Broj Archives: 29

Intervju

Dragan Mićanović

KROZ DEVEDESETE DO ZVEZDA

Kada je Dragan Mićanović sa suprugom Anom Sofrenović, takođe glumicom, ali i muzičarkom, posle bombardovanja otišao iz Srbije, počeo je deo njegove karijere koji, gledano kroz podatke o ulogama, izgleda kao strašno zanimljiva karijera koja se paralelno odigrava na Zapadu i Srbiji i njenom regionu. Ispostavilo se, a zato i služe intervjui, da je za sobom vukao rat i Balkan koji su ga sačekivali i menjali mu život na nepredvidivim mestima. Ceo članak »

Posted in Intervju | Tagged , | Leave a comment
Restorani

Restoran Ćatovića mlini

Važno mesto na mapi Boke Kotorske

Ukoliko se nađete u Boki Kotorskoj, na putu između Kotora i Herceg Novog, osim obaveznog zaustavljanja na semaforima i znakovima stop godinama se već nekako podrazumeva i zaustavljanje u Morinju, tačnije u restoranu Ćatovića mlini, naročito u ovo doba godine, kada je Morinj sav u zelenom, bogat rastinjem, jer se u jednom takvom, prilično nesvakidašnjem ambijentu nalazi ovaj vrhunski restoran. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Restorani | Tagged , , , , , , | 2 Comments
Moj Izbor

Ivana Stanković

Jedna od naših najuspešnijih manekenki, kao predsednica žirija uspešno je privela kraju prvi domaći rijaliti šou program u kojem je među nekoliko stotina prijavljenih devojaka izabrana jedna kao prvi srpski top model. U međuvremenu, Ivana Stanković stigla je da uradi i modne kataloge u Beču i Minhenu, kampanju za nakit u Belgiji, ali i da napravi priličan uspeh na domaćoj književnoj sceni. Autentičnom autobiografskom knjigom Bez daha smestila se u sam vrh najprodavanijih autora izdavačke kuće Laguna. Prvi tiraž rasprodat je u 2.000 primeraka, a Ivana očekuje da će se rasprodati tri izdanja, dodajući da već razmišlja o novim književnim poduhvatima:

„Polako sam počela da pišem novi roman. Otkriću vam samo da je u pitanju fikcija.“ Ceo članak »

Posted in Moj Izbor | Tagged , , , | Leave a comment
Business Club

Cherif Moujabber

Režiser sajamskih predstava

Cherif Moujabber jedan je od vodećih svetskih eksperata za pripremu kompanija iz sektora delikatesne hrane za nastupe na specijalizovanim sajmovima i razvoj novih tržišta. Uz to, glavni je konsultant Američke nacionalne asocijacije za promet proizvoda delikatesne hrane koja je kreirala koncept čuvenih Fancy Food Show sajmova u SAD. Nedavno je imenovan za jednog od Top 100 najuticajnijih ljudi u sajamskom poslovanju. Ceo članak »

Posted in Business Club | Tagged , , , | Leave a comment
Vinske priče

Bordeaux Primeur, millesime 2010.

Profesionalne degustacije najvećih vina Bordoa iz poslednje berbe

I četvrtu godinu zaredom magazin Wine Style aktivno učestvuje na Primeur degustaciji bordoških vina iz prethodne berbe, najinteresantnijem događaju koji okuplja najuticajnije svetske kritičare, kreatore mišljenja, stručnjake i svakako trgovce. U tih desetak dana celodnevnih maratonskih degustacija, određuje se sudbina mnogih prestižnih vina, odnosno vinara. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Vinske priče | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment
Putopis

Austrija-Italija

Šta sve možeš u Tirolu za sedam dana

Većina turista Tirol bira kao zimsku, skijašku destinaciju, ali naša preporuka je da Tirol posetite u leto ili ranu jesen. Velike su šanse da se zaljubite u moćne planinske vrhove i sočne pašnjake; mir koji oni pružaju, čistoću kojom sve odiše, kao i šarm arhitekture kojom su ljudi koji ovde žive akcentirali pejzaž, bez arogantne ambicije da ga impozantnošću prevaziđu. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Putopis | Leave a comment
Enografija

