Anatomija srpskih vinarija
Vinarija Braća Rajković jedan je od najagilnijih čuvara vinskog nasleđa Župe, strpljivo se decenijama baveći lokalnim sortama prokupac i tamjanika i to na tradicionalan način. U nekim vinima braća Rajković dokazuju da prokupac može da bude odličan partner nekim čuvenim internacionalnim sortama, a njihov poslednji projekat je jedna zrela, kompleksna tamjanika, istog naziva kao i njihovo najpoznatije i najbolje crveno vino 33.
U ovom broju predstavljamo najbolja vina ove kuće.
Sofia tamjanika
Berba: 2018.
Procenat alkohola: 14%
Sorta: tamjanika
Jedna vrlo zrela tamjanika, svetle limunžute boje. U intenzivnom mirisu dominiraju cvetne arome, naročito irisa i zove, na koje se lepo nadovezuju zreli voćni tonovi – grožđe, dunja, žuta jabuka i dinja, uz diskretan dodir nota tropskog voća. Punijeg tela, uljaste teksture i elegantno, umirenih kiselina, intenzivnog i postojanog ukusa u kojem se prepliću zreli voćni karakteri žutog voća i citrusa. Elegancija, zrelost i visok intenzitet ukusa ovog vina oslikavaju se i u završnici.
Temperatura serviranja: 8−10 stepeni C.
Sofia rose
Berba: 2018.
Procenat alkohola: 14%
Sorta: pinot noir
Svetloružičaste boje, delikatnih aroma crvenog grejpa, nara, trešnje i višnje. Srednjepunog tela, lepo integrisanih, prijatnih kiselina, sa izraženim notama zrelih jagoda, malina i brusnica na ukusu, uz diskretan ton crnog bibera. Eleganto i pitko vino, koje može da bude dobar izbor i kao aperitiv i uz širu paletu jela.
Teperatura serviranja: 8 − 10 stepeni C.
33 belo
Berba: 2018.
Procenat alkohola: 14,2%
Sorta: tamjanika
Intenzivne limunžute boje i vrlo kompleksnog mirisa, u kojem se nižu note irisa, belog poljskog cveća, đumbira, belog bibera, grožđa, kore limuna, kajsije i žute jabuke. Srednjepunog tela, vrlo sveže, sa dobro integrisanim kiselinama. Intenzivno na ukusu, sa izraženim zrelim tonovima citrusa, žute jabuke, kruške viljamovke i dinje, uz nežan dodir nota vanile, karamele i cimeta. U dugoj i postojanoj završnici takođe se ogleda kompleksnost ovog vina, koje pokazuje da je tamjanika i te kako sposobna da da i ona „malo ozbiljnija“, kompleksnija vina.
Temperatura serviranja: 10 – 12 stepeni C.
Prince rskavac
Berba: 2016.
Procenat alkohola: 14%
Sorta: prokupac
U ovoj tradicionalnoj izvedbi prokupca, srednje intenzivne garnet boje, mirisom dominira intenzivan voćni karakter zrele maline, višnje, trešnje i brusnice, prošaran začinskim i tonovima ljubičice, kože i dima. Izuzetno mekano i pitko, koncentrovanog ukusa u kojem su naglašene slične note kao i na mirisu, uz nešto izraženije note jagode i karamele. Dobro integrisanih, smirenih kiselina koje su u odličnom balansu sa vrlo mekanim taninima, kojih, neuobičajeno za prokupac, ima u priličnoj meri. Postojane i intenzivne završnice.
Temperatura serviranja: 14 – 16 stepeni C.
Sofija cuvee
Berba: 2015.
Procenat alkohola: 14,5%
Sorte: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc
Braća Rajković napravila su iskorak od tradicionalnog, kupažom u bordoškom stilu. Merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran u ovom vinu pokazuju odličnu kompatibilnost, koja rezultira priličnom kompleksnošću. Srednje intenzivne tamnorubin boje, kompleksnog mirisa u kojem se na zrele voćne mirise − crne ribizle, borovnice, suve šljive i crne trešnje fino nadograđuju herbalni i tonovi crnog bibera, duvana, kafe i dima. Vrlo mekano na nepcima, srednjepunog tela, dobro integrisanih kiselina i zrelih, somotastih tanina. U ukusu dominiraju note crvenog voća – višnje, brusnice i šljive, iza kojih se pojavljuju tonovi kupine i bibera. Izražen voćno-začinski karakter razleže se i kroz prilično intenzivnu završnicu.
Poželjno je dekantiranje pre serviranja.
Temperatura serviranja: 14 – 16 stepeni C.
33
Berba: 2016.
Procenat alkohola: 15%
Sorte: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, prokupac, začinak
U ovoj zanimljivoj kupaži, koja se proizvodi samo u izuzetnim godinama, braća Rajković vešto sklapaju mozaik od lokalnih sorti prokupca i začinka i bordoških sorti merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon. Intenzivne garnet boje, izuzetno zrelo i kompleksno na mirisu, sa dubokim slojevima vrlo zrelog voća i herbalnih i začinskih mirisa, ukrašenih notama cimeta, kafe, hrastovine i crne čokolade. Punijeg tela, vrlo živih i osvežavajućih kiselina, koje su u dobrom balansu sa obiljem čvrstih i zrelih tanina. Intenzivno i raskošno na ukusu, duge završnice.
Poželjno je dekantiranje pre serviranja.
Temperatura serviranja: 16 – 18 stepeni C.
Leave A Comment