„U vinarstvu ne počiva sve na sistemu ’jedan plus jedan jednako je dva.“

Slavko Kiš

Iz berbe u berbu, i tako više od šezdeset godina, Slavko Kiš sa istom strašću nastavlja tradiciju svoje porodice, započetu davne 1830. godine, kada je njegov pradeda Stevan kupio prve vinograde na padinama Fruške gore. Otad, sve do danas, prošlo je mnogo berbi, i dobrih i loših, ali iskrena i poštena vina neodvojivi su deo vinarije Kiš.

Iako je 1991.Slavko Kiš osvojio prvu nagradu za svoje belo vino, Rajnski rizling, dugo su klasična vina vinarije Kiš bila u senci njenog čuvenog Bermeta. Pa i danas, iako se iz godine u godinu o njima sve više priča, jer u vinariji Kiš niti žele niti mogu pobeći od svog Bermeta. Naročito crvenog. Receptura za proizvodnju ovog aromatizovanog desertnog vina, koje u sebi ima dvadesetak aromatičnih sastojaka, a od kojih je pelen glavni, i dalje je tajna. Iako se danas proizvodi širom Fruškogorskog kraja, pitanje je da li bi postojao da nije bilo vinarije Kiš. „Bermet je poslastica.To je piće za uživanje, za kraj.Naš recept je originalan, reč je o porodičnoj tajni.Nije ni bolji ni lošiji od drugih, samo, naš je pravi“, kaže Slavko Kiš.

Vinogradi vinarije Kiš raspoređeni su na nekoliko pozicija, od kojih su najvažiji oni na parceli Veliki Matej. Tu je Slavko, odmah nakon Drugog svetskog rata, posadio svoj prvi hektar. Da naruši tradiciju proizvodnje vrhunskih belih vina i bermeta, nije uspelo ni Slavkovom unuku Predragu Crnkoviću. Naprotiv, Slavko Kiš o njemu govori u pohvalno: „.Profesor Vladimir Kovač je dosta pomagao meni, a kasnije i njemu.Ja nisam imao sreće da učim o vinu u inostranstvu, ali to je zadatak za njega. Ipak, ’knjiga‘sama po sebi ne znači ništa. Sve zavisi od čoveka, koliko je zainteresovan, a on jeste. U vinarstvu ne počiva sve na jedan plus jedan jednako je dva.”

Lakoća i nonšalancija s kojom Predrag izlazi na crtu čak i najzahtevnijim berbama, odlika je vinskih znalaca. A koliko zna, najbolje se vidi u njegovim belim vinima: rajnskom rizlingu Misterija i Italijanskom rizlingu, koji je nedavno postao Grašac beli. „Našem ukusu bliža su nežnija, bela vina. Lagana, punog aromatskog kompleksa. Naravno, umemo da proizvedemo i ona jača, koja možete da sečete nožem”, kaže Predrag Crnković.

Iako ne krije da mu je zabava jedan od životnih prioriteta, njegov pristup vinima nije takav. „Nije mi žao kada je loša godina. S vremenom sam shvatio da je najbolje onda kada je teško. Mi se i tada zabavljamo, jer ne znamo drugačije.“

 

Kiš Misterija 2011

 

Zlatnožuta boja i umerena pokretljivost u čaši najavljuju zrelije vino. Raskošan sortni miris do potpunog izražaja dolazi nakon nekoliko minuta stajanja vina na vazduhu, a u njemu se prepliću note suvog belog voća, livadskog cveća i začinskog bilja. Na ukusu je puno, živo i dugotrajno. U prvom planu je mineralnost, na koju se nadovezuje karakter zrelog belog voća, dok je u naknadnom ukusu voćno, slasno i dugotrajno.