Slovenačka bela vina

„Tako mala zemlja a tako mnogo dobrih vina“, bio bi najkraći opis stanja kada su u pitanju bela vina iz Slovenije. Mislim da ne postoji nijedna zemlja na svetu koja na tako malom prostoru može da pruži toliku raznolikost aroma, ukusa, stilova i sorti kao što je to u stanju Slovenija. Nekako mi se čini da danas ova zemlja predstavlja prozor, doduše samo odškrinut, kroz koji svet može da se upozna sa vinarskim Balkanom. A Slovenija je stekla imidž vinarske zemlje prvenstveno zahvaljujući izvrsnim belim vinima, koja su svoje mesto pronašla u respektabilnim vinskim vodičima i prestižnim restoranima širom sveta. Nesumnjivo, glavni razlozi za to su veliki trud, rad i posvećenost slovenačkih vinara, a naročito jedan pažljivo osmišljen i organizovan nastup na tržištu. Ceo članak »

Posted in Enografija | Tagged , , | Leave a comment
Vinske priče

Francesco Mazzei

Pet vekova u boci

Francesco Mazzei potomak je čuvene i veoma stare toskanske vinarske porodice. Pet vekova duga tradicija za današnje nosioce poslovanja vinarije Mazzei – Frančeska i njegovog brata, predstavlja izazov, ali i obavezu prema precima. Ceo članak »

Broj:
Piše:
Foto:
Posted in Vinske priče | Tagged , , , | Leave a comment
Degustacije

Veliko Belo 2006

pro­iz­vo­đač: Movia

sor­ta: šardone, sivi pino, sovinjon blan, rebula

oblast: Goriška brda

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 13,5%

ce­na: 2.750 di­na­ra

Zlatnožute boje, živo, iskričavo, dobrog odsjaja. Miris je vrlo izražen, a u kompleksnoj aromi dominiraju note voća, naročito breskve i citrusa, koje su u odličnom balansu sa diskretno prisutnom hrastovinom. Na ukusu je puno i aromatično, lepo sazrelo i snažno. U naknadnom ukusu dominiraju tonovi agruma, a u vrlo intenzivnom finišu oseća se prisustvo drveta.

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4,5

 

Broj:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Degustacije

Stara Brajda 2008

pro­iz­vo­đač: Ščurek

sor­ta: rumena rebula, pikolit, pika, glera, tržanka, malvazija

oblast: Goriška brda

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 13,5%

ce­na: 1.875 di­na­ra

 

Vino je zlatnožute boje sa tamnozlatnim odsjajem, odlične bistrine. Kompleksne je arome, u kojoj se dobro dopunjuju voćni mirisi, naročito belog voća, sa cvetnim notama i hrastovinom. Na ukusu je umereno puno, dugotrajno, prijatne svežine, sa mnoštvom aroma u završnici.

 

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 4

 

Broj:
Posted in Degustacije | Leave a comment
Degustacije

Sauvignon Selekcija 2008

pro­iz­vo­đač: Marjan Simčič

sor­ta: sovinjon blan

oblast: Goriška brda

pro­ce­nat al­ko­ho­la: 13,5%

ce­na: 1.625 di­na­ra

 

Zlatnožute boje, odlične bistrine, umereno pokretljivo u čaši, odaje utisak ekstraktivnog vina. Ima miris zrelog vina, sa notama suvog cveća i zrelog belog voća, kao i primesama hrastovine. Umerene je punoće, a u naknadnom ukusu prisutni su prijatna gorčina i blago naglašena kiselost.

Od­nos ce­na/kva­li­tet: 3,5

 

Broj:
Posted in Degustacije | Leave a comment
WS preporuka

Kišova Misterija

Na­ziv Vi­na: Kišova Misterija

Berba: 2008

Sorta: Rajnski Rizling

Proizvođač: Vinarija Kiš

Oblast: Sremsko Karlovačko Vinogorje

Sa­dr­žaj Al­ko­ho­la: 13%

 

Vino ima svetložutu boju sa zelenkastim odsjajem i vrlo je bistro. Na nosu se osećaju intenzivne voćno-cvetne arome, pre svega zrelih breskvi i žutog grejpa, a u pozadini i blage naznake belog poljskog cveća. Na nepcima dominiraju voćni ukusi, uz izraženu svežinu i hrskavost, kao i umerenu mineralnost. Završnica je cvetno-voćnog karaktera, vrlo puna i postojana. Služiti ga sa belim mesima i ribljim specijalitetima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 10 – 12 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 620 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Quinta Da Rigodeira

