Broj:

U izuzetno teškim uslovima, u godini pandemije, tržište vina pretrpelo je ozbiljne promene, preciznije rečeno udarce. Ipak, domaći vinari nisu posustali i zahvaljujući njihovoj upornosti imali smo priliku da uživamo u nekim izuzetnim vinima, kao i prethodnih godina.

Lista koja sledi ne predstavlja odabir najboljih, već vina koja su po raznim kriterijumima bila u fokusu vinske javnosti.

UNCENSORED / BIKICKI

Ako je u početku delovao ekstravagantno, onda vinski put Bikickog, organski, sa divljim kvascima, sada ima svoje jasne konture,a to su potvrdile i neke jako važne nagrade na internacionalnim ocenjivanjima u prethodnoj godini. Neobičan i karakteran traminac crveni, kome ne manjka one prepoznatljive aromatičnosti ove sorte.

CUVÉE NO.1 / VINARIJA ZVONKO BOGDAN

Ovo je izgleda večiti mladić – kako vreme odmiče sve je živahniji i voćniji, što uredno primećuju i žiriji na nekim od najvažnijih svetskih ocenjivanja. Kao da je pretplaćen na velike nagrade, ne prestaje da intrigira ni domaću publiku. Izuzetno dobro ukomponovana kupaža sorti merlo, kaberne fran i frankovke.

SÉMILLON / EDEN

U ovoj vinariji vrlo pametno su uočili prostor u segmentu domaćih slatkih vina i to iskoristili na najbolji mogući način. Urađeno tehnikom kasne berbe, tačnije ‘ledene berbe’ (grožđe se bere u januaru na vrlo niskim temperaturama) i to od sorte semillon, tipične za Bordo, ali vrlo atipične za ovdašnje podneblje, jedno prilično kompleksno i vrlo dopadljivo slatko vino sa niskim procentom alkohola, intenzivnog ukusa i sa odličnim balansom slasti i svežine.

ONYX CRVENO / CILIĆ

Rasprostranjeno je mišljenje da je Srbija idealno podneblje za vina od bordoških sorti kaberne sovinjon i merlo, što su Cilići ovim blendom i dokazali, obezbedivši visoko mesto na top-listi srpskih crvenih vina. Odavno se već ne polemiše o kvalitetu ovog vina, već samo o stilskim nijansama između berbi. A nekoliko poslednjih bile su izuzetne.

PINOT GRIGIO / RADOVANOVIĆ

Nešto drugačiji pinot grigio od većine domaćih, malo zreliji, puniji i kompleksniji, uslovno rečeno ozbiljniji. Stilski orginalan za domaće uslove, uz primetno poboljšanje u kvalitetu iz berbe u berbu, čini se kao da je tek sada došao do svog punog potencijala.

PINOT NOIR TRIANGL / LASTAR

Kad je Pinot noir iz osnovne linije probio led, onda nije bilo teško da se malo razigra i uradi jedan kompleksniji pino noar, onakakav kakvih je nedostajalo domaćem tržištu. Čini se da Lastar još uvek nije pokazao najbolje što može sa ovom sortom, ali i za ovo vino publika je palčeve podigla ‘nagore’.

EDICIJA S CHARDONNAY/ KOVAČEVIĆ

U vreme kad je već počela da kruži priča da je ‘Kovačević izgubio primat sa šardoneom i da to više nije to’, u ovoj vinariji rešili su da stave tačku na srpske šardonee i čini se da su prilično uspeli u tome. Često se moglo čuti da ovo vino jasno demonstira da Srbija ima veliki potencijal sa ovom sortom, a reklo bi se, prilično opravdano.

RAPSODIJA / TONKOVIĆ

Delovalo je kao da je publika sada zaista prihvatila kadarku kao sortu sposobnu da iznedri i vrhunska vina, što je veliko priznanje za ovu vinariju koja je pionir u radu sa kadarkom u Srbiji. Autentičnog karaktera, sa obiljem specifičnog voćnog izraza, vino koje je dobilo ulaznicu za premijum krug domaćih vina.

CABERNET SAUVIGNON BREG / DOJA

Breg prokupac pokazao je pre nekoliko godina da nije samo Župa raj za ovu sortu, a sa ovim vinom Doja je jasno stavila do znanja da u Topličkoj kotlini može još mnogo toga. Na primer, vrhunski kaberne sovinjon – masivan, u stilu Novog sveta, koji puca od voćnosti.

1 HEKTAR / VLADIMIR

Jedina garažna vinarija u Srbiji u pravom smislu te reči, koja je ozbiljno prisutna na tržištu sa premijum vinom. Jedan hektar vinograda, tri sorte  (merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran) i petnaest barik burića – čini se, sasvim dovoljno za jednu od najboljih scenografija srpske vinske scene, za vrlo limitiranu seriju vrhunskih vina koja traže vreme da bi pokazala svoj puni potencijal. Ove godine, berba 2016. pokazala je svoje pravo, izuzetno lice.

