Prema predanju, Mauricijus je nastao i pre samog Raja, tako da je Bogu poslužio kao model za Raj. Kako god, šetnja kroz gastronomiju ovog ostrva u Indijskom okeanu na samom jugu Afrike zaista odiše rajskim prizvukom

 

Mauricijus, ostrvo vulkanskog porekla, zbog izrazito planinskog reljefa uglavnom je naseljen u priobalnom pojasu, a zahvaljujući razvijenom turizmu i obilju šećerne trske, jedna je od najbogatijih afričkih zemalja. Širokog osmeha, duha punog vedrine, uvek raspoložen za pesmu − to je čovek sa Mauricijusa, Alan Payen, šef, profesionalac i veliki čovek, koji nas je proveo kroz čarobnu kuhinju ovog čudesnog ostrva.

Holanđani, Francuzi, Englezi, Indijci i Kinezi, svi oni ostavili su veliki uticaj na gastronomsku baštinu Mauricijusa, koja je u velikoj meri obojena i fantastičnom raznolikošću namirnica, blagorodnom klimom i vedrim duhom lokalnog stanovništva. Obilje ribe, rakova, školjki… dar je Indijskog okeana, a plodovi mora se u gastronomiji Mauricijusa uglavnom kombinuju sa povrćem, nezaobilaznim karijem, šafranom, pirinčem i nudlama. Meso je takođe vrlo zastupljeno, a zbog velikog procenta stanovništva muslimanske veroispovesti, dominiraju piletina i junetina. E sad, zamislite jednu veliku pijacu voća i povrća usred Indijskog okeana, pijacu sa najšarenijom paletom ukusa i boja; kokos, šećerna trska, razno voće i povrće koje nećete imati prilike da vidite nigde u tim razmerama i različitostima, sve to čini gastronomiju Mauricijusa zaista posebnom.

Hranu prženu u dubokoj masnoći, kao što je riba, rakovi i piletina, Mauricijus duguje kineskom uticaju; razni prelivi od povrća sa karijem i šafranom uticaj su indijske gastronomije, pa je i pikantna i ljuta hrana veoma zastupljena. Jela od testa u vidu malih palačinki, punjena pilećim mesom i rakovima, sa raznim prelivima, mogu se naći na svakom koraku kod uličnih prodavaca hrane. Kombinacije salata sa mesom, ribom, hobotnicom i rakovima takođe su veoma zastupljene, a kobasice kuvane u kreolskom sosu su čuveni specijalitet ostrva. Uz lokalnu hranu bi obavezno trebalo probati i rum, koji je izuzetno aromatičan i podseća na konjak. Mauricijus je i prava oaza za ljubitelje koktela, a koji se ovde uglavnom spremaju na bazi ruma i raznih voćnih sirupa i sokova. Lokalno pivo Feniks takođe je odličnog ukusa, a za ljubitelje bezalkoholnih pića tu su čaj, indijski jogurt Lasi i bademovo mleko.

Kada neko peva kao Frenk Sinatra, a pritom ima veliko gastronomsko iskustvo, koje nesebično deli sa mladim gastronomima, onda je jasno da je reč o posebnom čoveku. Upravo takav je Alen Payen, pravi protagonista ovog rajskog ostrva, na kojem žive ljudi različitih rasa,veroispovesti i kulturnog nasleđa. Takav ambijent je prava destinacija za svakog gurmanskog sladokusca, jer na Mauricijusu imate osećaj da stalno traje takmičenje između ljudi i prirode u tome ko će biti bolji domaćin. Kroz tri lokalna specijaliteta predstavljamo vam kuhinju ovog ostrva, a vi ne zaboravite da, sa malo namirnica i uz neku prijatnu muziku, možete uvek da otputujete na Mauricijus.

 

Samoses sa kreolskim sosom

Namirnice za 4 osobe:

Za testo:

-brašno 200 g

-jaje 2 komada

-so

-prašak za pecivo

-maslinovo ulje 1 kašika

 

Za punjenje:

-meso račića 200 g

-pileći file 200 g

-kari pasta 30 g

-crni luk 100 g

-beli luk 10 g

-so, biber

-maslinovo ulje 0,3 dl

 

Za Kreolski sos

-crvena paprika 100 g

-zelena paprika 100 g

-crveni luk 100 g

-beli luk 30 g

-fond (supa od povrća) 2 dl

-ljuta papričica 1 komad

-majčina dušica 1 grančica

-so, biber

Način pripreme:

Od brašna, jaja i ulja umesimo testo, ostavimo ga da odmori 2−3 sata. Zatim ga razvlačimo u široke trake, punimo ga dinstanim raguom od račića i piletine sa lukom i kari pastom. Punimo u testo i zamotamo u trougliće koje pržimo u dubokoj masnoći. Ocedimo na ubrusu, pa serviramo na tanjir uz kreolski sos.

Kreolski sos:

Na maslinovom ulju pržimo crveni luk, crvenu i zelenu papriku sečenu na kockice. Dodamo seckanu ljutu papričicu i beli luk. Kada je sve lepo izdinstano, dolijemo supu i dodamo majčinu dušicu. Lagano ukuvavamo i na kraju izblendamo sa štapnim mikserom.

 

Gambori sa pirinčem i povrćem u kariju

Namirnice za jednu sobu:

-gambori 300 g

-pirinač basmati dugo zrno 50 g

-kari pasta 10 g

-šargarepa 20 g

-celer 20 g

-paprika crvena 20 g

-paprika zelena 20 g

-ešalot 10 g

-tikvice 20 g

-praziluk 10 g

-beli luk 5 g

-supa od povrća

-so, biber

-peršun

-kari prah

-maslinovo ulje 0,5 dl

Način pripreme:

Rakovima očistimo rep, ali glave ostavimo tako da ostanu kompaktni, pa ih mariniramo u kariju. Na vrelom ulju sotiramo žilijen sečeno povrće. Kada povrće porumeni, dodamo kari pastu, peršun, pa zalijemo supom i ukrčkamo. Marinirane gambore grilujemo, poslužimo sa pirinčem i prelijemo ih raguom od povrća i kari paste.

 

Pečene banane sa kokosom

Namirnice za dve osobe:

-banana 3 komada

-kokos 4 supene kašike

-sirup od maline 2 supene kašike

-sirup od nane 2 supene kašike

-šećer 40 g

Način pripreme:

Banane isečemo po dužini i poređamo ih u pleh na papir za pečenje. Pospemo ih šećerom i pečemo desetak minuta na 220 stepeni C. Serviramo ih na tanjir i poslužimo sa kokosom koji smo prethodno izmešali sa sirupom od maline i sirupom od nane.