Broj:

Najuzbudljivija beogradska vinska nedelja

Prvo izdanje Belgrade Wine Week-a donelo je u Beograd festivalsku atmosferu ispunjenu višednevnim uživanjem u vinu u okviru brojnih atraktivnih događaja, kao što su vinske zabave, radionice, neformalna ocenjivanja vina, tematski saloni vina, umetničke izložbe… a deo festivala bile su i raznovrsne promocije vina, kao i popusti u vinotekama i restoranima.

Iz bogatog i raznovrsnog programa festivala redakcija magazina Wine Style izdvojila je:

PRVENSTVO SRBIJE U TAMJANICI

Izbor za najšarmantniju tamjaniku Srbije. Vinsko takmičenje koje je bilo usmereno na sortu koja se svojom decenijskom popularnošću na ovim prostorima odomaćila i postala „naša“. U ocenjivanju su učestvovali dugogodišnji vinski profesionalci i ljubitelji vina, a po prvi put na nekom domaćem takmičenju u ocenjivanju su učestvovali i sami vinari. Na kraju ocenjivanja, proglašeni su osvajači prva tri mesta u konkurenciji od 16 uzoraka.

 

Bronzana medalja: Izazov, Podrum Pevac

Srebrna medalja: Sofia, Podrum braća Rajković

Zlatna medalja: Tamjanika, Lastar

 

ŠPANSKA VINA U SRCU GRADA

Velika višednevna promocija španskih vina održana je u beogradskim vinotekama, barovima, restoranima, kao i u hipermarketu Mercator. Stručni vinski masterclass posvećen vinima Španije, kao i izložba fotografija inspirisana španskim vinima u Institutu Servantes označili su početak promocije španskih vina u okviru Belgrade Wine Weeka.

 

 

 

 

WINE MY BITE PARTY

Sladokusci i ljubitelji dobrog vina imali su priliku da u okviru Belgrade Wine Weeka u bašti Mandarina Cake Shopa uživaju u zajedničkom nastupu dve kuće, koje se iz godine u godinu trude da spajaju nespojivo i ruše granice osvajajući nove neobične fuzije ukusa i aroma. Tako su posetioci, u jedinstvenoj atmosferi jednog od najstarijih delova Beograda, na Topličinom vencu, bili u prilici da ukrste tri vina vinarije Bikicki i slane i slatke zalogaje Mandarina Cake Shopa.

 

SVETSKO PRVENSTVO U PROKUPCU

Možda će četvrtak, 26. septembar 2019. jednog dana biti važan istorijski datum za autohtonu srpsku sortu prokupac, a reč je o danu kada se odigralo prvo ocenjivanje i izbor za najbolje domaće vino ove sorte, u organizaciji Belgrade Wine Weeka. Želja organizatora bila je da kroz zabavu, ali ipak i sistematično i objektivno ocenjivanje dođe do najboljeg srpskog vina prokupca. Nakon degustacije sedamnaest uzoraka prokupca, usledilo je svečano proglašenje pobednika.

Bronzana medalja: Prokupac, Kostić

Srebrna medalja: Prokupac, Virtus

Zlatna medalja: Breg prokupac, Doja

 

MORE NAS JE NAPUSTILO ALI…

More nas je napustilo ali je malvazija pronašla svoj put do kopna je pun naziv izložbe i degustacije održane u Ustanovi kulture Stari grad (ex Parobrod) kojom se Verkat vinarija predstavila na ovogodišnjem Belgrade Wine Weeku, ponudivši posetiocima neočekivano umetničko vinsko iskustvo u kojem su mogli pronaći interesantnu mešavinu istorije i fikcije o neobičnim putevima vina.

 

VINSKI ŠAPAT U SRCU GRADA

Vinarija Atelje vina Šapat okupila je ljubitelje vina u cafe baru Lounge 27 u hotelu Townhouse 27 na Topličinom vencu, a koji su tokom ove manifestacije mogli da uživaju u vinima Ateljea, toploj jeseni i urbanoj atmosferi nove pešačke zone, začinjenoj ritmovima bossa nove, kao i duhom vinograda sa Fruške gore.

 

 

 

 

BELGRADE WINE FEST

Veliko finale Belgrade Wine Weeka, na kojem se u Beogradskom marketu predstavilo četrdesetak uglednih domaćih vinarija, svaka sa svojim vodećim vinom.

 

 

Belgrade Wine Week sporedni program:

Izložba slika Marka Tomića / Degustacija vina i umetnička izložba − Vinoteka bar i shop Neimar

La pasion de espana / Degustacija španskih vina − Vintage wine club

Promocija knjige Antologija srpskih vinarija / Promocija nove publikacije magazina Wine StyleBeogradski market

Wine party / Ekskluzivna degustacija izabranih vina regiona − rezidencija ambasade Kanade

Delikatesna francuska veza / Specijalna ponuda i popusti za vina Provanse i Bordoa – wine bar&shop O Bistro Delice

Wine Sessions – Prosecco na 5 načina / Oproštaj od leta i degustacija penušavaca – Wine House 11

Wine Sessions – Marina Cvetić-Masciarelli / Wine & dine uz četiri vina vinarije Masciarelli, ujedno i linije Marina Cvetić − Srpska kuća vina lokal 2

The Italian Job / Degustacija vina Italije − Vintage Wine Club

Jokić Party: severna Dalmacija na severu Dorćola / Degustacija vina vinarije Jokić – wine bar&shop Grape

Château Palmer & Wine Art Wine Dinner / Wine Art u saradnji sa vinarijom Château Palmer organizovao je vinsku večeru u hotelu SQ9

Velika vinska akcija u Vino baru / Nedelja posebne ponude srpskih i hrvatskih vina − Vino bar i shop

Hrastovina tasting night / Veče vina regije Ribera del Duero u wine baru Hrastovina

BWW & Wine Corner / Specijalna ponuda i popusti za vina iz standardne ponude – vinoteka Wine Corner

Korida u srcu grada / Degustacija vina vinarije Cepa 21 − vinoteka Wine Dog