Kulinarske destinacije – Bavarska

///Kulinarske destinacije – Bavarska

Nije tako raskošna, elegantna i prefinjena kao mediteranska, što ne znači da je manje kvalitetna. Vrlo svedena, reklo bi se racionalna, bavarska kuhinja je prava slika mentaliteta Bavaraca – praktičnost i kvalitet, pre svega

Priča o bavarskoj kuhinji potiče sa sela, i to sa bogatog sela, gde se mnogo radilo i valjalo je stomak napuniti hranom koja će dati energiju potrebnu da se „iznese“ dan. Zato su meso i testo bili logičan izbor bavarskih domaćica. Što se testa tiče, tu im mašte nije manjkalo, ali meso se kuvalo na bezbroj načina i nekako uvek sa sličnim ishodom. U tanjiru su se na kraju nalazili kuvano meso, supica i nekakve knedle…

Kada se ovakva praksa uporedi sa mediteranskim tradicijama, čovek prosto pomisli: „A gde je tu elegancija i domišljatost sunčanog juga?“ Pa, nema je. Bojim se da su vredne nemačke domaćice više imale na umu kako da obrok što pre zgotove i da ostatak vremena provedu završavajući neke druge poslove po domaćinstvu, nego da smišljaju kulinarske finese.

Sve se vrti oko mesa i raznoraznih vrsta knedli, odnosno priloga od testa. A ima i priloga od testa od krompira.

Da li to znači da se u Bavarskoj loše jede? Ni slučajno, jedino što se trezvena i praktična bavarska kuhinja ne može uporediti sa baroknim raskošem Italije ili Francuske.

 

pleteniceBavarske perece

Za 12 komada

1/3 pakovanja kvasca
kašika žutog šećera
kašičica soli
3 dl vode
500 g brašna
kesica sode bikarbone
kašika maslaca
30 g krupne morske soli
1 l vode za kuvanje

Sirni namaz
100 g bavarskog sira sa plavom plesni
kašika maslaca
2 kašike sirnog namaza
0,3 dl piva
½ kašičice paprike
½ kašičice bibera
vlašac po ukusu

Način pripreme

U šolju tople vode staviti kvasac, šećer i so da kvasac „proradi“. Zamesiti testo i ostaviti da naraste, oko 30 minuta. U plitkom loncu zagrejati litar vode i u njoj rastopiti sodu bikarbonu. Kada je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na dvanaest jednakih delova. Od svakog dela napraviti „glistu“ dužine pedeset centimetara. Oblikovati u perecu i svaku potopiti u rastvor sode bikarbone i posuti krupnom solju. Ostaviti na plehu 10-15 minuta.

Perece peći u rerni na 230 stepeni C 10-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih iz rerne i premazati rastopljenim maslacem.

Sve sastojke za sirni namaz staviti u posudu, pa ih štapnim blenderom dobro sjediniti i začiniti. Servitati dekorisano mladim lukom i svežim začinskim biljem.

 

ponovljenaSauerbraten za 4 osobe

Marinada

1 l vode

1 kašičica soli

2.5 dl sirćeta

2 glavice luka

1 šargarepa

10 zrna bibera

2 karanfilića

2 lovorova lista

7 zrna kleke

1 kašičica ruzmarina

Način pripreme marinade

Sitno iseckati luk, šargarepu i ruzmarin i pomešati sa ostalim sastojcima.

 

Sastojci

1 kg ramsteka

so

30 g slanine

3 kašike ulja

ruzmarin

marinada (vidi sastojke i način pripreme)

½ jabuke

1 šargarepa

1 luk

1 celer

2 čena belog luka

Način pripreme

Napraviti marinadu po receptu. Preliti meso marinadom tako da je kompletno potopljeno i ostaviti u frižideru tri dana.

Nakon toga meso izvaditi iz marinade i osušiti papirnim ubrusom.

Ispržiti meso u tiganju sa svih strana na malo ulja.

Staviti u posudu za pečenje i preko mesa preliti otopljeni maslac i prekriti režnjevima slanine.

U posudu staviti isečeno povrće i jabuku i dodati malo razblažene marinade.

Peći 1.5 sat na 180 stepeni C, uz povremeno okretanje i prelivanje mesa sokovima.

 

Sos

30 g maslaca

10 g šećera

40 g brašna

0.5 l vode

so ½ kašičice

kašičica sirćeta

kašika crvenog vina

kašičica pavlake

Način pripreme sosa:

Blago karamelizovati šećer na maslacu. Uz stalno mešanje dodati brašno. Nakon toga dodati vino i vodu mešati dok se ne sjedini i da ne bude grudvica, a zatim dodati sirće i kiselu pavlaku.

 

froncleCarske mrvice

Za 2 osobe

4 jaja

1.5 dl mleka

prstohvat soli

100 g šećera u prahu

120 g brašna

kašika ulja

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

džem ili voće

 

Način pripreme:

Odvojiti belance od žumanca. U belanca staviti prstohvat soli i umutiti čvrst sneg. U drugoj posudi umutiti prvo žumanca, mleko i šećer u prahu. Kada se svi sastojci sjedine, dodati brašno i dobro promešati. U ovu masu lagano umešati i belanca da se dobije kompaktna vazdušasta masa. Nasuti masu u dobro zagrejan tiganj sa malo ulja. Ispeći prvo jednu stranu pa zatim i drugu. Nakon toga usitniti testo i pržiti dok ne dobije zlatnožutu boju. Služiti sa šećerom u prahu i džemom ili voćem.

 

 

 

 

2015-10-21T12:30:12+00:007. 11. 2013|Kategorije: Hrana i vino|Oznake: |0 Comments

Ostavite komentar