IMG_1229 c mDizajner Slobodan Bata Spasojević svojim radom tokom poslednjih godina izdvojio se kao pravi virtuoz na domaćoj modnoj sceni, što je i potvrdio poslednjom uspešnom revijom na beogradskom Fashion Weeku. Dobitnik mnogobrojnih priznanja, među kojima posebno izdvaja nagradu na International Miami Fashion Week-u, i to za Internacionalnu zvezdu u usponu. Ova godina protekla je u znaku petnaestogodišnjice njegovog rada, otvorio je prolećni Fashion Week, zatvorio jesenji, predstavio se na Serbian Fashion Weeku i radio za mnoge domaće brendove. Na proleće priprema novu kolekciju za reviju u Parizu

Poznat po tome što pomera granice u modi, takođe i kulinarstvo doživljava kao umetnost: „Spoj starog i novog je moja inspiracija, a pošto je kulinarstvo za mene umetnost, slično doživljavam i hranu. Podjednako uživam u tradicionalnim jelima, sarmi i palačinkama sa domaćim džemom od kajsije, kao i u škarpini u belom vinu i oradi negde na obali mora“, kaže za Wine Style naš poznati modni kreator Bata Spasojević.

VINO

Najviše volim da pijem bela vina u društvu prijatelja. Volim specifične note, uživam u voćnim i cvetnim mirisima vina. Sviđa mi se i to mnoštvo boja i prelamanje svetlosti u velikoj kristalnoj čaši. Kad pijem vino volim da mi sva čula budu uključena. Pošto sam vizuelan tip, podjednako uživam u dizajnu boce sa upečatljivom etiketom kao i u ambijentu, koji mora da bude ispunjen toplinom, umetničkim slikama, antikvitetima. Što se tiče vinskih događaja izdvojio bih fantastičan festival Super Wine, koji sam posetio ove godine u Porto Montenegru. Ostavio je snažan utisak na mene, zbog fantastične organizacije, divnih gostiju i prijatelja sa kojima smo se družili do kasno u noć oko bazena; uživali smo u odličnim vinima vinarije Zvonko Bogdan i nekim italijanskim – Arnaldo Caprai, Antinori

 

HRANA

Zbog prirode posla koji nema radno vreme ne kuvam, ali jako vodim računa o načinu ishrane. U Beogradu uživam u dobrim restoranima sa vrhunskom uslugom i dobro serviranom hranom; važno mi je da jela budu ukusna ali i lepa na oko. Moj prvi izbor su restoran Jerry na Dedinju i Supermarket koncept store. Pošto mnogo putujem, jer praktikujem da posle svake revije priuštim sebi neko putovanje, welness ili spa-odmor, često sam u prilici da probam neke stvari kojih ovde nema. Sa svojih putovanja kao veliki gastro užitak izdvojio bih kobasice od divljeg vepra i jelena u hotelu Olimia u Sloveniji, mediteransku salatu sa hobotnicama i sipu na buzaru šefa kuhinje restorana Sunset u hotelu Grand Hotel St. Bernardin, kao i sladoled pripremljen od laškog piva.

IZLAZAK

Ja sam od onih koji misle da je dobar provod stvar dobrog duštva. Beograd je grad koji živi 24 sata dnevno i nudi bogat izbor dobrih restorana, klubova i kafeterija. Primećujem da se u poslednje vreme otvorio veliki broj vinskih barova, što znači da se okrećemo kultu uživanja u dobrim vinima. Volim da sa svojim poslovnim partnerima posao zaključim uz dobro vino. Moje omiljeno mesto u tom smislu je wine bar Grape u Dositejevoj ulici, u kome moji prijatelji Aleksandar i Vuk organizuju vinske večeri. Tada uživamo u vrhunskom izboru vina, recimo, nedavno smo probali Belu vodu vinarije Tikveš, Euforiju podruma Aleksandrović, nekoliko vina vinarije Movia iz Goriških Brda. Bio je tu i moj omiljeni šampanjac G.H.MUMM. Probao sam i jedno novo vino Hugo, penušavac sa zovom, koji mi se jako dopao.