„Vratili smo se u vinograde, gde nam je i mesto“

Marko Stojaković

Mnogo dobrih godina i berbi bilo je u vinariji Tikveš za poslednjih stotinu trideset godina, a jedna od najboljih godina za vinariju desila se pre pola decenije, dolaskom enološkog „drim tima“ koji čine Marko Stojaković i Philip Cambie. Usledio je veliki povratak Vinarije u vinograd, a odmah zatim i prva velika vina, praćena još većim priznanjima.

Vinarija Tikveš, inače najstarija makedonska vinarija, sa hiljadu hektara svojih plus dve stotine pedeset hektara vinograda u vlasništvu njihovih kooperanata, nalazi se u lagodnoj poziciji da za sebe bira isključivo najbolje grožđe. „Kooperantima plaćamo grožđe pedeset odsto više ako rade po našim uputstvima. Plaćamo kvalitet, i to je najveća promena u odnosu na staru eru. Nekada smo nagrađivali vinogradare koji imaju najveći prinos po lozi, a danas one sa najmanjim“, kaže Marko Stojaković.

Tikveš je verovatno rekorder u regionu ex-Yu po broju etiketa – gotovo četrdeset ih je. Vina rade u nekoliko linija: Standard, Limited edition, Alexandria, Special selection… Kompletan premium segment rađen je kao u bilo kojoj maloj vinariji, a ponos vinarije je više puta nagrađivana serija Terroir wines, sa lokaliteta Bela Voda i Barovo. Uprkos kvalitetnom radu u vinogradima, sa vinima linije Bela Voda i Barovo ima dosta posla i u podrumu. Barikiraju se i bela i crvena, a Bela voda crveno i Barovo crveno odležavaju čak petnaest meseci u buretu. I pored toga, ovim vinima dominira voćnost, a ne drvo.

Enolog vinarije Marko Stojaković je u Bordou i Châteauneuf-du-Pape-u radio isključivo u malim vinarijama, pa je prelazak u vinariju Tikveš za njega predstavljao veliku promenu. Sa dvadeset sedam godina postao je odgovoran za rad stotinu pedeset zaposlenih i dvadeset miliona litara vina godišnje. Ipak, to nisu bili jedini izazovi. „Dok kod drugih sorti imate klonove i različite tipove, vranac je samo jedan. Kad sam došao, mrzeo sam ga. Bukvalno. Jako teška sorta. Naročito je teško smekšati njegove tanine.“ Ako je suditi po visokim ocenama za vina Bela voda crveno i Barovo crveno, izgleda da mu je uspelo. Uz Filipa, malo plavca i mnogo znanja. Naravno, Marko u svom stilu, džentlmenski i nenametljivo, drugačije objašnjava tajnu ovog velikog uspeha: „Što se tiče ovih vina, imate podneblje, godinu, grožđe i malo šta tu možete da promenite“.

Tikveš  Bela voda Crveno 2012

U komleksnoj aromi dominiraju tonovi zrelog crnog bobičastog voća i hrastovine. Na ukusu je puno, sa izraženim taninima koji stvaraju potencijal za dugo sazrevanje ovog vina u boci. Na ukusu su arome fine hrastovine iznad voćnih, dok u naknadnom ukusu vino pokazuje snagu, dugotrajnost i afinitet prema vazduhu. Vino velikog reduktivnog potencijala, koje svu kompleksnost pokazuje tek nekoliko sati nakon dekantiranja.