Broj: Piše: Foto:

Rade Milić, Vinarija Lastar

Dugogodišnja zaljubljenost u vina, naročito ona iz Burgundije, odvela je Radeta Milića u vinsku galaksiju, a u kojoj, sa svojom vinarijom Lastar iz Levača u Pomoravlju, od početka više nego uspešno plovi. Nakon osam godina postojanja, danas ova kuća pripada samom vrhu srpskog vinarstva, u svim aspektima, a ne samo po pitanju inače vrlo zavidnog kvaliteta vina; iako se šardoneom najviše bavio i s njim najdalje otišao, Lastar je danas jedan od sinonima za dobru tamjaniku.

 

Lastar je?

Kada smo izašli na tržište, mnogi ljudi iz posla takođe su nas pitali zašto smo izabrali baš to ime i da li uopšte ima neko značenje. Lastar je rodna grana vinove loze. U filozofskom smislu simbolizuje plodnost, novi život ili početak. Ime vinarije je usko vezano za posao koji radimo, nosi pozitivno značenje i svaka berba zaista i predstavlja početak. Mislim da naziv Lastar na pravi način predstavlja ideju koju firma nosi i koju uspešno sprovodi svih ovih godina.

 

Prvo vino koje je izašlo iz vinarije Lastar bilo je?

Chardonnay iz klasične linije, berba 2015. Vino je izašlo na tržište 2016. godine i ujedno je i donelo prvu nagradu vinariji Lastar, srebrnu medalju na takmičenju Mundus vini u Nemačkoj. Volim da kažem da je taj uspeh negde i odredio put ovog vina, koje i nekoliko godina kasnije na svim relevantnim internacionalnim takmičenjima dobijalo značajne nagrade i, što je još važnije, tržište ga prepoznaje i stavlja ga na listu omiljenih vina.

 

Koliko su  munjevita popularnost i proboj na tržištu vinarije Lastar  značili Vama lično?

Naravno da mi znači, ali ne samo meni već i celom timu vinarije. Kada radite nešto što volite i u šta verujete, potpuno je prirodno da vam je drago što ljudi reaguju pozitivno na ono što im prezentujete. Razvojni put vinarije Lastar jeste išao brže nego što je očekivano, ali nas taj uspeh nije uspavao već nam je dao dodatnu energiju i motivaciju da apsolutno svaki segment poslovanja podignemo na još viši nivo.

 

Brojne nagrade za vinariju Lastar, koje su usledile već nakon kratkog boravka na tržištu, načinile su od Vaše vinarije jednog od ambasadora domaćeg vinarstva. Kakvo je Vaše mišljenje o ekspanziji vinskih ocenjivanja i medalja koje osvajaju domaće vinarije?

Sigurno je da su medalje sa renomiranih vinskih takmičenja jedna od potvrda dobrog rada i s obzirom na to da Srbija tek treba da postane prepoznatljiva na vinskoj karti Evrope i čitavog sveta, smatram da nagrade sa tih takmičenja mogu samo da nam budu plus i da ubrzaju naše pozicioniranje na internacionalnom tržištu. Ipak, ako me pitate kao konzumenta, moram reći da ne robujem trendovima i da su me pojedina vina i te kako pozitivno iznenadila iako nisu učestvovala na poznatim takmičenjima.

 

Takođe, velika priznanja su verovatno i neka vrsta opterećenja, posebno kada se uzme u obzir činjenica da ste tako rano postavili sebi vrlo visoke standarde po pitanju kvaliteta vina?

Za mene su to novi izazovi. Godine su različite, nijedna nije savršena i svi iz posla vrlo dobro znaju da gotovo svaka nova berba nosi i nove izazove. Ipak, koliko god bilo teško ponekad, s druge strane je i inspirativno, jer vam ostavlja prostor da budete kreativni i da ovaj posao ne radite rutinski. Mi zaista imamo dobar tim i temeljno radimo na vinogradima, vinu, prodaji i samoj prezentaciji vinarije, a predanost i rad uvek moraju dati dobar krajnji rezultat.

 

Vino kojim ste najviše zadovoljni u dosadašnjoj karijeri?

Imao sam prilike da obiđem najznačajnije vinske regije Evrope i svaka zaista jeste ostavila pozitivan utisak na mene, ali je Burgundija definitivno regija kojoj se uvek obradujem i rado vratim. Elegancija vina koja nastaju od sorte pinot noir ono je što se meni najviše dopada i drago mi je što je upravo vinarija Lastar jedna od najagilnijih u naporima da ova sorta zauzme značajnije mesto na domaćem tržištu.

 

Šta prema Vašem mišljenju čini stil vina vinarije  Lastar?

Terroir jeste u fokusu i trudimo se da se sortnost jasno vidi u svim našim vinima. Mi nismo u kategoriji masovnih proizvođača i tome ne težimo, naš cilj je da održavamo kontrolisanu proizvodnju i da kvalitet uvek stavljamo ispred kvaniteta.

 

Koja vinska sorta zadaje najviše glavobolje vinariji Lastar?

U prodaji, proizvodnji ili u vinogradu? U teškim godinama gotovo sve može postati glavobolja, a u onim lakšim nekako sve ide glatko. Isto je i sa prodajom. Pravite neka vina i verujete da će zbog svog višestruko potvrđenog kvaliteta napraviti sjajan rezultat, pa se ponekad desi da vam podaci pokažu da tržište ipak ne razmišlja isto kao i vi. Ipak, ovaj posao kao i svi drugi traži strpljenje, koliko god glavobolja bila velika važno je ostati dosledan svojim principima.