Na­ziv Vi­na: Quinta Da Rigodeira

Berba: 2005

Sorta: Baga

Proizvođač: Alianca Vinhos De Portugal

Oblast: Bairrada, Portugal

Sa­dr­žaj Al­ko­ho­la: 13,5%

 

Vino ima intenzivnu duboku crvenu boju sa ljubičastim odsjajem. Na nosu su izražene bogate voćne arome bobičastog voća, sa finom dominacijom borovnice, u samoj pozadini se nazire i aroma šljive, a sve to je lepo ukomponovano sa naznakama hrastovine. Na nepcima se oseća jaka struktura i ističe se zreli voćni kakakter. Svežina je u dobrom skladu sa fino balansiranim, mekanim i zrelim taninima koji utiču na njegovu pitkost. Završnica je elegantna i postojana, sa blagim začinskim aromama. Služiti ga sa crvenim mesima, pečenjima, mesom pernate divljači i polumasnim sirevima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 16 – 18 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.100 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Kozlović Malvazija

Na­ziv Vi­na: Kozlović Malvazija

Berba: 2009

Sorta: Istarska Malvazija

Proizvođač: Kozlović Vinogradarstvo

Oblast: Vinogorje Zapadana Istra, Hrvatska

Sa­dr­žaj Al­ko­ho­la: 13,1%

 

Vino je slamastožute boje sa zelenkastim odsjajem, izrazito bistro. Na nosu su izražene lako prepoznatljive voćne i cvetne arome, sa intenzivnim mirisom cveta bagrema. Srednjeg je tela, u ustima je vrlo mekano, pitko i suvo, a odlikuju ga i lepa svežina, mineralnost i dobar balans nota poljskog cveća i voćnosti. U samoj završnici izražen je bademast ukus, sa slatkom gorčinom i kiselošću, što ga čini veoma prijatnim i pitkim. Služiti ga sa specijalitetima od morske ribe i laganim belim mesima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 10 – 12 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.400 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Orden

Na­ziv Vi­na: Orden

Berba: 2009

Sorta: Shiraz

Proizvođač: Kuća Vina Živković

Oblast: Fruškogorsko Vinogorje, Srbija

Sa­dr­žaj Al­ko­ho­la: 13,5%

 

 

Vino ima izrazito tamnocrvenu boju sa ljubičastim odsjajem, bistro je i čisto. Veoma je kompleksno na nosu, a krase ga arome crnog bobičastog voća, sa prepoznatljivim notama duvana i crne čokolade koje su lepo zaokružene i prijatne. Na nepcima se odmah izražava punoća i težina tela, ovog veoma ekstraktivnog i moćnog vina postojanih tanina. Na intenzivnoj završnici izražen je voćni karakter sa nagoveštajem kafe, kao i svežina i punoća ukusa. Služiti ga sa crvenim mesima, mesom divljači i punomasnim sirevima.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 16 – 18 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 880 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
WS preporuka

Pio Cesare Gavi

Na­ziv Vi­na: Pio Cesare Gavi

Berba: 2009

Sorta: Cortese

Proizvođač: Pio Cesare Alba, Italija

Oblast: Piemonte

Sa­dr­žaj Al­ko­ho­la: 12,5%

 

Vino je slamastožute boje sa zelenkastim odsjajem, odlične je bistrine. Na nosu se ističu prijatne cvetne arome, sa finim i pomalo stidljivim mirisom badema. Na nepcima su prisutne note zrelog voća, naročito zelene jabuke, koje mu daju veoma lepu svežinu i punoću ukusa i koje su dobro izbalansirane sa cvetnim karakterom. Na završetku ga odlikuje komleksnost ukusa, elegancija i bogata aromatičnost. Služiti ga i kao aperitiv, ali i uz lagana jela, jače salate, školjke i prženu ribu.

Tem­pe­ra­tu­ra ser­vi­ra­nja: od 8 – 10 ste­pe­ni C

Pro­seč­na ce­na u vi­no­te­ka­ma: 1.650 di­na­ra

 

Broj:
Posted in WS preporuka | Leave a comment
  • Podrum Aleksić
  • VIRTUS