IMG_0403 Bojan Marinkovic fotoMediji i novinarstvo postali su njen izbor još u srednjoj školi, dok je radila kao voditelj nekoliko emisija zabavnog karaktera na lokalnim TV stanicama. Po zanimanju diplomirani novinar, ozbiljnije iskustvo sticala je na RTS-u radeći kao reporter. Jelena Kikić trenutno je jedno od zaštitnih lica TV B92 Info, na kojoj se već osam godina pojavljuje u ulozi urednika i prezentera emisije Vino i vinogradarstvo. Uprkos povremenim izletima u glumačke vode, kaže da su novinarstvo i vinski svet definitivno njen prvi izbor i da su male šanse da će se to ikada promeniti

 

Vino

I privatno i poslovno svakodnevno sam u dodiru sa vinskim svetom, a barem nekoliko puta mesečno obilazim vinarije i vinske destinacije. Pre nekoliko meseci bila sam u poseti Bordou i ostala sam fascinirana njihovim šatoima, a posebno vinima od sorti kaberne sovinjon i merlo. Nema sumnje da su Francuzi majstori proizvodnje vina i da imamo mnogo toga da naučimo od njih. Ali, koliko god da mi zastaje dah od toskanskih i bordoških pejzaža, prednost ću uvek dati domaćim proizvođačima. Mislim da treba da izgradimo domaći vinski identitet, a to možemo samo ako se orijentišemo na autohtone sorte grožđa, poput tamjanike, prokupca, kadarke. Drago mi je da vidim sve veći broj vinarija koje se posvećuju tim sortama i koje u njima prepoznaju budućnost. Što se tiče mog izbora vina, radoznala sam i volim da eksperimentišem. Ako me uhvati faza da mi prija prokupac, probaću ga od više različitih proizvođača. Ima toliko dobrih vina na svetu da je izlišno ograničavati se na samo nekoliko, ali naravno da postoje vina koja u meni izazivaju posebne emocije i kojima se uvek vraćam. Među njima bih izdvojila Shiraz vinarije Chateau Kamnik – moćno i snažno vino od iste takve vinarije, a tu je naravno i Bela Voda vinarije Tikveš. O ovim makedonskim vinima pričam kao o domaćim zato što ih tako doživljavam, kao i većina naše vinske publike. Tu je i roze Barbara vinarije Aleksić, koja mi posebno prija kada sam u ženskom društvu, pa nezaobilazni Trijumf i Aurelijus… Biram vino na osnovu situacije i raspoloženja; da li želim samo neobavezno da ćaskam, da li nešto proslavljam ili veče provodim sa dragom osobom. Nemoguće je definisati najbolje vino na svetu, jer utisak koje neko vino ostavi na vas u velikoj meri zavisi od raspoloženja, trenutka… Vino nas opija, pokreće i inspiriše. Ko je to doživeo, razume i poruku koju želimo da prenesemo kroz našu emisiju.

Hrana

Moram da priznam da sam veliki gurman, ali na sreću genetika se pobrinula da se to ne primećuje. Svako jutro mi počinje sa kafom, a nakon toga se trudim da imam nekoliko izbalansiranih obroka. Nedavno sam otkrila čari organske hrane i počela sam redovno da tražim oznaku porekla na proizvodima. Med i čajeve nabavljam od privatnih proizvođača iz Hercegovine, koju posećujem više puta godišnje zahvaljujući našoj emisiji. Trudim se da voće, povrće i druge namirnice kupujem u prodavnicama zdrave hrane. Verujem u tvrdnju da smo ono što jedemo, kao i da zdravlje, lep izgled i duhovni balans velikim delom zavise od našeg načina ishrane. Kada imam vremena, uživam u pripremanju hrane meni dragim ljudima, ali zbog prirode posla moji ručkovi se uglavnom dešavaju u nekim restoranima. Naravno, svaki obrok je mnogo „slađi“ ukoliko mu se pridruži vino. Oduševila me je misao jednog velikog vinara da je „vino intelektualni deo obroka“. Retko kada mi se desi da ručam ili večeram bez vina – osim što je zdravo, ono u velikoj meri utiče na moje raspoloženje, naravno, na najpozitivniji mogući način.

Izlasci

Volim da sam u velikom društvu. Dobar izlazak ne vezujem za mesto nego za osobe sa kojima sam. U poslednje vreme najlepše se osećam kada organizujemo privatna okupljanja ili karaoke, gde nema klupske gužve i buke. Ali u svakom slučaju, omiljeno mesto za izlazak sa prijateljicama mi je Beton hala, Sakura, a tu je i Savamala, koja budi novi duh starog Beograda. Često sam u Wine Art-u, u kojem radim najave za emisiju ili privatno odem sa prijateljima na čašu dobrog vina. Kao i sa vinom, i sa izlascima volim da eksperimentišem i da tražim nova i zanimljiva mesta. Nedavno me je oduševio restoran Tricolore u Zemunu koji ima zanimljiv pristup italijanskoj kuhinji i bogatu vinsku kartu. Salon 5 je takođe mesto koje bih svakom toplo preporučila, posebno strancima koji dolaze u naš grad. A kada govorimo o dobrim provodima, moja omiljena mesta su kafane sa dobrim svirkama, veselim gostima i prijatnom atmosferom.