Nestrpljivi receptori za ukus ovog puta neće dugo čekati da se prepuste uživanjima, pošto krećemo u Istru, najveće poluostrvo na Jadranu, koje je jedan od vodećih aduta turističke ponude Hrvatske. Dobrim delom, to je zbog fantastičnih kulinarskih avantura u kojima može da se uživa tokom cele godine

Smeštena na severu Jadranskog mora, sa svojim geografskim položajem, reljefom i klimom Istra ispunjava sve uslove da ponudi raskošnu lepezu turističkih i hedonističkih sadržaja.

Najveći kvalitet ove regije u gastronomskom smislu su raznovrsnost i unikatnost. Istra obiluje kvalitetnim namirnicama – od plodova mora i ribe, preko špargle pa do čuvenih istarskih tartufa, i sve to začinjeno čarobnim maslinovim uljem, koje je već godinama među najcenjenijim u svetu. Boškarina (autohtono istarsko goveče) ovoga puta nismo spremali, ali za ljubitelje junećeg mesa to je zaista jedinstven doživljaj.

Našu priču o kulinarskoj Istri započećemo sa domaćom testeninom u kombinaciji sa tartufima, vrganjima i ćuretinom (Istra je inače poznata po svojim pazinskim ćurkama, pa je ovo bio logičan izbor). Pljukanci su, pak, jednostavna testenina ručno izrađena, tako da Istru možete da doživite u svakom trenutku i u kućnom ambijentu. Većina jela inače se prilično jednostavno priprema, a neka generalna karakteristika bila bi da je istarska kuhinja prilično zdrava i lagana, čak i kad su u pitanju specijaliteti od mesa, a istovremeno i jako šarolika. Kada sam razmišljao kako da u pravom svetlu predstavim ovu regiju kroz neko jelo i prikažem svu njenu čaroliju, setio sam se da pripremim jelo koje je iz kopnene i primorske Istre, a nazvao sam ga Istarski biseri. Ovaj specijalitet serviran je tako da gambori rolovani sa ćuretinom budu uspravljeni i da predstavljaju uzvišenost Pazina i Motovuna u odnosu na niziju ostatka Istre. Slikovito, spoj mora i kopna, što ovoj kuhinji daje veliku raznovrsnost – ovde može da se uživa u klasičnim specijalitetima sličnim kao u našim krajevima (jagnjeće pečenje sa ražnja je specijalitet), podjednako kao i u morskoj hrani.

Takođe, istarska kulinarska tradicija prilično je oslonjena na italijanske korene, tako da su dobre testenine abeceda ove kuhinje.

I za kraj, rasute Istarske fritule u posudi posute prah šećerom prikazuju svu jednostavnost, a istovremeno i posebnost ovog prelepog poluostrva. Ako bismo svakoj frituli dali ime nekog mesta u Istri, morali bismo da pozovemo poveće društvo na uživanje.

U društvu ili sami, svejedno, uz dobra istarska vina sigurno ćete uživati u ovim jedinstvenim ukusima.

 

_MPP6160_resizePljukanci sa ćuretinom, vrganjima i sosom od tartufa

Namirnice za četiri osobe:

Pljukanci:

500 g mekog brašna

0,3 l mlake vode

2 jaja

so

Ragu:

300 g ćurećeg filea

200 g vrganja

0,03 l maslinovog ulja

10 g tartufate

0,2 l neutralne pavlake

5 g parmezana

rukola

so

Način pripreme:

Umesiti testo za pljukance i valjati ga između dlanova. Valjane pljukance kuvati u vreloj vodi, a kada isplivaju na površinu procediti ih na vrelom maslinovom ulju, onda propržiti vrganje i ćuretinu, pa ih zatim izvaditi. Na istom ulju propržiti tartufatu i parmezan, zatim naliti neutralnu pavlaku, malo prokrčkati, a zatim dodati obarene pljukance. Servirati u duboki tanjir, a odozgo staviti ćuretinu seckanu na štapiće, sotirane vrganje i rukolu. Preliti sa malo maslinovog ulja od tartufa i poslužiti.

 

_MPP6316_resizeIstarski biseri

Namirnice za jednu osobu:

150 g ćurećeg filea

100 g gambora (2 kom.)

5 g tartufate

60 g vrganja

120 g tikvica

0,05 l neutralne pavlake

5 g parmezana

svež bosiljak

10 g sušenog paradajza (mlevenog)

čeri paradajz

0,05 l maslinovog ulja

so

Način pripreme:

Izlupati dve šnicle ćurećeg filea, namazati ih sušenim paradajzom, staviti listove svežeg bosiljka, a zatim i sotiran vrganj. Očišćene gambore (samo rep) urolovati u ćureće šnicle i pržiti ih na maslinovom ulju. Izvaditi i iseći za servis, a na preostalom ulju napraviti sos od tartufate, parmezana i neutralne pavlake. Uz gambore poslužiti grilovane tikvice i grilovan čeri paradajz.

 

_MPP6203_resizeIstarske fritule

Namirnice za četiri osobe

500 g brašna

20 g kvasca

2 jaja (žumance)

80 g suvog grožđa

50 g šećera u kristalu

25 g šećera u prahu

20 g maslaca

0,15 l – 0,2 l mleka

0,05 l rakije

kora limuna

5 g soli

Način pripreme:

U posudu staviti prosejano brašno, so, žumanca, šećer, suvo grožđe, rastopljeni maslac, pola količine rakije i narendanu koru limuna. U posebnoj posudi rastopiti malo šećera, kvasac u 0,1 l mlakog mleka i ostaviti da se kvasac podigne. Dodati kvasac u brašno, pa zatim i ostatak mleka kako bi testo postalo žitko, da može da se vadi kašikom (ostaviti ga da raste tridesetak minuta). Testo vaditi kašikom i pržiti u dubokoj masnoći uz okretanje. Ocediti od viška masnoće, poprskati ostatkom rakije i posuti šećerom u prahu i rendanom koricom limuna.