Najraznovrsnija biološka slika jedne zemlje na svetu. Možete li samo zamisliti kakva ponuda hrane je na ovoj čarobnoj paleti! Smeštena na severu Južne Amerike, sa Andima na zapadu, nizijama u centralnom delu, močvarama oko reke Orinoko i basena Amazona na jugu, okupana karipskim morem i Atlanskim okeanom, Venecuela je riznica raznovrsnosti prirode. Bolivarska Republika Venecuela, što joj je sada pun naziv, zemlja je sa najvećim rezervama nafte i veoma progresivnim razvojem urbanog društva, sa akcentom naseljavanja u gradskim sredinama, pa tako uz obilje prirodnih bogatstava predstavlja veliki izazov za svakog avanturistu sklonog iskonskom hedonizmu
I sam Amerigo Vespuči, čuveni italijanski moreplovac, nekada je davno bio fasciniran sojenicama lokalnih domorodaca odmah po iskrcavanju u Venecuelu; ta slika ga je podsetila na Veneciju, pa otuda naziv Venecuela, uz dodatak preuzet iz španskog jezika. Na osnovu ove istorijske činjenice može da se nasluti da su Italijani i Španci ostavili najviše uticaja na venecuelansku gastronomiju, a čak možemo da kažemo da je to miks italijanske i španske kuhinje uz upotrebu namirnica iz Latinske Amerike.
U Vencueli je vrlo popularna i lokalna ulična hrana, pa tako za pristojan novac možete da probate više kombinacija ukusa sveže i zdrave hrane, u obliku arepasa – malih sendviča od kukuruznih lepinjica sa raznim nadevima, u kojima preovladavaju dinstana svinjetina i junetina u raznim kombinacijama, sa avokadom, sirom, povrćem… Osim arepasa,veoma su zastupljeni i takenjosi, bez kojih ne može da prođe nijedna zabava, pa empanadasi u kombinaciji sa mesom, sirom ili ribom. Božićno jelo aljaka pravi se od kukuruznog testa koje se puni raznim nadevima i kuva umotano u listu banane, a pabeljon, koji se sastoji od kombinacije crnog pasulja, pirinča, komadića mesa u raznim varijacijama i pohovane banane, smatra se nacionalnim jelom.
Kao što već može i da se nasluti na osnovu široke lepeze lokalnih specijaliteta, Venecuela je kao veliki supermarket raznog voća, povrća i samoniklog bilja. Kako se sami regioni razlikuju, tako i gastronomija svakog od njih ima neku svoju posebnost. Glavni grad Karakas ima privilegiju da raspolaže celokupnom gastronomskom ponudom Venecuele, što u uličnoj prodaji, što u restoranima i hotelima.
Venecuelanska gastronomija zaista obiluje izuzetnom raznolikošću. Juneće i svinjsko meso je veoma zastupljeno, ali i sve ostalo od tovne stoke i peradi koristi se u svakodnevnoj ishrani, dok su razni sirevi i mlečni proizvodi karakteristični za planinski deo Anda. Kada vam obale zapljuskuju Karipsko more i okean, onda je bespredmetno govoriti o tome šta sve iz mora može da se nađe na trpezi. Reke Orinoko i Amazon su izvor rečne ribe,rakova i školjki, a često u ishrani mogu da se nađu i neke životinje koje koristi domorodačko stanovništvo, ali ipak nećemo o tome ovaj put.
Vinogradarstvo je veoma popularno, a zbog tropske klime u Venecueli postoje dve berbe godišnje. Tako na bocama često možete da vidite oznaku ½ 2015. Pti verdo, širaz i tempraniljo su vrlo rasprostranjene sorte vina, a baza doseljenika iz Italije i Španije ostavila je dubok trag u vinogradarstvu; tako možemo da nađemo i visokokvalitetne penušavce. Osim vina, dosta su zastupljeni rum, viski i pivo, ali kafa je ipak napitak broj jedan u Venecueli. I fantastična je!
Kako kažemo kod nas: „Šećer dolazi na kraju“; tako ćemo na ovom interesantnom gastronomskom putovanju, nakon arepasa i pabeljona, predstaviti tizan – jednu osvežavajuću poslasticu koja može da se posluži i kao napitak sa voćem, ali i kao poslastica u kombinaciji sa sladoledom.
Osveženi tizanom, možemo da se vratimo kući sa mnogo uspomena na šarenilo divnih predela i ogromna prirodna bogatstva Venecuele. Gastronomija nam je opet dala mogućnost da kroz spremanje hrane dodirnemo lepotu Južne Amerike, u kojoj nas u mislima prskaju talasi Karipskog mora dok u pesku igramo uz neke divne ritmove latino muzike. Poigrajte se i uživajte, nije Venecuela daleko.
Arepas
Namirnice za jednu osobu, tri vrste arepasa:
tri manje tortilje ili kukuruzne zemničke
- Arepas avokado
-avokado ½
-ljubičasti luk 30 g
-mladi kravlji sir 30 g
-med 20 g
-limeta1/4
- Arepas junetina
-marinirani ramstek 100 g
-krompir 100 g
-kačkavalj 20 g
-zelena salata 2 lista
-beli luk 2 g
3. Arepas povrće
-pečeno povrće po izboru 50 g
-svinjska kobasica 50 g
-zelena salata 2 lista
-mladi kravlji sir 30 g
Način pripreme:
Priprema ovog jela je jednostavna, jer se bazira na spoju namirnica u lepinjicama od kukuruznog i belog brašna, vode i kvasca. Nadevi i izbor namirnica su stvar mašte.
Pabeljon
Namirnice za jednu osobu
-juneći ramstek 200 g
-povrće po izboru 100 g
-pirinač 50 g
-crveni pasulj 70 g
-banana 1 komad
-so
-biber
-maslinovo ulje 50 ml
-maslac 100 g
-supa od povrća
Način pripreme:
Juneći odležani ramstek pržimo na maslacu uz povremeno okretanje i podlivanje supom. Na maslacu propržimo mladi luk, dodamo pasulj, malo belog luka i upržimo. Na tanjir serviramo kuvani pirinač, seckano ili kidano meso preko kojeg stavimo ili umešamo pečeno povrće. Serviramo pasulj i banane koje smo prethodno pohovali na pariski način, u brašnu i jajima.
Tizana od sušenog voća sa sladoledom
Namirnice za jednu osobu
-suva kajsija 30 g
-suva šljiva 30 g
-suvo grožđe 30 g
-suva brusnica 30 g
-sok od grejpa 50 ml
-sok od pomorandže 50 ml
-grenadin 50 ml
-rum 20 ml
-sladoled (vanila ili voćni) 1 kugla
-koštunjavo voće po želji
-belo vino 10 ml
Način pripreme:
Seckano voće potopimo u belo vino i rum i kuvamo na laganoj vatri dok voće ne nabubri i ne postane mekano. Prohladimo ga i prelijemo sokovima i grenadinom.
Leave A Comment