Broj: Piše:

Kalifornijska vinska slagalica

Maximilian Kast, nosilac prestižne titule Master of sommeliers i višegodišnji direktor ugledne kalifornijske vinarije Bond iz regije Napa Valley, nedavno je posetio Beograd kako bi vodio jednu veoma posebnu degustaciju vina, a u režiji uvozničke kuće 105 pa opet. Vinski spektakl u sedam činova, sačinjen od sedam čistokrvnih cabernet sauvignona bio je odlična uvertira za razgovor sa Maxom, koji je prvenstveno vinima vinarije, ali i svojom prezentacijom, zasluženo ispraćen ovacijama domaćih vinskih profesionalaca. Aplauz je trajao čak i duže od opojne završnice BOND vina, a to nije baš lako postići… 

 

Nakon degustacije pet cabernet sauvignona iz pet različitih vinograda vinarije BOND, došli smo do zajedničkog utiska da se ne sećamo da smo ranije bili u prilici da pijemo vina od čistog caberneta, a da su bila makar sličnog kvaliteta. Koliko je to do vinarije, a koliko do doline Napa Valley?

Vaši utisci proizilaze iz karakteristične klime i „reljefa“ doline Napa, kao i  jedinstvenih karaktera BOND vinograda. Jedan od ključnih temelja nastanka i razvoja BOND vinarije upravo je istraživanje raznolikosti doline Napa. Ona, sa svojom mediteranskom klimom, izloženošću hladnoći iz zaliva San Pablo, stalnom maglom i velikim dnevnim oscilacijama u temperaturi omogućava savršene uslove za potpuno sazrevanje kaberne sovinjona. Ako svim ovim faktorima dodate i različite tipove zemljišta u regiji, koja uključuju i sedimentne i magmatske materijale, nadmorske visine koje variraju između nula i hiljadu metara i klimatske uticaje planina Majakama i Vaka, onda imate impresivan izbor za kreiranje vina različitih karaktera. Direktor vinogradarstva u BOND-u Kori Empting i njegov tim kreirali su pet vina, svako sa različitih vinograda izabranih nakon godina istraživanja. Da bi došao do ovih pet, tim je, počevši od osnivača i prvog rukovodioca vinogradarstva Boba Levija i nastavivši sa Korijem Emptingom, radio na više od 100 lokacija.

 

Svako od pet vina vinarije dolazi iz jednog od pet različitih vinograda koji su u vlasništvu pet različitih familija. Kako se nosite sa tom činjenicom?

Upravo to je i suština BOND-a. Zavet sa zemljom i odnos poverenja sa porodicama koje poseduju zemlju. U ovom trenutku, porodica Harlan i vinogradarski tim sarađuju već decenijama, a dugoročni ugovori između obe strane obezbeđuju kontinuitet ovog aranžmana i u budućnosti.

 

Kako biste ukratko opisali stil BOND vinarije, sa osvrtоm na pojedinačne stilove vina prema vinogradima iz kojih dolaze?

Vina nisu zasnovana na stilu, već na filozofiji pristupa svakom vinu posebno, kao da je svako od njih jedino vino koje Kori i ekipa prave. Vina, iako su sva pod jednom etiketom BOND vinarije, tretiraju se pojedinačno, sa nesvakidašnjim  poštovanjem zemlje, prirode grožđa i klimatskih specifičnosti iz berbe u berbu. Kroz dugogodišnji rad vinogradarskog tima na ovim lokacijama, praćenje loze i ciklusa prirodnih uslova, možemo reći da je do suštinskog  razumevanja konkretnih pozicija.

 

Koliko vam znanje stečeno tokom  edukacije za prestižnu diplomu Master of sommeliers pomaže u obavljanju Vaše funkcije u vinariji?

Znanje koje sam stekao tokom studija za Master of sommeliers ispit, u karijeri somelijera i kao profesionalac u poslovima uvoza vina, omogućilo mi je jedan kompleksnji pogled na svet vina. Što se tiče hospitality segmenta, mogu da shvatim kako je voditi veliki vinski program, to je nešto što sam radio tokom dvanaest godina svoje karijere. Što se tiče uvoza, mogu da se povežem sa našim distributerima i uvoznicima širom sveta, jer sam pet godina radio na toj strani posla. Moje studije i putovanja dali su mi snažnu bazu znanja o svetu vina, vrhunskim proizvođačima, vrhunskim regionima, istoriji vina i nauci o vinu. Svi ovi uvidi mi svakodnevno pomažu u mom poslu. Dolazimo iz doline Napa, ali vinski posao je globalan i sve gore navedeno mi je od velike pomoći. Uzbudljiva stvar kod vina je to što nikada ne prestajete da učite, a ja sebe smatram doživotnim studentom.

 

Vinarija BOND jedna je od tri vinarije čuvene porodice Harlan, koja u svom vlasništvu ima još i vinarije Harlan Estate i Promontory, pa kako biste u odnosu na ove dve vinarije uporedili njena vina?

Harlan Estate, vinska perjanica porodice Harlan, baš kao i Promontory su vinarije čija vina dolaze sa po jednog imanja, svako iz svog vinograda. BOND portfolio sastoji se od pet izrazito različitih vina, sa pet različitih vinogradarskih imanja.

 

Kalifornijska vina često znaju da budu opterećena alkoholom, dok su prema mom utisku Vaša vina, iako moćna i snažna, istovremeno i elegantna i lepršava. Da li ste u svojoj vinariji nešto menjali u vinogradu i u načinu proizvodnje u odnosu na standardnu Napa Valley cabernet sauvignon recepturu kako biste to postigli?

Kori Empting, a pre njega Bob Levi, decenijama obrađuju vinograde. Za to vreme, vinove loze su sazrele, a tim je vinogradima pristupio sa više neintervencionističke filozofije vinogradarstva – one koja je bila fokusirana na zdravlje zemljišta i kretanje ka suvoj poljoprivredi. Kao što je gore pomenuto, naša vizija je da napravimo najbolje i najistinitije izraze iz svakog od pet položaja. Kako vreme prolazi, sa svakom novom generacijom koja se priključi  ovom projektu, karakter svake od pozicija će biti sve izraženiji.

 

Kako izgleda popularnost različitih vina BOND vinarija na različitim tržištima? Da li su favoriti Evropljana drugačiji ili identični BOND vinima koja su omiljena u Aziji ili USA?

Uvek postoje različiti favoriti kad god degustiram vina sa ljudima. Kako ljudi opisuju vina na različitim tržištima sveta je zaista neverovatno. Toliko toga naučim od somelijera i ljubitelja vina, kao i od njihovih  percepcija i opisa naših vina.

 

7 veličanstvenih

  • Quella 2019, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc
  • Pluribus 2019, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc
  • Melbury 2019, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc
  • St. Eden 2019, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc
  • Veccina 2019, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc
  • Veccina 2014, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc
  • Quella  2011, Cabernet Sauvignon, 14.5 alc