Vinarija Movia i Vinarija Kozlović

Tokom oktobra ekipa magazina Wine Style bila je deo medijske ekspedicije koja je u organizaciji uvozničke kuće ADS wine obišla vinarije Movia (Ceglo, Goriška Brda, Slovenija) i Kozlović (Buje, Istra, Hrvatska). Bila je to prilika da se predstavnici medija još jednom uvere zbog čega baš ove dve vinarije, ljubitelji vina i vinska kritika najčešće izdvajaju kao jedne od najboljih u regionu.

Prvi dan posete bio je rezevisan za spontane izlive kreativnosti Aleša Kristančiča, vlasnika vinarije Movia, sa kojim smo, kao u nekom tajanstvenom obredu, secirali njegovo ekscentrično vinarstvo. Tokom obilaska vinarije i degustacije, čini se da je jedino vinima Movia uspevalo da budu veće zvezde od samog Aleša. Čistoća, prеciznost i kompleksnost vina kao što su Modri Pinot, Veliko Rdeče, Veliko Belo, Lunar i Puro navele su nas da razmišljamo na koji način će im Aleš uzvratiti u berbama koje dolaze, da li će ih ostaviti da bezbedno lepršaju na pobedničkom postolju ili će on kao kreator ponovo izaći iz senke i  prebaciti ih u neku novu dimenziju njegovog ekstremno prirodnog vinarstva.

Ukoliko je prvi dan bio posveta vinskoj mitologiji i fanatizmu ispisana rukom  njenog najvećeg majstora, poseta istarskoj vinariji Kozlović pripadala je jednom drugom žanru, moglo bi se reći istarskom neorealizmu. Tog dana Gianfranco Kozlović podelio je sa nama sopstvenu viziju budućnosti vinarstva u Istri, s posebnim akcentom na budućnost malvazije. Vertikalna degustacija vina Malvazija Selekcija i Malvazija Santa Lucia pokazala nam je koliko daleko sa ovom sortom može da se ode. Koliko god da smo bili fascinirani vinima, kao i činjenicom da se malo šta tu može bolje uraditi s godinama i u berbama koje dolaze, niko nije ni pomislio da se Gianfrancov i Antonellin krug malvazije zatvara. Njihova stara vinska igra se bez ikakve sumnje nastavlja, a po onome što smo tog dana još probali, na velikoj sceni malvaziiji će se uskoro priključiti i teran.