Broj: Piše: Foto:

Iako se Napoleon nije tamo dobro proveo, Elba danas nudi zagarantovano dobar provod. Ovo prelepo italijansko ostrvo preporučujemo ljubiteljima Toskane, jer Elba je poznata i kao „Toskana na moru“.

Ostrvo Elba nalazi se na svega desetak kilometara od kopna, negde na granici između Tirenskog i Ligurijskog mora. Za putovanje kolima najbrži put je od luke Piombino, u kojoj se možete ukrcati na trajekt koji vozi nepun sat i po do glavnog grada ostrva – Portoferraia.

Ovo je ujedno i najveće ostrvo Toskanskog arhipelaga i treće po veličini ostrvo Italije, posle Sicilije i Sardinije. Zahvaljujući prijatnoj mediteranskoj klimi vegetacija na Elbi je raskošna, sa najširim dijapazonom različitog bilja – od bujnih šuma, livada, palmi raznih obima i visina, kaktusa, do vinograda ili maslinjaka, a sve je mestimično prošarano cvećem intenzivnih boja i mirisa. Svaki put kada pomislite da vas priroda više ne može iznenaditi, naći ćete se u polju agava, smokvi ili narandži, drvoredu čempresa ili rasadniku palmi. Upravo zbog tako živopisne prirode, najbolji period za posetu Elbi je proleće ili rano leto, kada je sve rastinje u punom cvatu. I ne samo zbog toga – tokom letnje sezone ostvo je prebukirano turistima, toliko da se na ulascima u gradove stvaraju kolone od po nekoliko kilometara. Dakle, ako ste ljubitelji mirnog odmora, ako vam smetaju gužve, preporuka je da putovanje odložite za mesece pre ili posle jula i avgusta. Ukoliko odete na južni deo ostrva, možete da vidite i ostrvce Montekristo koje je bilo inspiracija Aleksandru Dimi za roman Grof Monte Kristo. Ostrvo je, nažalost, sada zatvoreno za javnost i na njemu borave isključivo istraživači.

NAPOLEON

Sasvim logično, verovatno je svakome kome pomenete Elbu prva asocijacija na ovo ostrvo Napoleon. Naime, nakon što se pod pretnjama odrekao trona, ovaj francuski vojskovođa je u proleće 1814. godine prebegao na ostrvo Elba. Sa sobom je poveo oko 600 pripadnika lične vojske i tokom svog boravka na ostrvu sproveo je niz ekonomskih i socijalnih reformi u cilju poboljšanja kvaliteta života – delom da bi prekratio vreme, a delom iz istinske brige za dobrobit ostrvljana. Napoleon se nakon deset meseci boravka na Elbi vratio u Francusku i ubrzo je poražen u bici kod Vaterloa. Stoga, kada se zateknete na Elbi, obavezno posetite vilu u kojoj je on boravio. Iako nije toliko atraktivna, vredi prošetati njenim sobama u kojima još živi duh tog burnog perioda istorije.

PEJZAŽI

Uprkos tome što je obim ostrva svega 147 kilometara, broj plaža je toliki da nećete znati za koje da se odlučite. Bistra, azurnoplava voda Ligurijskog mora na severu i Tirenskog na jugu besprekorno je čista, a plaže su raznolike – od onih sa peskom, sitnim i krupnijim šljunkom, do stenovitih obala. I za koju god plažu da se odlučite bićete okruženi gustim šumama, raznoraznim rastinjem i cvećem. Elba je takođe i vrlo atraktivna destinacija za ljubitelje ronjenja. Morsko dno obiluje brojnim biljnim i životinjskim svetom, a za prave avanturiste organizuju se ture brodićima sa staklenim dnom, pa tako možete, osim u šarolikom morskom svetu, da uživate i u prizorima olupina potopljenih brodova. Osim vodenih sportova, Elba omogućava zaista pregršt aktivnosti u prirodi. Često ćete tokom šetnji usput sretati planinare, jer ostrvo obiluje pravim izazovima za ovaj vid rekreacije i sporta. Biciklizam i jahanje su takođe veoma rasprostranjeni, kao i golf.

GRADOVI SA POGLEDOM

Glavni grad Portoferraio je omanja luka, pa je pravi užitak prošetati se njime uveče pored brojnih usidrenih jahti osvetljenih u mraku. Pogotovo je zanimljivo prisustvovati trenutku kada neka od njih doplovljava i kada svi sa nestrpljenjem iščekuju da vide ko je osoba koja je izdvojila pola miliona dolara za iznajmljivanje na samo nedelju dana.

Portoferraio, kao i ostali gradovi ostrva – Porto Azzuro, Capoliveri, Rio Marina, Marina di Campo i Marciana Marina, odiše prepoznatljivim italijanskim duhom. Karakteristične tesne ulice sa kućama u zemljanim tonovima izbledelih i ispucalih zidova, sa keramičkim pločicama kao oznakama ulica i brojeva kuća, deo su vrlo slikovitog ambijenta. U Portoferraiju, ukoliko se popnete nekoliko ulica uz brdo, doći ćete do tvrđave koja okružuje čitav grad i sa koje se pruža božanstven pogled na more.

HRANA

Poznato je da se u Italiji dobro jede, tako da nećete ni ovde biti uskraćeni za gastronomski užitak, uz napomenu da morate biti spremni da na njega izdvojite ozbiljniju svotu novca nego u kontinentalnom delu Italije. Karakteristično jelo sa Elbe je cacciucco, riblja supa napravljena od nekoliko vrsti riba kuvanih u vinu, paradajzu i čiliju. Naravno, nemojte propustiti neki od ribljih specijaliteta, oktopoda, lignje, škampe… Svi ti morski sastojci su sveži, ali isključivo u specijalizovanim ribljim restoranima. I stanovnici Elbe prave podjednako dobru pizzu kao njihovi sunarodnici iz kontinentalnog dela Italije, a ne sme se propustiti ni espreso i gelato. Gde god da se zadesite, kako god da izgleda kafić ili poslastičarnica, dobićete apsolutno savršen espreso, a naročito sladoled, koji se umesto naših standardnih kugli prodaje na špatulice.

VINO

Elba spada u jednu od brojnih italijanski DOC regija. Iako je ostrvo pretrpelo radikalno smanjenje broja vinograda u poslednjih pedeset godina, ipak je uspelo da zadrži tradiciju u proizvodnji nekoliko vrlo kvalitetnih vina. Ukoliko krenete nekim od puteva na ostrvu, vrlo brzo ćete naići na znak koji vas obaveštava da ste kročili na „vinski put“. Tu ćete imati prilike da na štandovima postavljenim pored puta degustirate lokalna vina, verovatno proizvedena od grožđa iz vinograda u okruženju. Najpoznatija vina sa ovog ostrva su Elba bianco – belo vino nastalo kupažom sorti trebbiano toscano, ansonica i/ili vermentino, zatim Elba rosso – crveno vino nastalo mešavinom sorte sangiovese (najmanje 60%) i nekih drugih dozvoljenih sorti i Elba rosato – roze vino nastalo od istih sorti kao i crveno. Ne bi trebalo propustiti ni desertno vino koje se proizvodi isključivo na Elbi – Elba aleatico nastalo od istoimene sorte, koje je 2010. godine odlikovano DOCG kategorijom, kao i Elba moscato.