„Vranac je početak i kraj mog bavljenja vinom“

Milenko Sjekloća

 

Kome sudbina odredi da odraste u Crmnici, s vinogradima da ga prate u svaku stopu, tom su male šanse da će im ikada pobeći. Još ako je taj neko od onih koji „ne beže“, a kakav je Milenko Sjekloća, pitanje je dana kada će završiti kao vinar. Tu nije kraj „dobrim predskazanjima“. Kad pravite vino u Crmnici, nemate čak ni tu privilegiju da izaberete sortu kojom ćete se baviti. Crmnica, „dom vranca“, i to je udesila.

Sredinom osamdesetih godina Milenko Sjekloća počeo je intenzivnije da se bavi vinom. Ljubav prema vinu i porodici, kaže, „vratila ga je u vinograde“. Onda su počela putovanja, obilasci italijanskih vinarija, izučavanje stručne literature. Na kraju, uz veliku pomoć prijatelja, godine 1992. flaširao je svoje prvo vino. Bio je to Vranac Sjekloća. Od tada do danas iz vinarije Sjekloća nije izašlo nijedno drugo vino… Samo vranac i ništa više.

Vinarija  Sjekloća  ujedno je i prva privatna registrovana vinarija u Crnoj Gori. „Moja prva želja bila je da sačuvam vinograde, najviše zbog oca i porodične tradicije proizvodnje vina koja je duga pet vekova. Vino vas primora da mu se ozbiljno posvetite i, malo po malo, shvatite da 365 dana u godini živite sa vinom ili za vino“, kaže Milenko Sjekloća.

Njegov dom, vinarija i vinogradi nalaze se na istom mestu. Vinarija je deo kuće, kuća je deo vinarije, svejedno. Sve to u selu Limljani, u Crmnici, nedaleko od Bara. Vinogradi, smešteni praktično u dvorištu vinarije, nalaze se na idelanoj poziciji – na terasastoj, blagoj padini na četrdesetak metara nadmorske visine, na peskovitom zemljištu sa mnogo kamena. Nakon berbe i prerade Vranac ide godinu dana na odležavanje u drvenim buradima, a zatim u flaši. Ne postoji recept koliko dugo, jednostavno onoliko koliko Sjekloća proceni da treba. Kad je loša godina i vranac nije najbolji, iz te berbe nema ni Vranca, jer postoje stvari sa kojima nema šale. A Sjekloćin Vranac je jedna od njih.

 

Sjekloća Vranac 2008

 

Dopadljiva tamna rubincrvena boja kristalne bistrine prilično je iznenađujuća za vino ovog godišta. Aroma je kompleksna, satkana od nota suvih šljiva, zrelog nara i prezrelih kupina. Krasi ga izuzetan balans, dok su tanini i dalje aktivni, što će omekšati i zaokružiti strukturu ovog vina i povećati mu potencijal za dalju evoluciju u boci. Ukus je dopadljiv ali i dalje dominira voćni karakter, pa će biti veoma interesantno da se ovo vino proba za nekoliko godina.