Master_Mythen_Meisterweine_418_(c) Esterházy_resizeVinsko putovanje svetom

Pod sloganom Trip around the world of wine, tri austrijska nosioca titule Master of Wine vodila su degustaciju odabranih vina iz celog sveta na tematskoj večeri organizovanoj u austrijskom gradu Eisenstadt. Oko dve stotine gostiju, među kojima i ekipa magazina Wine Style,  imalo je priliku da u bajkovitom ambijentu dvorca Esterhazy palace degustira vina iz nekih čuvenih ali i onih skoro anonimih regiona – na opšte iznenađenje, bilo je tu vina koja bez problema mogu da dobiju oznaku premium, a dolaze, recimo, iz Holandije.

Eisenstadt, simpatičan autentični gradić u istočnoj Austriji ne vrvi baš od turista tokom godine. Međutim, sredinom novembra bilo je prilično teško pronaći hotelski smeštaj. Razlog – veliki tejsting vina iz celog sveta u izboru tri Master of Winea: Josefa Schullera, Romana Horvata i Andreasa Wickhoffa.

Fascinantni dvorac Esterhazy palace, naročito impresivna unutrašnjost ovog zdanja, već su najavljivali prilično glamurozan događaj, a taj predosećaj ubrzo se pokazao i više nego tačnim.

Raskošna sala dvorca bila je ispunjena do poslednjeg mesta – Francuzi, Nemci, Austrijanci, Holanđani, Česi, Mađari… raznog sveta je bilo. Proizvođači vina, distributeri, somelijeri, novinari, svi su sa ogromnom znatiželjom pratili degustaciju već od prvog trenutka.

Besprekorna organizacija omogućila je da se tejsting odvija neometano, bez ijednog suvišnog trenutka ili greške. Nakon što bi svako vino bilo posluženo, gostima je bilo ostavljeno pet minuta vremena da se analizira i da se zapišu utisci, a zatim bi publika bila zamoljena da kaže nešto o vinu. Svi su se složili, a demonstratori to i potvrdili svojom analizom, da je reč o visokokvalitetnom vinu. Sledila je licitacija s poreklom vina: “Šampanj”, “Loara”, “Kava”, “Proseko”, ređale su se opcije, ali niko nije mogao ni da pretpostavi da se radi o penušavom vinu iz Holandije. Pritom, cena ovog vina je oko trideset evra po boci, što je vrlo ozbiljna cena za jedan penušavac izvan Šampanje.

Ovaj redosled događaja se ponavljao tokom večeri – tejsting, licitiranje sa poreklom, sortom, godištem vina, a onda uglavnom veliko iznenađenje. Petnaest degustiranih vina bilo je podeljeno u šest grupa, a letelo se preko celog sveta – od Bordoa do Margaret Rivera u Australiji, od Korzike do Kalifornije, od Mađarske do Šampanje… Bilo je mnogo vina vrednih pamćenja, ali šampion večeri bio je jedan austrijski rizling iz 1999. godine – za to godište neverovatno svež, živih kiselina, izuzetno kompleksnog mirisa i savršeno izbalansiranog ukusa. Jedno od onih vina koja se dugo pamte.

Najveće iznenađenje večeri bilo je ostavljeno za kraj – bio je to jedan pino noar iz Kine koji je potvrdio teoriju da proizvesti dobro, korektno vino više nije privilegija samo onih poznatih vinskih regija. To je sada globalni fenomen.

Nakon degustacije usledila je svečana večera, tokom koje su, uz pet jela specijalno pripremljenih za ovu priliku, služena neka od najboljih austrijskih vina. Sa kim god da smo razgovarali, čuli smo utiske slične našima – najpre nevericu u vezi sa poreklom nekih vina i njihovim kvalitetom, a takođe i u vezi sa samom organizacijom i kompletnim događajem.

Dan kasnije, u obližnjem gradiću Rust organizovan je Master class na temu Tokaj, na kojem je svoja vina predstavio Istvan Szepsy, osamnaesta generacija vajnmejkera i današnji vlasnik vinarije Szent Tamas iz mesta Mad, u oblasti Tokaj u Mađarskoj.

Uz video-prezentaciju, tokom dva sata vrlo detaljno su objašnjene karakteristike samog podneblja, kao i sorte furmint koja je i zaštitni znak regiona Tokaj, a onda i vina ove vinarije. Predstavljen je komletan portfolio, u formi tejstinga – prvo klasična vina od sorte furmint, koja su više nego koretkna. Ali, sve je dobilo drugu dimenziju kada je na red došla grupa slatkih vina, zbog kojih je Tokaj inače toliko poznat i cenjen u celom svetu: prvo Szamorodni, a zatim Aszu 6 puttonyos. Ova desertna vina impresionirala su svojom izraženom aromatikom, kompleksnošću i savršenim balansom slasti i svežine. Vrhunac degustacije bila je Esszencia ove kuće iz 2013. godine, još nezavršeno vino koje će, kad se pojavi, vredeti stotinu evra za bocu od pola litra.