Vranac je kralj.“

Kiril Bogevski

 
Najstarija privatna vinarija u Makedoniji, Bovin, nedavno je završila svoju sedamnaestu berbu zaredom. Smeštenu u okolini Negotina, osnovali su je braća Kiril i Gjorgij Bogevski – bila je to prva privatna vinarija u Makedoniji, a kako kaže Kiril: „Nije bilo ideje, bilo je samo sudbine. Oko nas su sve sami vinogradi, ja sam u pravom smislu te reči rođen u Kraljevskom podrumu Demir Kapije, tako da nismo ni imali mnogo izbora.“

 

Vinogradi vinarije prostiru se na više od šezdeset hektara i nalaze se u samom centru Tikveškog vinogorja. U njima je čak dvanaest sorti, među kojima i sanđoveze, tempranjilo, pti verdo. Ipak, u vinariji Bovin najviše poštovanja imaju za sortu vranac, kojoj duguju mnogo. Ali i on njima. „Vranac je bila potcenjena sorta u Makedoniji, sve dok nije nastala vinarija Bovin“, kaže Kiril.

Braća Bogevski tvrde da na svetu nema boljeg vranca od onog na lokaciji Dissan, u vinogradima starim pedeset godina, koji se prostiru na pet hektara. Iz ovog vinograda dolazi grožđe za Dissan Barrique, šest meseci odležali vranac u burićima od makedonskog hrasta. Što se tiče vranca tu je i Imperator, još jedna vešta intepretacija ove sorte i još jednom lestvica podignuta za stepen više. Reč je o kasnoj berbi, rezervisanoj samo za odabrane grozdove. Kiril objašnjava svoju fascinaciju ovom, ponekad divljom sortom: „Kad imate klonove, svaka loza je ista. Kod vranca ne postoje klonovi, a u vinogradu je svaka loza drugačija. To je bogatstvo koje ne može da se izmeri.“

Zbog slave Bovinovog Vranca popularnost su sticala i ostala vina ove kuće, tako da je do 2001. godine vinarija dostigla godišnju proizvodnju od million i po boca. To je više nego dovoljno za Makedoniju i ostale zemlje u koje izvoze, ali ne i za braću Bogevski. Nagon za igranjem sa vrancem doveo ih je do još jednog velikog vina, vina za njihovu dušu, vranca za pamćenje. Vino My way poslednji je, a verovatno i najbolji proizvod vinarije Bovin – vino koje je odležalo u drvetu godinu i po, u čijoj je proizvodnji sve bilo kontrolisano, čak i hrastovina za burad i koje je urađeno po meri braće Bogevski. Na neki način, to je još jedna njihova posveta omiljenoj sorti.

 

Bovin Vranec imperator 2012

 

Boja ovog vina vraća nas u dane kada smo crvena vina nazivali crnim. Puno, ekstraktivno i veoma teško pokretljivo u čaši. U koncentrisanoj voćnoj aromi ovog vina pažnju privlači miris maline, iza kojeg se naziru arome borovnice, ribizle i zrelih trešanja. Na ukusu je mesnato i snažno, prijatne slasti. Potpuno zaokruženo, asocira na voćni koncentrat i treba ga kozumirati na kraju obeda ili dana kao svojevrsnu poslasticu.