Broj:

Srbija dobila prve sertifikate Weinakademiker i WSET Level 4 Diploma 

Svečanom ceremonijom dodele godišnjih nagrada, Austrijska vinska akademija proslavila je u dvorcu Esterhazy u Eisenstadtu dvadeset četvrtu generaciju studenata koji su osvojili prestižnu titulu Weinakademiker. Aleksandar Duković, direktor i osnivač Srpske vinske akademije, prvi je dobitnik ovog uglednog priznanja iz Srbije, a neposredno pre toga takođe je dobio i prvi WSET Level 4 Diploma sertifikat za Srbiju, a koji je inače jedan od uslova za sticanje zvanja Weinakademiker. Ukratko, Srbija se ovim upisala na svetsku mapu vinske edukacije na najvišem nivou

 

Impresivno zdanje čuvenog dvorca Esterhazy u austrijskom gradu Eisenstadt ugostilo je početkom novembra oko 200 gostiju na svečanoj ceremoniji proglašenja dvadeset četvrte generacije studenata Austrijske vinske akademije koji su stekli zvanje Weinakademiker. Svečana atmosfera i ogromna količina pozitivne energije ispunili su otmene sale ovog raskošnog zdanja, spremnog da ugosti dobitnike nagrada, njihove prijatelje i predstavnike medija. Među dobitnicima nagrada bilo je mnogo različitih profila: proizvođači vina, novinari, edukatori, ocenjivači vina, trgovci vinom, ljubitelji vina iz drugih profesija.

Nakon kraćih izlaganja profesora, direktor Akademije Josef Schuller ukratko je predstavio sve dobitnike nagrada – ove godine bilo ih je 40, iz ukupno 14 zemalja, a Srbija je postala trideset sedma zemlja na ovoj listi.

Zvanje Weinakademiker dodeljuje se studentima koji su prethodno stekli sertifikat WSET Diploma LEVEl 4, a zatim i odbranili svoj stručni autorski rad pred komisijom. Aleksandar Duković za temu je odabrao prokupac (Prokupac – novi/stari vinski vladar Srbije), što je bila jedna od prvih ozbiljnijih zvaničnih prezentacija prokupca pred nekim stručnim internacionalnim auditorijumom. U proseku, od početka studija WSET Level 4 pa do sticanja zvanja Weinakademiker potrebno je oko dve i po godine.

Ova titula nesumnjivo ima izuzetan značaj za Srbiju, jer je Weinakademiker club institucija koja okuplja izuzetno ugledne i važne ljude iz vinskog biznisa iz celog sveta; za početak, u smislu promocije i prepoznatljivosti naše zemlje kao vinske regije.

Kvalifikacija za polaganje ispita za titulu Weinakademiker jeste završen poslednji nivo u sistemu WSET školovanja, odnosno sticanje diplome WSET Diploma Level 4. Aleksandar Duković takođe je i prvi dobitnik ovog sertifikata u Srbiji, a koji je je inače jedan od najvažnijih u sferi vinske edukacije i prepoznat je u celom svetu kao garancija ozbiljnih kvalifikacija za bavljenje vinskim biznisom.

Vinska edukacija u Srbiji polako dobija zamah, a ove diplome trebalo bi da budu veliki podsticaj za još intenzivniji tempo i da doprinesu boljoj edukovanosti celokupne vinske scene. Takođe, ovo bi trebalo da bude važno i za domaće vinare, jer će im odsada aktuelne relevantne informacije iz vinskog biznisa na globalnom nivou biti dostupnije.

 

 

WSET Institut

Najprestižnija svetska institucija u oblasti obrazovanja i obuke o vinu i alkoholnim pićima WSET Institut (Wine & Spirit Education Trust), osnovan je 1969. godine u Londonu. Razvoj tradicije ove ugledne akademske ustanove prati i konstantan impresivan porast broja studenata. U poslednjih nekoliko godina WSET je daleko prevazišao teritoriju engleskog govornog područja i razvio je međunarodni standard u edukaciji vina koji se primenjuje širom sveta. Od tada, prerastao je u najistaknutije međunarodno telo u oblasti edukcije sa paketom traženih kvalifikacija. WSET kvalifikacije formalno su priznate od strane vlade Velike Britanije i imaju jaku reputaciju širom sveta, a tokom prošle godine različite WSET ispite polagalo je 85.000 studenata u više od 70 zemalja sveta.

WSET sistem edukacije, od početnika do krajnje instance, obuhvata nekoliko nivoa teorijskog i praktičnog znanja. Ovaj program obuke ne samo što omogućuje savladavanje posebnog WSET sistema tejstinga vina, već daje jedno ogromno i vredno znanje u smislu razumevanja vina i vinskog biznisa na globalnom nivou.

 

WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits

Level 4 diploma je najviša WSET kvalifikacija, a koja podrazumeva detaljno – specijalističko znanje i razumevanje vina i alkoholnih pića. Program obuhvata poznavanje vinogradarstva i proizvodnje vina, vinskih regiona i stilova vina u celom svetu, kao i poznavanje globalnog tržišta u smislu marketinga i prodaje. Isti princip važi i za oblast destilata. Prosečno, potrebno je oko dve godine da bi se uspešno završio ovaj program.

 

Weinakademie Österreich

Austrijska vinska akademija jedna je od najuglednijih obrazovnih institucija u svetu u oblasti vina. Osnovana je 1991. godine, sa glavnim sedištem u Rustu. Neke od programa kreirala je samostalno, a Level 4 Diploma kurs sprovodi u partnerstvu sa WSET Institutom. Trenutno ima svoje centre u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Mađarskoj, a profesori ove Akademije su neki od najuglednijih edukatora u svetu. Iako je fokusirana na centralu i istočnu Evropu, svake godine kroz svoje programe okuplja studente iz celog sveta. Osim zvaničnih kurseva, svake godine organizuje i nekoliko specijalizovanih master class seminara, profesionalnih degustacija i studijskih putovanja.