Broj: Piše:

Vinarija Tonković, Palić

Vinarija Tonković nekako je diskretno i lagano gradila svoju priču, ušuškana u ravničarskim vinogradima nadomak Palića. I dalje je posvećena isključivo kadarki, sorti koju novija istraživanja poreklom više vezuju za Crnu Goru i Srbiju, iako je u Mađarskoj u stvari zaživela kao sorta sposobna da iznedri visokokvalitetna vina, pa i nije čudo što je tamo mnogo popularnija nego kod nas, a komšije po njoj postale prepoznatljive. Da se kadarka vrati u svoje matično jato u punom sjaju, i dalje najveće napore u to ulaže vinarija Tonković, pa da pogledamo gde je njihova kadarka danas!

Allegro, blanc de noir

Berba: 2020

Procenat alkohola: 12,5 %

Belo mirno vino od crne sorte i nije neka novost u svetu, ali u Srbiji jeste, i zato pre nego i što ga probamo, palac visoko gore za ovo, nadasve zabavno i ekstravagantno vino, tačnije za odvažnost i kreativnost enologa. Vino je prozirne, svetložute boje sa pepeljastim odsjajem. Na mirisu je umerenog intenziteta. Slabo se na internetu može pronaći konkretan opis aroma ovog vina, pa evo, odvažićemo se da napišemo na šta konkretno miriše. Dakle, jagoda, divlja kupina, zelena jabuka, kora limuna i diskretan ton crnog bibera. Na ukusu je intenzivnije nego na mirisu, sa primetnom dodatnom notom nektarine, laganog ka srednjepunom telu, sa višim sadržajem, ali lepo integrisanih kiselina i primetnom oštrinom po obrazima koja dolazi od nešto većeg sadržaja fenola za belo  vino (što je očekivano, s obzirom na to da je rađeno od crnog grožđa). Međutim, upravo mu to daje čvrstinu i karakter, koji se pritom lepo naslanja na svežinu i pitkost koje ga odlikuju.

Preporuka za konzumiranje: dobro rashlađeno, ovo vino moglo bi da bude odličan pratilac nekih umereno ozbiljnih razgovora, poput diskusija na temu renoviranja stana u perspektivi ili laganih poslovnih tema, naročito uz neku kiseliju laganu salatu, a još bolje uz, recimo, neku pastu ili picu sa inćunima. Takođe, može da bude odlična uvertira za jedan dobar letnji noćni provod.

Uskoro će na tržištu biti dostupna berba 2021, nešto punija i zrelija izvedba ovog vina, sa umirenijim kiselinama i nešto više voćnosti.

Rose

Berba: 2021

Procenat alkohola: 13 %

Losos boje sa bakarnim tonom, vrlo prijatnih voćnih aroma – trešnje, jagode, nara, breskve i crvene jabuke, uz diskretan začinski ton. Srednjepunog tela, osvežavajućih kiselina, odlično izbalansirano i prilično intenzivnog ukusa, sa dodatnim tonovima višnje i crvene ribizle u odnosu na miris. Završnica je pristojnog trajanja, sveža i sa dosta voćnosti.

Preporuka za konzumiranje: dobro rashlađeno,moglo bi da bude fin začin jednom roštilju na otvorenom u letnjim mesecima, ako vam je belo vino isuviše lagano a crveno preteško. Ipak, možda bi najbolje bilo probati ga uz voćne poslastice, naročito one kolače i torte sa žutim, vanilastim filom i nekim crvenim voćem. Ako ste ljubitelj malo karakternijih rosea, onda je ovo vino dobar izbor za vas, naročito u letnja predvečerja. U zen fazi, uz neku dobru knjigu ili samo ćutanje na terasi.

Fantazija

Berba 2016

Procenat alkohola: 13 %

Svetle garnet boje. Lepo sazrelo vino, u prilično dobroj kondiciji s obzirom na godište. Miris je umereno intenzivan i karakteriše ga lep sklad aroma nastalih odležavanjem (zemlja, duvan, tartufi, kafa, marcipan) i primarnih aroma vina (likerasta višnja, suva brusnica, trešnja, crni biber). Umereno punog tela, sa nešto višim sadržajem kiselina i nižim sadržajem tanina, elegantno i pitko. Na ukusu pokazuje više voćnosti nego na mirisu, uz izraženu notu crvene ribizle, a sveže kiseline vode ga u završnicu voćno-začinskog karaktera obojenu ukusom zrele višnje.

Preporuka za konzumiranje: uz perklet, gulaš, roštiljske kobasice, ali i plavu ribu, jagnjeće kotlete, negde uz reku, uz živahno ćaskanje sa društvom ili sa poslovnim partnerima na neformalnom ručku. Ako ste ljubitelj istarskog terana, onda je ovo izbor za vas.

Rapsodija

Berba 2016

Procenat alkohola: 14%

Srednje intenzivne tamne rubincrvene boje sa garnet tonom. U umereno intenzivnom mirisu prepliću se slojevi zrelih voćnih, skoro džemastih aroma (trešnja, višnja, suva brusnica, borovnica) sa herbalnim i začinskim notama, a koji su fino obloženi tonovima poteklim od trogodišnjeg odležavanja u hrastovim burićima, a zatim i u boci (kedrovina, vanila, karamela, nagorelo drvo, tartufi, marcipan, zemlja). Prilično kompleksno vino čvrste strukture, punijeg tela, sa umereno visokim sadržajem zrelih tanina i svežim kiselinama koje intenzivan ukus ovog vina vode u postojanu završnicu, a u kojoj se takođe izražava kompleksnost aroma.

Preporuka za konzumiranje: vino za ozbiljnije, formalnije trenutke ili važnija razmišljanja u kućnoj varijanti uz neki lagani džez standard, pa i neku cigaru malo oštrijeg, reskijeg ukusa, zavaljeni u fotelji, možete doživeti pravu dimenziju ovog vina. Što se tiče hrane, biftek ili ramstek bili bi sigurica, uz, recimo, neki začinjeni, biberasti sos, ali daleko ekstravagantnija i zanimljivija kombinacija bila bi sa slatkim sosom od višanja uz meso.