33 / PODRUM BRAĆA RAJKOVIĆ

Tradicionalisti po opredeljenju, braća Rajković sa svojim omiljenim čedom i dalje pokazuju da nemaju nameru da izađu iz prve srpske lige. Urađena u najboljem bordoškom maniru,  33 crvena nastavlja da pleni zavodljivim miksom aroma crnog i crvenog voća uz elegantan dodir drveta. Kako godine prolaze, tako izgleda i svakoj sledećoj berbi treba sve više vremena da pokaže svoj pun potencijal.

TEMET / ERGO CRVENO

Kada se udruže tri moćne vinske sorte, region Tri Morave i entuzijazam TEMET-ovog tima, očekivano nastaju i velika vinska dela, kao što je ERGO crveno. Vino koje od svoje etikete do poslednje kapi zrači elegancijom i, iako je u pitanju kupaža tri sorte, izuzetnom skladnošću. Jedna od onih sigurnih kupovina, vino čija kompleksnost ‘kupuje na prvu’ i one najzahtevnije fanove bordoških kupaža.

ALEKSIĆ / KARDAŠ LIMITED

Iz berbe u berbu sve kompleksnije i intenzivnije, ovo vino kao da se tek sada približilo onome što se od početka od njega i očekivalo. Da su znali da će njihov kaberne sovinjon iz berbe u berbu ovoliko napredovati, u vinariji Aleksić verovatno bi odlučili da ga nazovu unlimited umesto limited.

IMPERATOR / MAXIMIANVS

Dokaz da kupaže na našem tržištu teško izlaze iz mode je i Maximianvs vinarije Imperator. Sa lakoćom prevazišavši sve izazove organske i bidinamičke proizvodnje, ovo vino iz godine u godinu svojim intenzitetom i kompleksnošću ukusa okuplja sve brojniju armiju zahtevnih ljubitelja francuskog vinskog šarma.

CABERNET SAUVIGNON / ATELJE VINA ŠAPAT

Kad se već etablirao kao jedan od lidera u vinskom turizmu, Šapat je sa nekoliko uzastopnih dobrih berbi pokazao da važne nagrade koje je osvojilo ovo vino nisu bile plod slučajnosti i time privukao priličnu pažnju stručne javnosti, pokazavši da nije u prvoj srpskoj vinskoj ligi samo zbog vinskog turizma. Jedan vrlo elegantan i kompleksan fruškogorski cabernet sauvignon.

CREDO CRVENI / VIRTUS

Vino koje je proslavilo ovu vinariju i dalje slovi za jedno od najozbiljnijih domaćih crvenih. Izuzetno kompleksna i harmonična, vrlo neobična kupaža sorti prokupac, marselan, kaberne sovinjon i pino noar i dalje ne gubi na popularnosti, i to isključivo zbog toga jer ne popušta u kvalitetu. Vrlo inteligentno osmišljeno vino.

MALVAZIJA / VERKAT

Vrlo osvežavajuće, ne samo po pitanju izbora sorte, a što je svakako krajnje inovativno za domaće tržište, već i u pogledu stila samog vina. Poslednja berba pokazala je pravo, prilično lepo obličje ovog vina.

BAGRINA BUKOVSKA / MATALJ

Jedno od jako retkih vina od autohtone srpske sorte bagrina, decenijama skrajnute. Matalj se ozbiljno potrudio ne samo da je vrati iz zaborava već i da pokaže njen pun potencijal. Kvalitet napreduje iz berbe u berbu, uz prepoznatljivu svežinu kao zaštitni znak, pa nije čudo što dobija sve više prostora na vinskim kartama.

IVANOVIĆ / PROKUPAC

Jedna od intrigantnijih vinskih nedoumica na domaćoj sceni, a koja se ponavlja iz berbe u berbu, jeste – kakav li će biti Ivanovićev Prokupac. To je naročito bilo aktuelno ove godine, s obzirom na to da je kreator ovog vina i jedan od glavnih promotera prokupca kao sorte Gaga Ivanović napustio ovaj svet. Publika je bila složna u oceni da je ovo vino i dalje, bar među prokupcima, najpouzdanije i sa najstandardnijom formom, kao i da najverodostojnije reprezentuje ovu sortu.

ĐURĐIĆ / NEOPLANTA

Harmoničnost i umerenost u svemu,  samo su neke od osobina kojima je jedna od mlađih domaćih vinskih sorti šarmirala ovdašnju vinsku scenu. Koliko će proći vremena dok o neoplanti budemo govorili kao o tamjanici ili grašcu, čini se da je najviše stvar samih vinara, ali sudeći po ovoj Đurđićevoj, sorta je više nego spremna za velika dela.

MATIJAŠEVIĆ / SOVINOA

Osim što je za nju samu zlatna medalja sa ovogodišnjeg Decanterovog ocenjivanja izuzetno značajna, vinarija Matijašević se sa svojim sovinjon blanom SoviNoa pobrinula da srpsko ‘sovinjonsko’ pogavlje postane još svežije, živahnije i kompleksnije.

STIFLER’S MOM / ERDEVIK

Vrlo originalno i ekstravagantno ime odmah je privuklo pažnju publike, a mnogi su bili rešeni da probaju ovo vino, kako su govorili, samo zbog intrigantnog naziva. Dakle, u vinskoj igri sve je važno, ali to naravno ne znači da se može bez kvaliteta, koji ovom karakternom širazu ne manjka. Naprotiv.