Najraznovrsnija biološka slika jedne zemlje na svetu. Možete li samo zamisliti kakva ponuda hrane je na ovoj čarobnoj paleti! Smeštena na severu Južne Amerike, sa Andima na zapadu, nizijama u centralnom delu, močvarama oko reke Orinoko i basena Amazona na jugu, okupana karipskim morem i Atlanskim okeanom, Venecuela je riznica raznovrsnosti prirode. Bolivarska Republika Venecuela, što joj je sada pun naziv, zemlja je sa najvećim rezervama nafte i veoma progresivnim razvojem urbanog društva, sa akcentom naseljavanja u gradskim sredinama, pa tako uz obilje prirodnih bogatstava predstavlja veliki izazov za svakog avanturistu sklonog iskonskom hedonizmu

I sam Amerigo Vespuči, čuveni italijanski moreplovac, nekada je davno bio fasciniran sojenicama lokalnih domorodaca odmah po iskrcavanju u Venecuelu;  ta slika ga je podsetila na Veneciju, pa otuda  naziv Venecuela, uz dodatak preuzet iz španskog jezika. Na osnovu ove istorijske činjenice može da se nasluti da su Italijani i Španci ostavili najviše uticaja na venecuelansku gastronomiju, a čak možemo da kažemo da je to miks italijanske i španske kuhinje uz upotrebu namirnica iz Latinske Amerike.

U Vencueli je vrlo popularna i lokalna ulična hrana, pa tako za pristojan novac možete da probate više kombinacija ukusa sveže i zdrave hrane, u obliku arepasa – malih sendviča od kukuruznih lepinjica sa raznim nadevima, u kojima preovladavaju dinstana svinjetina i junetina u raznim kombinacijama, sa avokadom, sirom, povrćem… Osim arepasa,veoma su zastupljeni i takenjosi, bez kojih ne može da prođe nijedna zabava, pa empanadasi  u kombinaciji sa mesom, sirom ili ribom. Božićno jelo aljaka pravi se od kukuruznog testa koje se puni raznim nadevima i kuva umotano u listu banane, a pabeljon, koji se sastoji od kombinacije crnog pasulja, pirinča, komadića mesa u raznim varijacijama i pohovane banane, smatra se nacionalnim jelom.

Kao što već može i da se nasluti na osnovu široke lepeze lokalnih specijaliteta, Venecuela je kao veliki supermarket raznog voća, povrća i samoniklog bilja. Kako se sami regioni razlikuju, tako i gastronomija svakog od njih ima neku svoju posebnost. Glavni grad Karakas ima privilegiju da raspolaže celokupnom gastronomskom ponudom Venecuele, što u uličnoj prodaji, što u restoranima i hotelima.

Venecuelanska gastronomija zaista obiluje izuzetnom raznolikošću. Juneće i svinjsko meso je veoma zastupljeno, ali i sve ostalo od tovne stoke i peradi koristi se u svakodnevnoj ishrani, dok su razni sirevi i mlečni proizvodi karakteristični za planinski deo Anda. Kada vam obale zapljuskuju Karipsko more i okean, onda je bespredmetno govoriti o tome šta sve iz mora može da se nađe na trpezi. Reke Orinoko i Amazon su izvor rečne ribe,rakova i školjki, a često u ishrani mogu da se nađu i neke životinje koje koristi domorodačko stanovništvo, ali ipak nećemo o tome ovaj put.

Vinogradarstvo je veoma popularno, a zbog tropske klime u Venecueli postoje dve berbe godišnje. Tako na bocama često možete da vidite oznaku ½ 2015. Pti verdo, širaz i tempraniljo su vrlo rasprostranjene  sorte vina, a baza doseljenika iz Italije i Španije ostavila je dubok trag u vinogradarstvu; tako možemo da nađemo i visokokvalitetne penušavce. Osim vina, dosta su zastupljeni rum, viski i pivo, ali kafa je ipak napitak broj jedan u Venecueli. I fantastična je!

Kako kažemo kod nas: „Šećer dolazi na kraju“; tako ćemo na ovom interesantnom gastronomskom putovanju, nakon arepasa i pabeljona, predstaviti tizan – jednu osvežavajuću poslasticu koja može da se posluži i kao napitak sa voćem, ali i kao poslastica u kombinaciji sa sladoledom.

Osveženi tizanom, možemo da se vratimo kući sa mnogo uspomena na šarenilo divnih predela i ogromna prirodna bogatstva Venecuele. Gastronomija nam je opet dala mogućnost da kroz spremanje hrane dodirnemo lepotu Južne Amerike, u kojoj nas u mislima prskaju talasi Karipskog mora dok u pesku igramo uz neke divne ritmove latino muzike. Poigrajte se i uživajte, nije Venecuela daleko.

 

Arepas

Namirnice za jednu osobu, tri vrste arepasa:

tri manje tortilje ili kukuruzne zemničke

  1. Arepas avokado

-avokado ½

-ljubičasti luk 30 g

-mladi kravlji sir 30 g

-med 20 g

-limeta1/4

  1. Arepas junetina

-marinirani ramstek 100 g

-krompir 100 g

-kačkavalj 20 g

-zelena salata 2 lista

-beli luk 2 g

3. Arepas povrće

-pečeno povrće po izboru 50 g

-svinjska kobasica 50 g

-zelena salata 2 lista

-mladi kravlji sir 30 g

Način pripreme:

Priprema ovog jela je jednostavna, jer se bazira na spoju namirnica u lepinjicama od kukuruznog i belog brašna, vode i kvasca. Nadevi i izbor namirnica su stvar mašte.

Pabeljon

Namirnice za jednu osobu

-juneći ramstek 200 g

-povrće po izboru 100 g

-pirinač 50 g

-crveni pasulj 70 g

-banana 1 komad

-so

-biber

-maslinovo ulje 50 ml

-maslac 100 g

-supa od povrća

Način pripreme:

Juneći odležani ramstek pržimo na maslacu uz povremeno okretanje i podlivanje supom. Na maslacu propržimo mladi luk, dodamo pasulj, malo belog luka i upržimo. Na tanjir serviramo kuvani pirinač, seckano ili kidano meso preko kojeg stavimo ili umešamo pečeno povrće. Serviramo pasulj i banane koje smo prethodno pohovali na pariski način, u brašnu i jajima.

Tizana od sušenog voća sa sladoledom

Namirnice za jednu osobu

-suva kajsija 30 g

-suva šljiva 30 g

-suvo grožđe 30 g

-suva brusnica 30 g

-sok od grejpa 50 ml

-sok od pomorandže 50 ml

-grenadin 50 ml

-rum 20 ml

-sladoled (vanila ili voćni) 1 kugla

-koštunjavo voće po želji

-belo vino 10 ml

Način pripreme:

Seckano voće potopimo u belo vino i rum i kuvamo na laganoj vatri dok voće ne nabubri i ne postane mekano. Prohladimo ga i prelijemo sokovima i grenadinom.