Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

CHATEAU KAMNIK

Skoplje, Makedonija

„Ne treba čekati posebnu priliku za otvaranje boce vina. Ona svaku priliku čini posebnom!“

Da nova vinarija zauzme željeno mesto u mnoštvu vina na tržištu, a da vina budu prepoznata kao drugačija i interesantnija, potrebni su entuzijazam, veliki rad i nesporan kvalitet. Sa idejom da makedonskim vinima osiguraju zasluženu prepoznatljivost na vinskoj mapi sveta, u Kamniku stvaraju moderna, zrela vina raskošne arome i ubedljive ekstraktivnosti, čime na pravi način oslikavaju snagu podneblja, blagonaklonost klimata i raznovrsnost vinogradarskih terena.

Za vinariju Chateau Kamnik iz Skoplja može se reći da je kreator novog stila makedonskih vina.

Iz čiste ljubavi prema vinu, a sa željom da upozna različite stilove, Iki Malinkovski postao je kolekcionar vina iz celog sveta. Kolekcija je rasla, vina sazrevala, a sazrevala je i njegova ideja da proizvede sopstveno vino. Bez generacijske tradicije u vinarstvu, ali u zemlji sa velikim kulturološkim nasleđem o vinu, Chateau Kamnik stvoren je sa željom da se tradicija makedonskog vinarstva predstavi na nešto drugačiji način. Taj moderan pristup tradiciji vrlo je vidljiv već pri samom dolasku u vinariju, koja opremljenošću i izgledom teško koga može ostaviti ravnodušnim.

„S obzirom na to da je većina vinarija u našem okruženju okrenuta tradiciji i vrancu kao osnovnoj sorti, mi smo se orjentisali ka internacionalnim sortama, kreirajući sopstveni stil“.

U Kamniku se primenjuju najsavremenija tehnološka dostignuća, a veliki značaj pridaje se ulozi drveta u sazrevanju vina i formiranju aromatskog kompleksa i strukture vina. Vodi se računa o svim detaljima, pa tako kada dođe vreme flaširanju, a kako bi osigurali dalji razvoj i sazrevanje vina u boci, koriste najbolju bocu i plutani čep. Iki misli da je na njemu samo da održi kvalitet i stil vina po kojima je vinarija postala prepoznatljiva, ali je istovremeno i svestan činjenice da stalno mora da se usavršava.

A, nakon samo nekoliko berbi, veliki entuzijazam u Kamniku nagrađen je brojnim priznanjima koja su stigla sa prestižnih međunarodnih ocenjivanja vina.

godina osnivanja 2004.
adresa Kamnik bb, 1000 Skopje
+ 389  2 511 12 52
www.chateaukamnik.com
contact@chateaukamnik.com
posete vinariji uz zakazivanje
vlasnik Ilija Iki Malinkovski
vinar Goran Milanov
površina vinograda 7,2 ha vlastitih i 5 ha u kooperaciji
sorte cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah,  sangiovese, montepulciano, nebiolo, primitivo, chardonnay, sauvignon blanc, traminer aromatico, pinot grigio, carmenere
godišnja proizvodnja 50.000 boca
etikete bela vinaTEMJANIKA, CHARDONNAY SINGLE VINEYARD, CHARDONNAY UNOAKED, SAUVIGNON BLANC SINGLE VINEYARD, CUVEE KAMNIK WHITE, CHARDONNAY BARREL FERMENTEDcrvena vina

TEN BARRELS CABERNET SAUVIGNON, CUVÉE DE PRESTIGE BARRIQUE,

MERLOT SINGLE VINEYARD RESERVA,

SYRAH, CARMENERE

roze

SEXY ROSE (syrah, montepulciano, sangiovese)

Karakteristike vina

Prva asocijacija u susretu sa Kamnik vinima jeste kompleksnost arome. Značajno prisustvo hrastovine vešto je integrisano u profil vina i upotpunjuje i zaokružuje aromu. Bogata, veoma ekstraktivna vina, dobre perzistencije, lagano se otvaraju stajanjem na vazduhu, a karakter varira od voćnog do začinskog. Somotasta struktura crvenih vina i raskoš dobro integrisanih tanina obećavaju dug život u boci, uz dalji razvoj. Favorit je Ten barrels Cabernet Sauvignon ’06, koji kompleksnošću, balansom i perzistencijom verno oslikava ideju vinara.