 

A sa kojom se najlakše nosite?

Kao što rekoh, sve može ponekad postati glavobolja, ali nema posla koji ne postavlja prepreke i izazove ispred vas. Ako stalno želite da budete bolji i da uradite više neminovno nailazite na poteškoće. Na vama je da odredite da li su to nepremostive stvari ili teme za razmišljanje koje vam donose priliku da se razvijate i napredujete.

 

Koja berba je dosada bila najbolja za Lastar?

Teško je izdvojiti jednu, jer ipak imamo osam različitih sorti i nije lako naći godinu koja je bila skoro idealna za sve. Na primer, 2017. i 2020. bile su jako dobre za crvena vina, dok je 2021. donela vrlo kvalitetna bela vina. Ipak, posebno me raduje kada iz nekih teških godina uspemo da dobijemo vrlo dobra vina, jer je to ujedno i pokazatelj snage našeg tima.

 

Da li i koliko je za vinariju Lastar značajan rad sa autohtonim sortama?

Naša Tamjanika se odlično pozicionirala na tržištu i to nam je negde i pokazatelj da ljudi prepoznaju ono što radimo i samim tim imamo dodatnu motivaciju da budemo još bolji.

 

Ima li mesta za prokupac u vašim vinogradima?

Levačko vinogorje sada doživljava ekspanziju i preporod kroz vinariju Lastar, ali svi ozbiljni poznavaoci vina vrlo dobro znaju da je ovaj kraj kroz istoriju pokazao odlične rezultate u prozivodnji grožđa i vina. Kada pogledate ovo vinogorje i sorte koje su bile ovde i koje su danas tu, jasno je da ima mesta i za prokupac, ali mi ne volimo da radimo stvari bez plana i na brzinu, tako da, može se reći da je stvaranje etikete Lastar Prokupac vrlo moguće.

 

Koje su najvažnije karakteristike vaše Tamjanike, koja je jedna od najpopularnijih na našem tržištu i po čemu se ona razlikuje u odnosu na one iz Župe?

Tamjanika Lastar je jednostavno, ali ne i malo vino.  Sve je tu, i miris i ukus i završnica, a ničeg nema previše. Ljudi koji nemaju pozitivna iskustva sa vinom obično se prijatno iznenade kada probaju našu Tamjaniku i shvate kako vino može da bude pitko i mirišljavo, a s druge strane, oni koji dobro poznaju vino tu jednostavnost i preciznost vide kao minimalizam u kom se može uživati. I sa Tamjanikom i sa drugim vinima uvek pratimo grožđe i stavljamo ga u centar zbivanja. To daje vinariji lični pečat i prepoznatljivost. Upravo zato, nijedno vino iz Lastara ne liči na druga vina.

 

Najveće vrline srpskog vinarstva su?

Očigledno je da Srbija zaista ima sve potrebne uslove za proizvodnju kvalitetnih vina i to je ujedno i najvažnija stvar. Svake godine, mi imamo sve više i više ozbiljnih vinarija, što me posebno raduje jer mi govori da smo na dobrom putu. Svi potrebni elementi su tu, samo je važno da istrajemo.

 

Najveće mane srpskog vinarstva su?

Kontinuitet nam je nedostajao u svemu pa i u vinarstvu, nažalost. Nadam se da ćemo u godinama pred nama ostati dosledni i da će prekidi u proizvodnji zauvek ostati deo prošlosti.

 

Kako vidite njegovu budućnost u narednih pet do deset godina?

Verujem da će Srbija uspeti da se afirmiše na internacionalnom tržištu u narednim godinama, što će svakom pojedinačnom proizvođaču, a i celoj zemlji doneti uspeh. Uslovi za proizvodnju vina su tu, ulaže se u tehnologiju, znanja se razmenjuju i verujem da će sav taj rad dati rezultate u određenom trenutku. Optimista sam po prirodi i bez obzira na sve prepreke koje postoje, verujem u pozitivan ishod.

 

Kako vidite vinariju Lastar i njena vina u narednih pet do deset godina?

Vinograd nam ostaje u prvom planu i smatram da smo na pravom putu, gde je osobenost našeg vinogorja u boci suština naše proizvodnje. Imamo odličan tim, sarađujemo sa internacionalnim stručnjacima, usvajamo nova znanja i smatram da ćemo i u narednim godinama pokazati moć i kvalitet Levača.

 

Vino nekog od Vaših domaćih kolega koje Vam se posebno dopada?

Ima ih mnogo, to je sigurno. Gotovo da nema srpske vinarije koja nema barem jednu etiketu kojoj se rado vraćam. Posebno me raduje što i oni koji tek počinju, stavljaju kvalitet vina u prvi plan. Sa takvim stavom budućnost srpskog vinarstva je zagarantovana.

 

Najbolje vino koje ste probali u životu bilo je?

Definitivno burgundski pinot noir. Neverovatno je da su me ponekad podjednako oduševljavala i vina sa oznakom grand cru, a i ona koja je nisu nosila. Rekao bih da elegancija i jednostavnost te sorte predstavljaju ono što meni lično najviše odgovara i što me iznova oduševljava.

 

 Od onih koje ste posetili, koja vinarija je ostavila najjači utisak na Vas?

Sigurno su to vinarije koje postoje već nekoliko vekova u Italiji ili u Francuskoj. To je kontinuitet o kojem govorimo i zaista smatram da je ta postojanost nešto čemu se kvalitet i snaga ne mogu osporiti. Nadam se da će se i Srbija naći u tom krugu u godinama koje dolaze.