Broj: Piše:

U novoj rubrici Wine Style magazina − Anatomija srpskih vinarija, predstavljamo najbolja vina vodećih domaćih vinskih podruma. U ovom broju na našem vinskom skeneru našla se Vinarija Zvonko Bogdan, čija smo premijum vina probali u najboljem mogućem trenutku – neposredno nakon što su bela i rose vina iz 2017. plasirali na tržište, a dok zlato sa Decantera još uvek obasjava njihov Cuvee No.1. Kako su nedavno napravili još jedan iskorak u vizuelnom identitetu − promena boca i dizajna etiketa − ova degustacija odigrala se i u pomalo škakljivo doba, kada se vinska scena pita: šta se krije iza Zvonkovog novog odela…

 

Sauvignon Blanc 2017

Sorta: sauvignon blanc 100%

Sadržaj alkohola: 12,5%

Odlične bistrine, slamastožute boje sa blagim zelekastim odsjajem. Intenzivnog i svežeg mirisa voćno-herbalnog profila u kojem dominiraju citrusne arome (limun i grejpfrut), a na koje se suptilno nadovezuju note ličija, paprati i mineralnosti. Izuzetno svežih, izraženih kiselina, laganog tela i veoma intenzivnog ukusa u kojem su naročito naglašeni tonovi zelene jabuke i lajma. Završnica je vrlo pitka i osvežavajuća, citrusnog je karaktera sa blagom prijatnom gorčinom.

Sovinjon blan sa vrlo prepoznatljivim sortnim karakteristikama, po stilu bliži Novom Zelandu nego Evropi. Svežina i jasnost aroma i ukusa su njegove dominantne karakteristike, pa bi se moglo reći da je popunio jednu prazninu na domaćoj sceni po pitanju stilova vina.

 

Pinot Blanc 2017

Sorta: pinot blanc 100%

Sadržaj alkohola: 13,5%

Za razliku od prethodnih izdanja ovog vina, 2017. je odležavala u novim francuskim barik burićima. Svetložute boje, odlične bistrine, umerenog intenziteta na mirisu u kojem se fino prepliću arome dunje, žute jabuke i zrele kruške, uz mineralne note i nagoveštaj začinskih i tonova biskvita i vanile.

Umerenih kiselina, srednje punog tela, a bogat i pun ukus nošen je notama zrele breskve, jabuke, putera i badema. Hrskavo, istovremeno i kremasto vino, zaokruženo i odlično izbalansirano, tako da nije lako detektovati njegovih 13,5% alkohola.

Moderno, sočno vino koje bi lako moglo da se dopadne vinskim početnicima, ali i znalcima. Sorta pino blan ne uživa baš veliku popularnost ni u svetu ni kod nas, ali ovo vino jedno je od onih koja bi mnoge ljubitelje vina mogla da podstaknu da promene mišljenje.

 

Chardonnay 2017

Sorta: chardonnay 100%

Sadržaj alkohola: 13,5%

 Svetložute boje, srednjeg intenziteta mirisa sa jasno izraženim primarnim i sekundarnim aromama – voćni karakter sa naglašenim aromama zrele žute jabuke i kruške zaokružen je notama hrastovine, tosta, pečenog badema, vanile i belog bibera. Masivno i raskošno vino, čvrste strukture, punog tela i umirenih, vrlo prijatnih kiselina. Elegantno vino postojanog ukusa, u kojem se razležu note zrele žute jabuke, manga i orašastih plodova, prožeti mineralnošću. Postojanu završnicu ukrašava lepa nota badema.

Kompleksno, snažno i karakterno vino, po stilu na pola puta između Starog i Novog sveta, koje je dostiglo standarde kvaliteta premijum srpskih šardonea.

 

Rose sec 2017

Sorta: merlot 100%

Sadržaj alkohola: 12,5%

Vino koje je napravilo malu revoluciju na domaćoj vinskoj sceni i doprinelo da se na rose vina gleda sa dozom poštovanja. I to zasluženog. Sa ovim vinom Vinarija Zvonko Bogdan prva je od domaćih kuća odvažno zakoračila u svet provansalskih rosea.

Karakteristične, nežne losos boje. Svež miris predvode vrlo jasne i čiste voćne note  jagode, crvene ribizle i maline, uz nagoveštaj mirisa ruže i diskretan začinski ton. Suvo vino vrlo živahnih kiselina, sveže i resko, više nego pristojnog finiša u kojem se produžava impresija svežine.

Osvežavajuć, moglo bi se reći i jedan gastronomski rose, koji vrlo lako može da isprati širok spektar jela. Sigurna luka za ljubitelje onih malo ozbiljnijih rosea.

 

                                                               Cuvee No.1 2016

Sorta: merlot 50%, cabernet franc 30%, frankovka 15%, cabernet sauvignon 5%

Sadržaj alkohola: 14,0%

Prvo zlato za srpsko vino nakon legendranog Jankovog Starog zaveta. Duboko obojeno, tamne rubincrvene boje. U vrlo kompleksnom aromatskom profilu fino su integrisani slojevi primarnih (kupina, brusnica, šljiva) i sekundarnih aroma (tost, hrastovina, vanila, karanfilić, slatki koren, čokolada), dok nagoveštaj herbalnosti donosi osvežavajuć ton. Skladno, izvanredno izbalansirano vino, u čijem se postojanom ukusu prepliću note višnje, zrele crne trešnje, cimeta, vanile, dima i bibera.

Moderno, kompleksno i elegantno vino, intenzivne voćno-začinske završnice. U izvanrednoj formi i sada, a predviđamo mu i lep razvoj u budućnosti, tako da će ovo vino tek da pokaže svoj maksimalan domet. Vredi sačekati…