Broj: Piše:

Ako je Credo crveni lansirao vinariju Virtus iz okoline Požarеvaca u prvu srpsku vinsku ligu, onda su se Marselan, Prokupac, Gewurztraminer& co pobrinuli da se taj status čvrsto etablira. Ako bi trebalo da opišemo generalni stil vina ove vinarije, moglo bi se reći da su to vrlo pitka i harmonična vina sa priličnom dozom ozbiljnosti,  prilagođena ukusu širokog kruga publike i sa vrlo dobrim odnosom cena-kvalitet. Pa, hajde da zavirimo u Virtusovu vinsku radionicu.

Sauvignon Blanc

Za one kojima je novozelandski stil sovinjon blana postao pomalo monoton ili je previše aromatičan, a bordoški deluje previše barikirano i pomalo „zeleno“, onda su francuske regije Sancerre i Pouilly Fume u Dolini Loare prava odrednica za stil vina od ove sorte, a upravo tu smestio se i Virtusov Sauvignon Blanc. Intenzivnog, ali ne previše agresivnog mirisa u kojem se arome trave, mirođije, limuna, zelene jabuke, vinogradarske breskve i morske soli suptilno prepliću sa tonovima vanile, tosta i biskvita, poteklih od pametno dozirane upotrebe hrastovih burića. Nešto punijeg tela, vrlo intenzivno vino na ukusu, sa odlično integrisanim, živim kiselinama, koje uz vrlo izraženu mineralnost i citrusni karakter stvaraju prijatnu impresiju svežine na ukusu. Intenzivna nota grejpfruta u završnici stavlja pečat na kompleksnost aroma ovog vina, koje uz plodove mora, kozje sireve, salate i jela od grilovanog povrća, naročito onog zelenog, kao i uz razna druga jela može da bude jedan univerzalan vinski partner, posebno ako je rashlađen i ako je reč o mlađoj berbi.

Pinot Grigio

I Virtus se priključio trendu sve veće popularnosti sorte pinot grigio, a u njihovoj izvedbi stilska odrednica ima mnogo više prizvuka Italije nego Alzasa. Laganog do umerenog punog tela, suptilninog voćnog izraza na mirisu sa notama kruške, jabuke, nektarine, citrusa i naznakama crnog bibera i hrastovine, lepo integrisanih kiselina i vrlo primamljivog finiša sa intenzivnim ukusom zove. Gastronomsko vino, jer može da isprati široku lepezu jela (bela riba, rižoto, paste sa kremastim sosovima), ali vrlo prijatno i ako se konzumira samostalno. U trenucima opuštenog raspoloženja može da bude idealan tihi sagovornik za neke lagane i pozitivne teme. Ako u vinu tražite umerenost u svemu i prijemčivost „na prvu“, onda će ovo sasvim sigurno biti odličan izbor. Predviđeno da se konzumira kao mlado i umereno rashlađeno.

Gewurztraminer

Intenzivnije obojeno od prethodnika, ovo vino bilo bi odlična ulaznica za ulazak u svet raskošnih mirisa sorte gewurztraminer. Intenzivne i jasne arome zrele kruške viljamovke, zove, ličija, dunje, ogrozda, ananasa, irisa, belog bibera… svoju snagu pokazuju i na ukusu. Punijeg tela, sa smirenim kiselinama koje se lepo stapaju u primesu blage impresije slasti (iako je suvo vino) i dovoljno postojanog ukusa da može da vam pruži uživanje i prilično nakon ispijenog gutljaja. Uz neki začinjeni delikates iz palete azijske kuhinje ili guščiju džigericu, voćnu salatu… dobro rashlađeno, mlado, ovo vino može da bude vrlo dobar generator pozitivne energije i dobrog raspoloženja, i to ne samo u letnjim mesecima.

Credo Beli

Sorte: sauvignon blanc, pinot grigio i gewurztraminer

Trava, mirođija, hrastovina, limun, zelena jabuka, bosiljak, nektarina, tost, dim, pečeni lešnik, vanila… samo su neki od mirisa koji ovu kompleksnu kupažu već na mirisu kvalifikuju kao ozbiljno vino. Punijeg tela, vrlo svežih kiselina, odlično izbalansirano, sa primamljivom kombinacijom puterastih i citrusnih ukusa u intenzivnoj završnici, vrlo lako može da ostavi podjednako impresivan utisak i kod amaterskih konzumenata i kod vinskih znalaca. Bela morska, riba, paste sa punijim, kremastim sosovima ili pečena teletina dodaće ovom vinu još poneki plus, pod pretpostavkom da ste uzeli malo stariju berbu i konzumirali ga umereno rashlađeno.

