Organska vina iz kamena

jokic1_resizeVinarija Jokić, jedna od najvećih vinarija u severnoj Dalmaciji, locirana je u srcu Ravnih kotara. Kako se nalaze u zaleđu mora, zaštićeni od vetrova a sa mnogo sunčanih dana, uzdignuti na belom napuklom kamenu, vinogradi ove vinarije koriste sve pogodnosti specifične mikroklime – na ovom jedinstvenom teroaru rađa se grožđe koje daje vina snažnog karaktera. Ona su čvrsta i čista, a istovremeno vrlo topla i raskošna, sa izraženim sortnim karakteristikama

Još jedna stvar čini vinariju Jokić posebnom, a to je ekološki pristup proizvodnji vina. Vinogradi se ne tretiraju hemijskim supstancama, a takođe se i u proizvodnji vina ne koriste veštački proizvedeni preparati. Sva vina na poleđini boca na etiketama imaju oznaku organsko-eko, koja garantuje poreklo vina. Takođe, vina su klasifikovana oznakom za kvalitetna vina Vino sa kontrolisanim geografskim poreklom.

I sam vizuelni identitet vina čvrsto je u vezi sa lokalitetom – na prilično originalno dizajniranim etiketama prikazana je pukotina u kamenu, koja jasno asocira na glavni adut vinarije, a to je teroar.

Vrednost ovog podneblja dobro je znao vlasnik vinarije Duško Jokić, pa je pre nekoliko godina odlučio da obnovi stare vinograde još iz 1906. godine.

Trenutni kapacitet vinarije Jokić je oko 100.000 litara, što je i više nego dovoljno s obzirom na to da ova mlada vinarija iza sebe ima tek dve berbe. Iako je još uvek u fazi razvoja, zahvaljujući ozbiljnosti i kvalitetu vina pobrala je velike simpatije ljubitelja vina. Nagrade sa lokalnih i inostranih takmičenja uveliko pristižu, a od nedavno je i u Srbiji otvoren distributivni centar ove vinarije (Pićoki).

 

U paleti vina vinarije Jokić trenutno je šest etiketa.

Jokić Cuvee– crveno vino izraženog voćnog karaktera sa mnogo mekanih tanina, kupaža: 50% kaberne sovinjon, 25%, merlo i 25% širaz;

Jokić Rosy – Neobičan roze, nešto intenzivnije boje, cvetnog mirisa i snažnijeg tela, od sorte širaz;

Jokić Maraština – lagano, mineralno, autohtono belo vino, od lokalne istoimene sorte;

Jokić Pošip – puno, raskošno belo vino od lokalne istoimene sorte;

Jokić Muškat žuti – izuzetno aromatično i nežno belo vino od lokalne istoimene sorte;

Jokić Chardonnay – čvrsto belo vino od sorte šardone, punog tela i kompleksnog aromatskog sklopa.