Broj: Piše:

Najveća draž vina je u stalnom isprobavanju novog, jer vinska je priča beskrajna. Zato ću odsad deliti sa vama moje utiske sa tih putovanja, predstavljajući vina koja sam posebno zapamtio a koja nemamo tako često priliku da pijemo


Batič – Cabernet Franc 2011

Ako izuzmem nekoliko epskih primeraka iz St. Emilliona i pojedinih apelacija doline Loare, teško bih mogao da nabrojim više od tri kaberne frana koja su me impresionirala, a ovo je svakako jedan od njih. Takođe, nisam neki naročiti fan biodinamičkog vinarstva (naravno da ga izuzetno poštujem, jer je to težak put do dobrog vina), ali valja napomenuti da je Miha Batič jedan od lidera ovog stila u Sloveniji, inače poznatoj po biodinamičkim vinima. Vinogradi stari preko 30 godina, izuzetno nizak prinos, fermentacija sa prirodnim kvascima, bez filtriranja, bez dodavanja ikakvih hemijskih preparata – sve to rezultiralo je izuzetnom kompleksnošću aroma i visokom koncentracijom voćnosti. Za jedan kaberne fran ovo vino pokazuje veliku koncentrovanost, nešto punije telo i vrlo mekane, zrele tanine. Pregršt aroma zrelog crnog bobičastog voća, herbalnih i začinskih tonova i diskretan ton crnog čaja izvanredno je integrisano sa sekundarnim i tercijarnim aromama (dim, tost, kafa, koža), a što je rezultat trogodišnjeg odležavanja u burićima od slovenačkog hrasta. Smireno i zaokruženo, vrlo elegantno sa dosta finesa, istovremeno izuzetno sveže, ovo vino pleni fantastičnim balansom između tanina, kiselina i voćnosti. Lepo integrisan alkohol produžava inače dugu impresiju ukusa, u kojem je herbalnost vrlo izražena, a koja u samoj završnici odiše velikom svežinom. Malo duži finiš mogao bi da ga svrsta u red „velikih vina“.

Dobiti jedan ovako sočan i mekan kabene fran, koji i posle sedam godina deluje izuzetno sveže, i to biodinamičkom proizvodnjom, spada u vrhunsko umeće.

Sada je na vrhuncu, u ovoj formi može da potraje još nekih 2-3 godine, a pristojno za konzumiranje biće i u dodatnih pet godina. Sva jela na bazi crvenog mesa, jača domaća jela, ali ne mnogo začinjena, kobasice, meso divljači i zreliji sirevi biće odličan izbor. Ili recimo, provereno, lazanje.

Prosečna maloprodajna cena na svetskom tržištu: 30 evra.

Oblast: Vipava, Slovenija

Alkohol: 14%


Lanzerac – Pionier Pinotage 2015

Sorta pinotaž, autentični dah vinogorja Južnoafričke Republike, nije dostigla neku veću popularnost na globalnom tržištu, ali sama činjenica da je rezervisana isključivo za ovu zemlju daje joj dovoljno specifičnosti i razloga da je uvek, kada ste u prilici, iznova doživite. U regiji Stilenboš, najboljem regionu ove zemlje, pinotaž daje svoj maksimum. Specifičnog aromatskog profila, rustičnog i divljeg, za neke primamljivog, a za neke pak odbojnog, kako god, pleni jedinstvenom kombinacijom aroma zrelog crnog voća i suve šljive sa pomalo teškim mirisom koji podseća na zapaljenu gumu, a ponekad čak i na animalni ton. Duboko obojen, punog tela, sa obiljem snažnih ali vrlo zelih i dobro integrisanih tanina u telo vina, ovaj pinotaž mogao bi se smatrati malo komercijalnijom izvedbom. Inače, ova vinarija proizvela je prvi flaširani pinotaž  ikada, i može se reći da je otišla najdalje u približavanju specifičnog ukusa ove sorte nekom komercijalnom stilu. Svežih kiselina, robusno i pomalo neuhvatljivo na nepcima, više pleni svojom, još uvek, divljom prirodom nego elegancijom. Širokog spektra ukusa, u kojem se oslikava kombinacija intenzivnih nota divljih crnih bobica i uticaja dvogodišnjeg odležavanja u hrastovim burićima (hrastovina, vanila, karanfilić, kafa i nagoveštaj mirisa mesa), ovo vino neće vam dozvoliti da ga tako lako zaboravite. U cilju očuvanja izvornog karaktera sorte, korišćeni su isključivo prirodni kvasci. Malo više ispoliranosti, uz duži finiš, učinilo bi ga prijemčivijim a i svakako boljim vinom. Solidan kvalitet, ali mnogo važnije, jedinstven karakter i proizvodnja od svega 5.000 boca, daju ovom vinu posebnu draž.

Može da se konzumira i sada, ali svoj vrhunac dostići će za nekih dve do tri godine, a nakon toga moglo bi da potraje u dobroj formi još nekih pet do sedam godina.

Jaka začinjena jela sa crvenim mesom, domaća kuvana jela sa mesom, jači sirevi… sve bi to moglo da bude dobar par sa ovim vinom.

Prosečna maloprodajna cena na svetskom tržištu: 35 evra.

Oblast: Stellenbosch, Južnoafrička Republika

Alkohol: 14%