobraćaju veoma često, a za bliža rastojanja potpuno je nezamenljiv doživljaj iznajmiti bicikl i polako se provozati do susednog mesta stazama pored same vode. Biciklizam je, inače, veoma razvijen na području jezera, ali za neprofesionalce je preporučljivo voziti samo na južnom delu.

Na jugu Garde nalazi se najposećeniji grad jezera – Sirmione. Osim interesantnog položaja (nalazi se na samom rtu), grad obiluje brojnim istorijskim spomenicima. Najupečatljiviji je srednjovekovni zamak iz 13. veka, dvorac Scaliger. Više hiljada turista svakodnevno se sliva u ovaj gradić, što u nekim trenucima može biti opterećujuće, pa je možda bolje u sezoni izabrati neko drugo mesto gde ćete se zasigurno lepo odmoriti uz žubor vode, miris jasmina i dobar kapučino.

Raznorazni mirisi su, inače, nešto što će vas verovatno pratiti još neko vreme nakon povratka sa Garde. Zbog povoljne klime na jezeru uspeva obilje mediteranske flore: ne postoji kutak gde nije odnegovan neki oleander, jasmin, maslina ili limun. Osim jakog, lepljivog cvetnog mirisa svuda ćete osetiti i mirise primamljive italijanske kuhinje – belog luka, morskih plodova, začina, kao i zapaljenog drveta iz peći za picu.

 

ISTOČNA OBALA

Krećući se istočnom obalom, koja se još naziva i rivijera maslina, nikako ne treba zaobići neke od gradova: Lazise, Bardolino, Torri del Benaco i glavni grad jezera – Garda. Iako je ovo jedan od manjih gradova, zbog dobrog položaja izabran je za prestonicu. Ovi gradovi su slične arhitekture, ali opet svaki sa nekom specifičnošću i energijom, što svaki od njih čini interesantnim i vrednim obilaska. Na severoistočnom delu nalazi se možda i najlepši grad jezera, Malcesine. Izukrštanim strmim kaldrmisanim uličicama dolazi se do tvrđave koja dominira gradom, a u podnožju, tik uz vodu, brojni restorani pružiće vam potpuni hedonistički ugođaj. U Malcesinu se možete i žičarom popeti do vrha planine Monte Baldo i odatle uživati u prelepoj panorami celog jezera.

 

ZAPADNA OBALA

Zapadna obala poznata je kao rivijera limuna. I danas se na brojnim mestima nalaze takozvane limonaje, karakteristični vrtovi sa stubovima za uzgajanje agruma. Grad najpoznatiji po limunu na jezeru Garda je, naravno, Limone sul Garda. Iako verovatno naziv nije dobio po limunu, do ovog gradića se sve do tridesetih godina prošlog veka moglo doći samo čamcem ili brodićem i opstao je upravo zahvaljujući citrusima, maslinama i ribarstvu. Danas je lako pristupačna turistička destinacija u kojoj je kao podsetnik na prethodne vekove sačuvana velika limonaja, koja se može posetiti svakog dana za svega nekoliko evra. Grad se nalazi u samom podnožju planine, što daje impresivan osećaj kada ste u njemu, ali i bolove u nogama kada treba da se popnete do nekog od hotela, koji se uglavnom nalaze na uzvišenjima. Limone može da bude dobra polazna tačka za posetu brodićem pomenutog Malcesina na istočnoj obali ili mesta Riva del Garda. Ovaj prilično veliki grad na krajnjem severu jezera važi za najhladniji, ali i sa veoma čistom vodom, jer su na severu jezera zabranjeni privatni motorni čamci, upravo da bi se ta čistoća i održala. Na zapadnoj obali trebalo bi obići i Desenzano i Salò, a  i Gargnano, malo ali veoma šarmantno mesto, koje je čak i Musolini odabrao za odmor tokom svog boravka u ovoj oblasti.

 

SADRŽAJAN ODMOR

Jezero daje mogućnosti za brojne vodene sportove, a u severnom delu naročito za jedrenje i parasejling. Vožnja bicikla je popularna na jezeru, a potom i planinarenje. Za manje aktivan odmor preporučujemo šetnje po obali i gradovima uz povremeni šoping (suveniri ili kožna galanterija, koja je ovde veoma zastupljena). Deca će sasvim sigurno uživati u zabavnim parkovima Gardaland i Movieland, kao i u pravom safariju koji nudi Parco Natura Viva.

S obzirom na visoke planine koje okružuju severni deo jezera, dešava se da se vedro letnje vreme vrlo brzo pretvori u tamno kuljajuće nebo, ali se jednako brzo crni oblaci povuku i tada možete da se vratite svojim pređašnjim aktivnostima kao da ništa nije bilo.

 

 

 

HRANA

Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijh u svetu, pa ne treba ponovo naglašavati njihovu sposobnost da od malo maslinovog ulja, belog luka, paradajza i testenine naprave savršen obrok. Osim tradicionalnih pica, špageta, pa taljatela i drugih pasta, na Lago di Garda ne bi trebalo propustiti svežu ribu ulovljenu u jezeru. Obično je spremaju na žaru u foliji sa dosta lokalnih začina. Nećete pogrešiti ako u salatu dodate maslinovo ulje proizvedeno u ovoj oblasti, jer je zaista fantastično, kao i aćeto balzamiko koji se u najvećoj meri proizvodi u neposrednoj blizini, u okolini Modene. Jedan savet – ukoliko u Italiji naručujete pastu sa morskim plodovima, nikako ne tražite parmezan. Naša navika je da neki od tvrdih sireva rendamo na sve paste, ali Italijani će vam objasniti da se to nikako ne radi sa lososom i morskim plodovima, jer će im sir nadjačati i pokvariti ukus.

 

VINO

Oblast jezera Garda poznata je po vinu. Najpoznatije crveno vino je bardolino, koje dolazi iz istoimenog grada. Proizvodi se od istih sorti kao i valpolicella: corvina, rondinella i molinara. Bardolino je inače jedno od prvih vina Veneta koje je dobilo DOC klasifikaciju. Najpoznatije belo vino je custoza, nastalo od sorti trebbiano i garganega. Osim vina, na Gardi nikako ne bi trebalo propustiti priliku da probate limončelo, liker od limuna sa prilično visokim sadržajem alkohola.