Matalj vinarija

Najimpozantnije vinsko zdanje istočne Srbije završeno je 1. jula 2020. godine i svojevrstan je ukras u idiličnom pejzažu iznad Negotina, neposredno u blizini manastira Bukovo iz 14.veka, sa jedinstvenim pogledom na Negotin, ali i Dunav, Rumuniju i Bugarsku. Reč je o novom proizvodno-degustaciono-restoranskom kompleksu vinarije Matalj, koja je svojim vinom Kremen kamen prilično razmazila ovdašnju vinsku publiku, ali i kritiku. Ostaje nam samo da nagađamo kakve će vinske varnice izbacivati Mataljev kremen iz svoje nove vinske radionice za velika dela.

Matalj vinarija u brojkama i slovima:

Površina vinarije: 1.500 m2

Degustaciona sala kapaciteta do 100 gostiju.

Mogućnost degustacije svih vina uz gastronomsku pratnju specijaiteta lokalne kuhinje. U ponudi restorana vinarije je pet set menija sa konceptom slaganja hrane i vina, gde je svako jelo pažljivo upareno sa odgovarajućom hranom.

Zakazivanje je obavezno za veće grupe.

U sklopu restorana postoji i mogućnost kupovine vina.

Od sredine sledeće godine, gostima će na raspolaganju biti i smeštaj u dva apartmana koji se nalaze u sklopu vinarije.

Sam proizvodni deo vinarije je moderno opremljen, sa kapacitetom za proizvodnju od oko 200.000 litara vina. Barik podrum je kapaciteta 85.000 litara, a s obzirom na to da vinarija Matalj akcenat stavlja na proizvodnju visokokvalitetnih crvenih vina, kojima je potrebno odležavanje u boci, u sklopu vinarije nalazi se i veliki prostor za odležavanje vina nakon flaširanja.

Gostima vinarije na raspolaganju je i tura obilaska proizvodnog dela sa vodičem, tokom koje mogu da se upoznaju sa osnovnim principima proizvodnje vina u vinariji Matalj.

 

Matalj vinarija pripremila je još jedno iznenađenje za početak sledeće godine i to novo vino. Reč je o crvenom vinu, tradicionalnoj negotinskoj kupaži: prokupac, začinak i četereška (kadarka). Legenda kaže da je to bilo omiljeno Hajduk Veljkovo vino i da su ga Francuzi tokom 19. veka kupovali u velikim količinama. Ova kupaža u izvedbi Matalj vinarije koja će se uskoro pojaviti je iz berbe 2018, a vino je odležavalo 18 meseci u korišćenim srpskim barik burićima.