Organski prizvuk Fruške gore

Vinarija Imperator sa Fruške gore ne odustaje od svog pristupa vinogradarstvu i proizvodnji vina. Njihova ideja o organskim vinima dobila je potvrdu i smisao, pa ohrabreni rezultatima, u ovoj vinariji neguju isti pristup i sa novim sortama koje su u poslednjih nekoliko godina zasadili. O izazovima organske prozvodnje vina govorila je Đurđa Katić.

Godine  2019. u našem vinogradu posadili smo autohtone sorte od kojih zaista očekujemo dosta uzbuđenja. Od novih belih sorti tu su sila i grašac, a od crnih prokupac i vranac. Ovim je vinograd zaokružen na 9 hektara. Od ove dve crne sorte očekivali smo dosta izazova, mada već u prvoj berbi pokazuju odličan rezultat kada je grožđe u pitanju, a kakvo će biti vino ostaje da vidimo.

Bele sorte su se snašle na svom terenu, sila izgleda jako dobro, zasadili smo je na parceli gde je nekada bio stari vinograd koji smo iskrčili i odmorili zemlju pre sadnje. Od sile  očekujem da ima potencijal da iskaže podneblje u svoj svojoj snazi, baš onako kako mi volimo da naša vina oslikaju zemlju i klimu vinograda iz kog dolaze.

Grašac je tu starosedelac, sa manjim ili dužim pauzama u prisustvu prethodnih decenija. Volimo da grožđe dozri do svoje pune zrelosti, pa ćemo tako i grašac strpljivo čekati i pustiti prirodi u vinogradu i podrumu da odradi svoje uz našu minimalnu i samo neophodnu intervenciju.

Prokupac izgleda odlično, dok vranac trenutno pokazuje  veliku osetljivost. Sa prokupcem postoji bojazan oko vremena dozrevanja, da li će biti brži od zahlađenja i sazreti potpuno na vreme. Vranac je dosta osetljiv, mi smo ga pozicionirali na parceli oko koje nema potencijalnih izvora bolesti uz tretmane koje sprovodimo u vinogradu i čekamo da vidimo sta će pokazati u svojoj devičanskoj berbi.

Osim toga, ove godine imali smo prvu Demeter kontrolu i izuzetno smo uzbuđeni zbog toga. Dugo radimo, ali čovek uvek misli da možda nešto može bolje, još konkretnije. Očekujemo izveštaj koji će reći da li berba 2021. može na sebi da nosi Demeter oznaku. Lično očekujem da su grožđe i vino iz starog organski sertifikovanog vinograda (od 2015) 100% za to, a mladi vinograd koji trenutno ima KIII status može od berbe 2022. ili 2023. Kako god bilo, principi koje primenjujemo pokazuju se pre svega u grožđu i vinu, što je nama mnogo važnije od oznake na etiketi. Ovu kontrolu gledamo kao proveru rada nas samih.

I podsetnik da smo dobili oznaku zastićenog geografskog porekla Srem za berbu 2020, koja još sazreva pre izlaska na tržište. U procesu smo izrade elaborata za geografsko poreklo sa oznakom Fruška gora, nakon čega će naša vina imati geografsku odrednicu Fruška gora, što mnogo bliže objašnjava poreklo grožđa i vina od dosadašnje, Srem. No, zakon je tako naložio pa moramo jedno po jedno da završavamo, ali ako smo uspeli da uradimo Srem, uradićemo i Frušku goru, uverena sam.

Pre nekoliko dana procenjen je kvalitet vina Fruške gore od stane internacionalnih sudija vina – urađen je izbor TOP 50 sa Fruške gore i naš Traminac gratianus 2018. je ušao u tih Top 50.