„Stil naših vina diktira godina, i dobro je da je tako.“

Duško Jokić

Zadarska županija ima više ozbiljnih proizvođača vina, a od svih nijh, iako se bavi proizvodnjom organskih vina, vinarija Jokić na tržište plasira najveće količine. Vinarija je smeštena u mestu Lišane Tinjske u severnoj Dalmaciji, u zaleđu, na pet kilometara vazdušnom linijom od mora. U ovom kraju vinogradarska priča oduvek je bila veoma ozbiljna, ali je vinska nekako kaskala za njom. Sve do skoro, a za to se pobrinuo Duško Jokić, vlasnik vinarije Jokić.

On je dobro znao vrednost ovog dalmatinskog podneblja, pa je pre nekoliko godina odlučio da obnovi vinograde iz 1906. godine. „Moja prva želja bila je da obnovim dedovinu, da uložim u rodni kraj. Imali smo jednu dobru porodičnu vinogradarsku tradiciju, a kada smo se vratili u ovo mesto prvo smo širili vinograde. Onda sam poželeo da započnem i proizvodnju vina, i polako smo stigli tu gde smo danas“, kaže Duško Jokić.

U vinariji Jokić insistiraju na organskoj proizvodnji vina iz jednostavnog razloga – može im se, zahvaljujući mikroklimi pozicije na kojoj su vinogradi. Mnogo sunčanih dana i jako malo kišnih, uz Velebit koji je „čuva“ od Like i kontinentalne klime, te Ravne Kotare koji je dele od mora, a koje se oseća kad dune maestral – blagodeti su ovog položaja. Uz specifično zemljište, obezbeđeni su svi uslovi za potpuno prirodno sazrevanje visokokvalitetnog grožđa. Vinogradi se ne tretiraju nikakvim hemijskim supstancama, a takođe se i u proizvodnji vina ne koriste veštački preparati. Sva vina imaju sertifikat o organskom poreklu.

Što se tiče stila vina Jokić, ona su aromatična, čista i sveža, a pritom i vrlo kompleksna, bilo da je u pitanju Pošip, Žuti muškat, Chardonnay, Maraština, Rosy ili Cuvee, koji je kupaža kaberne sovinjona, merloa i širaza. Ipak, Dušku je od stila vina važnije da su ona čista. „Mi ne možemo previše da utičemo na stil vina, niti želimo. Sve zavisi od grožđa. Meni je najvažnije da su moja vina čista. Ona se razlikuju od godine do godine, ali su uvek takva kakva treba da budu. U njima se osećaju arome godine, podneblja, sorte i ništa više. Lišane Tinjske je jedinstveno mesto za vino i zato i insistiramo na organskoj proizvodnji.“

Iako je vinarija vrlo mlada, Duško smatra da je glavni cilj već ostvario. „Drago mi je da sam sačuvao dedovinu i da moja porodica ide ka istom cilju. Vinarija je bila i ostaće porodična stvar koja nas je još jače povezala, a to mi je važnije od svega. Čak i od vina.“

Jokić Cuvee 2012

Na mirisu umerenog intenziteta, sa veoma izraženim tonovima zrelog, pa i prezrelog crvenog voća. Na ukusu je voćnog karaktera, puno, sa taninima koji će s vremenom omekšati i zaokružiti strukturu ovog vina. U naknadnom ukusu izraženi su voćnost i svežina. Zbog interesantne strukture i živih tanina zahvalno je za uparivanje sa jelima na bazi sočnijih crvenih mesa.