Rose

Sorte: prokupac, cabernet sauvignon, marselan

Sledeći trend provansalskog tipa rosea, svetle losos boje, ovo vino pokazuje koliko je sorta prokupac zgodna za proizvodnju rosea. Sa pregršt voćnosti, ali ne napadne i „bombonaste”, pleni finim notama trešnje, maline, jagode i nara, na koje se nadovezuju diskretni tonovi crnog bibera i mente, dok se na ukusu kao malo prijatno iznenađenje pojavljuje osvežavajuća nota crvenog grejpa. Umerenih kiselina, umereno punog tela, vrlo pitko i nežno, elegantno vino koje bi se savršeno uklopilo u neki letnji ambijent pored reke ili uz morsku obalu na romantičnoj večeri sa plodovima mora, ali neće mu biti strana ni neka laganija „mesna” avantura u nekoj od onih starih dobrih kafana. Naravno, dobro rashlađeno i mlado.

Pinot Noir

Ovo vino moglo bi da bude rešenje za one koji su čuli da pino noar važi za superiornu sortu, ali nikako ne mogu da uvide zbog čega. Lišen vegetalnih i zemljastih tonova karakterističnih za ovu sortu, naročito u hladnijim klimatima, ali sa dovoljno svežine i raskošne voćnosti koji su trejd mark ove sorte. Ako su mirisi jagode, maline, višnje čeri, sušene brusnice i ruzmarina tu da zavedu konzumenta, onda note karamele, hrastovine i vanile grade kompleksnost. Dobro integrisanih, svežih kiselina, nešto punijeg tela i sa nešto više tanina, ali i dalje mekanih, za jedan standardni pino noar, sa pitkom završnicom u kojoj se fino miksuju note soka od maline i crvenog grejpa. Probajte ga uz pačetinu, ili manje ambiciozno uz špagete bolonjeze, vrlo blago rashlađeno, i velika je verovatnoća da ćete postati još jedan fan pino noara.

Prokupac

Podjednako voćan kao i prethodnik, ali mekaniji i nežniji, savršeno pitak i lagan, ovaj prokupac u trenutku pokazuje sve vrline ove sorte. Zrele note trešnje, višnje čeri i ljubičice, na koje se suptilno nadovezuju mirisi džema od maline, vanile i tosta, u finišu ustupaju mesto svežim notama crvene ribizle i višnje. Vrlo mekanih i zrelih tanina, harmonično vino koje bi bilo idealan uvod u jedno ozbiljnije vinsko veče. Mada, ukoliko niste ljubiteljih težih vina, slobodno se zadržite na ovom, a kasnije mu pridružite i nešto od laganijih crvenih mesa.

Marselan

Ako ne znate kakva vina vole vaši gosti, onda ćete sa ovim mogućnost greške svesti na minimum. Dovoljno voćnosti, sa intenzivnim aromama višnje, trešnje, borovnice i crne ribizle, ali i onih ozbiljnijih tonova crnog bibera, mente, karanfilića, duvana, hrastovine i kedrovine, već na mirisu pokazuju da je ovo vino koje pokriva vrlo širok spektar afiniteta. Punijeg tela i vrlo zrelih tanina koji mu daju snagu, dok ga s druge strane sveže kiseline čine veoma pitkim. Jak intenzitet ukusa ovog vina proteže se i kroz završnicu, koju krase note zrele crne trešnje i borovnice. Jača crvena mesa, pa još ako su sa voćnim sosovima, sirevi sa plavom plesni, ili pak ništa od toga, u svakom slučaju, umereno rashlađeno i malo starije, ovo je vino za lagano gustiranje uz duže razgovore; romantične ili one ozbiljnije, opet svejedno.

Credo Crveni

Sorte: prokupac, marselan, cabernet sauvignon i pinot noir

Ne toliko jasan i primamljiv „na prvu“ kao prethodnik, Credo crveni stavlja pečat na priču o Virtusu. Izuzetno kompleksan i raskošan na mirisu, sa mnogo slojeva u kojima se prepliću tonovi kupine, crne trešnje, brusnice, maline, mente, kafe, tosta, karamele, hrastovine, čokolade… a koji ustupaju dominaciju notama zrele višnje i maline na ukusu. Vrlo precizne i snažne strukture, čvrstih i zrelih tanina koji su u odličnom balansu sa jasnim i svežim kiselinama, intenzivne završnice, ovo je vino koje traži malo više pažnje i vremena. Pustite ga prvo da se malo izluftira, u čaši ili ga dekantirajte, vrlo blago rashlađeno, pa kad ga prvo probate nekoliko puta samostalno, onda mu dodajte neki dobar biftek, gulaš, jače sireve… pa ćete videti zašto je Credo crveni tako lako našao put do širokog kruga publike. U kom god raspoloženju i atmosferi da se konzumira, obavezno da bude bar 4-5 godina star.